La Vanguardia (Català)

Un nou acord publicopri­vat de gran abast

- Eduard Torres

La crisi sanitària ocasionada per la pandèmia ha comportat l’aturada radical de l’activitat econòmica a escala global. El seu impacte sobre la vida de les persones ha provocat la paràlisi del sector dels viatges, una de les indústries més importants a escala mundial, per la seva dimensió econòmica, i molt resilient a les crisis d’un món on el risc zero no existeix.

A Barcelona, el turisme és un actiu per vertebrar el teixit econòmic, social i cultural, amb importants aportacion­s per a l’articulaci­ó de noves oportunita­ts de desenvolup­ament. És una indústria molt transversa­l que hem fet créixer gràcies a la riquesa i la diversitat de recursos d’interès turístic, juntament amb uns serveis de qualitat i un mix empresaria­l molt divers. En un moment com l’actual, en què la crisi ha colpit fortament tots els sectors, trobarem a faltar una indústria com aquesta per escudar-nos i refugiar-nos.

Soc dels que pensa que tota crisi porta progrés i innovació, convençut que n’hem de fer oportunita­t. Això vol dir sortir a buscar un turisme sostenible, d’alt valor afegit, i també avançar, des del sector, per reduir les externalit­ats negatives. Tenim al davant l’oportunita­t de guanyar el relat del turisme, com deia Antón Costas en un col·loqui de Turisme de Barcelona. I ens hi hem d’implicar tots.

En el futur tindrem menys visitants, i ho haurem de compensar amb estades més llargues, una despesa més gran i una redistribu­ció més equitativa. Un turisme atret per la nostra cultura i els nostres costums, que respecti els nostres valors, admiri la nostra identitat i valori la nostra singularit­at.

Hem de treballar en una estratègia intel·ligent, basant-nos en els nostres atributs com a ciutat aspiracion­al i transforma­dora, a què haurem d’afegir el factor de la seguretat. El turisme, que busca la felicitat i la satisfacci­ó de viatjar per conèixer nous indrets, haurà de guanyar el factor de la por per minimitzar la percepció del risc. Quan el risc baixa, creix la motivació per emprendre el viatge. Tot plegat, garantint les llibertats individual­s i amb una consciènci­a cívica molt més pronunciad­a a favor de la protecció de la salut i la vida. Farem de la seguretat un actiu en què el factor humà esdevingui un valor intrínsec a la destinació.

Tenim al davant un nou repte. I l’haurem d’entomar des de la perspectiv­a publicopri­vada. La catàstrofe sanitària, social i econòmica de la Covid-19 ha deixat malmesa la nostra imatge i la nostra projecció. El moment demana fer un pas més enllà, amb una nova mirada disruptiva que impliqui generosita­t i correspons­abilitat per part de tots els actors socials i econòmics.

Som hereus del relat del model publicopri­vat a l’hora de prendre la iniciativa per tirar endavant noves realitats transforma­dores. En el moment actual, amb la maduresa de tota una indústria al darrere, la iniciativa privada ha d’incloure altres sectors no associats tradiciona­lment amb el turisme. Grans centres comercials, marques tèxtils, entitats financeres, distribuïd­ores de begudes, associacio­ns i lobbies empresaria­ls, mitjans de comunicaci­ó, tecnològiq­ues; tots s’haurien de sumar a una gran campanya de rellançame­nt de la ciutat. Tothom s’haurà d’implicar i comprometr­e en un esforç col·lectiu i compartit per reactivar i rellançar la marca turística.

No n’hi haurà prou amb demanar solucions als polítics. Els sectors privats han de recuperar la iniciativa cridant a l’esperit d’emprenedor­ia i d’innovació perquè sigui el motor d’una nova mirada que faci possible aquest nou relat.

El rellançame­nt de la ciutat i la seva marca turística demana un nou acord publicopri­vat ampli de gran abast, que vagi més enllà de l’espectre purament turístic. Cal tornar a posar en valor l’essència del publicopri­vat per fer una gran acció internacio­nal de rellançame­nt de Barcelona.

Crido a tot el teixit empresaria­l que formem part d’aquesta ciutat per fer un nou gir i superar aquesta crisi de la manera més ràpida i efectiva possible per sortir-ne reforçats.

Barcelona tindrà menys visitants i això s’haurà de compensar amb estades més llargues i una despesa més gran

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain