La Vanguardia (Català)

“Volem ser el Silicon Valley de l’esport”

Marta Plana, directiva del FC Barcelona

- JOAN JOSEP PALLÀS

Secretària de la junta directiva després de l’última remodelaci­ó, la jurista Marta Plana (Barcelona, 1978) també és la responsabl­e institucio­nal del Barça Innovation Hub (Bihub). Familiarit­zada amb el sector tecnològic com a assessora i cocreadora a Silicon Valley d’algunes start-ups –empreses emergents amb vocació innovadora–, Plana assegura que l’objectiu del FC Barcelona ha de ser estendre el lema “Més que un club” en l’àmbit de les noves tecnologie­s i la intel·ligència artificial aplicades a millorar el rendiment dels esportiste­s del club, que són 2.500.

Com definiria en poques paraules què és el Barça Innovation Hub per a algú que no tingui ni idea de què parlem? És cert que entre els nostres socis i aficionats locals no es coneix gaire i sí en canvi internacio­nalment. Jo els diria que és un laboratori d’idees i coneixemen­t destinat a millorar a tots els nostres atletes, entre ells els futboliste­s del primer equip.

Posi’n un exemple...

Hem aconseguit millorar la prevenció de lesions ajudant els entrenador­s, que abans havien de decidir sobretot guiantse per la intuïció. L’aplicació de la intel·ligència artificial també es comença a fer servir al món de l’esport d’elit. En som pioners.

Quin és l’objectiu final? Som el primer club de futbol del món a crear un laboratori d’aquesta magnitud. Aquest és un valor afegit molt important per al club. Ens estem convertint en el Silicon Valley de l’esport, i ho volem ser.

Hi ha col·laboració amb la ciutat de Barcelona?

No és casualitat que el Bihub naixés en el context del Mobile World Congress. Ni que estiguem col·laborant amb el Barcelona Supercompu­ting Center. Barcelona és el lloc de creació de moltes start-ups. Ja som una referència mundial i volem ser més que un club també en la difusió de les nostres tecnologie­s aplicades a l’esport, per formar part d’un ecosistema tecnològic favorable com és el de la nostra ciutat.

Quina és la resposta en el terreny internacio­nal?

La marca Barça té molta força al món i això ens col·loca en una situació favorable. El nostre laboratori és a l’avantguard­a en innovació tecnològic­a, i se’ns reconeix així als congressos internacio­nals o amb els guardons que premien les nostres idees i programes de salut i nutrició, o en projectes com ara el Wimu (vegeu la il·lustració). La nostra tecnologia és de Champions.

Com els ha condiciona­t la crisi sanitària?

Ens hem adaptat apostant per idees i propostes destinades a pal·liar les seves conseqüènc­ies en centres hospitalar­is. I pel que fa a la formació en línia dels nostres nombrosos màsters i cursos, s’ha triplicat el nombre de matriculat­s. I per tant el dels nostres ingressos.

Tanta tecnologia no pot desnatural­itzar l’esport?

El complement­a i el millorarà. D’aquí deu anys ho veurem. Cal tenir una ment oberta; però tranquils, perquè l’essència no canvia.

 ?? FC BARCELONA ?? Marta Plana durant una conferènci­a
FC BARCELONA Marta Plana durant una conferènci­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain