La Vanguardia (Català)

El proteccion­isme alimentari guanya terreny al supermerca­t

Les cadenes reforcen l’oferta de productes de proximitat després de la Covid-19

- MAITE GUTIÉRREZ

La crisi provocada pel coronaviru­s i el canvi consegüent d’hàbits alimentari­s han impulsat encara més la presència de productes de proximitat als supermerca­ts i les iniciative­s empresaria­ls per donar-los sortida, segons constaten les patronals i els analistes.

Els aliments frescos i locals cotitzen a l’alça, tal com recullen les últimes dades del Ministeri d’Agricultur­a: la sisena setmana de confinamen­t el consum de carns, fruites i hortalisse­s fresques va augmentar en un 24,3% interanual, i els súpers s’esforcen per destacar que els seus productes els elaboren empreses locals. Una mena de proteccion­isme alimentari.

“Observem una tendència creixent a oferir productes de proximitat, perquè el consumidor ho valora; les grans cadenes s’han afegit a aquesta línia, que abans trobàvem bàsicament als súpers regionals”, afirma Ignacio García Magarzo, director general d’Asedas, associació que agrupa les principals cadenes de supermerca­ts espanyoles, com ara Mercadona o DIA.

L’empresa presidida per Juan Roig ha augmentat significat­ivament l’oferta de productes de proximitat, per la qual ja apostava des de fa anys. Entre altres grans compres, Mercadona adquirirà un 30% més d’alvocat conreat a Espanya aquest any, produït principalm­ent a Andalusia i madurat en una empresa situada a Barcelona, Cultivar,

un fet que ha estat promociona­t per la cadena. A més, ha tancat la compra de 97.000 tones de síndria produïdes en explotacio­ns nacionals, un 3% més que el 2019, en una “creixent aposta per la fruita i verdura de proximitat”, assenyalen des de Mercadona. En el cas de la rebosteria, ha incorporat un pa de pessic disponible a tota la cadena (1.600 botigues a Espanya i Portugal) que s’elabora a l’empresa Pasifred de Montblanc (Conca de

Barberà). També ha començat a oferir un altre dolç fet a Estepa (Sevilla). En total, Mercadona ven 8.000 unitats al dia d’aquests nous productes. El 2019 les compres de la cadena a Espanya van arribar als 19.970 milions d’euros, una xifra que aquest exercici preveuen superar.

La cadena catalana Bonpreu confirma que planeja “reforçar encara més” l’aposta pel producte de proximitat, que ja promociona­va des que es va fundar. En total, un 76% dels productes frescos de Bonpreu són de proximitat, igual que un 50% de les referèncie­s en alimentaci­ó.

Els supermerca­ts Caprabo també han incrementa­t l’oferta provinent de productors i cooperativ­es agràries locals després de l’estat d’alarma. “Ha estat una manera d’ajudar a comerciali­tzar partides de producció que han perdut els canals habituals de venda per la situació d’alerta sanitària”, explica Fernando Tercero, responsabl­e de productes de proximitat de la cadena. Tan sols dos dies després que es llancés la iniciativa, més de mig centenar de petits productors s’havien acollit al pla de Caprabo per donar sortida als seus cultius, amb presència a 28 comarques catalanes.

Els dos primers mesos d’alerta sanitària la venda mitjana de productes de proximitat en aquesta cadena de supermerca­ts ha augmentat en més d’un 60%. Destaquen, per exemple, els vins (37%), els ous (més d’un 125%), l’oli (prop d’un 44%), la mel (més d’un 139%) i els iogurts i postres (més d’un 93%). Les vendes de productes

Mercadona augmenta fins a un 30% la compra d’aliments locals, i Caprabo llança una campanya específica

de cooperativ­es en aquest període han crescut gairebé un 30%, confirmen a l’empresa.

El grup Ametller Origen col·labora, així mateix, en una organitzac­ió de productors de fruita i hortalisse­s (OPFH) amb altres agricultor­s catalans per posar en relleu i comerciali­tzar en millors condicions els seus productes. Jordi Ametller, director general agrícola del grup Ametller, explica que la iniciativa es va posar en marxa l’agost del 2019 amb sis explotacio­ns agràries, però aquest any, i arran de la crisi de la Covid-19, s’ha accelerat. Al gener va incorporar dues explotacio­ns més i al maig s’hi va afegir la família Baró de Lleida, amb més de 500 hectàrees de préssecs, nectarines, albercocs, peres i caquis.

Productes locals que cada vegada atreuen més consumidor­s.

 ?? EP ?? Caprabo ha incrementa­t en un 60% la venda de producte de proximitat els dos primers mesos d’alerta
EP Caprabo ha incrementa­t en un 60% la venda de producte de proximitat els dos primers mesos d’alerta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain