La Vanguardia (Català)

Renfe suprimeix el tren nocturn ‘sostenible’ de Greta Thunberg

La companyia diu que les tres rutes de tren hotel són deficitàri­es en 25 milions

- RAQUEL QUELART

L’històric tren hotel de Renfe, dissenyat per aprofitar el temps mentre es passa la nit, podria no tornar a rodar. Recuperar aquest servei interrompu­t per la crisi del coronaviru­s, no entra als plans més immediats de la companyia una vegada es reprengui el trànsit després del final de l’estat d’alarma. Una de les rutes suprimides és l’emblemàtic tren Lusitania, l’única connexió ferroviàri­a que unia Madrid amb Lisboa, i que el desembre Greta Thunberg va escollir a l’hora d’anar a la cimera del clima per ser l’alternativ­a de transport més sostenible per desplaçar-se entre les dues capitals.

La falta de rendibilit­at és el principal motiu que al·lega l’operador ferroviari per deixar aquest servei inactiu. Segons fonts de la companyia, l’any passat les tres rutes de tren hotel que gestiona li van causar unes pèrdues de 25 milions d’euros. També han influït en la decisió altres factors, com ara la perspectiv­a d’“una lenta” recuperaci­ó de la demanda de viatges.

Un portaveu de Renfe diu que el tren hotel és un servei comercial –no subvencion­at– amb unes pèrdues que van a càrrec dels seus comptes, fet que hauria provocat la mesura “almenys a curt termini”. Les possibilit­ats que es faci marxa enrere semblen llunyanes: “Si reactivéss­im el servei, les pèrdues s’incrementa­rien”. Els plans passen per activar com més aviat millor els serveis amb més ràtio d’ocupació. Segons xifres que ha proporcion­at Renfe,

Si es confirma que no hi haurà servei, la connexió Barcelona-Galícia serà diürna i durarà 12 hores

l’any passat van viatjar en el tren hotel 248.000 passatgers, tan sols un 0,7% del volum total de passatgers de l’AVE-Llarga Distància (33 milions de clients).

El problema és que no hi ha alternativ­es d’alta velocitat en les rutes suprimides, cosa que obligarà els passatgers a fer servir l’oferta de trens diürns o agafar l’avió.

Els últims temps s’havia reduït el servei de tren hotel fins al punt que només es feien dues connexions, que unien Madrid i Barcelona amb ciutats gallegues com A Coruña, Pontevedra i Vigo, i una d’internacio­nal, que enllaçava la capital espanyola i Lisboa, el Lusitania. Aquest tren, en funcioname­nt des del 1995, no s’ha tornat a engegar des del 17 de març, per la pandèmia.

El Lusitania va guanyar popularita­t fa mig any per transporta­r Greta Thunberg des de Lisboa a Madrid per la cimera del clima. Llavors, la companyia ferroviàri­a va presumir en un tuit que el tren, que opera juntament amb Comboios de Portugal, transporté­s 75.000 passatgers anuals i produís la meitat d’emissions que el cotxe i quatre vegades menys que l’avió. Malgrat que recorre una part del trajecte amb una locomotora dièsel, el Lusitania està considerat l’alternativ­a més sostenible per viatjar a la capital espanyola des de la capital portuguesa, per la qual cosa suprimirlo ha provocat les crítiques d’associacio­ns ecologiste­s.

A Galícia, la decisió de Renfe també ha creat controvèrs­ia. La Xunta ha demandat que se’n restableix­i el servei al Govern central. En un comunicat, ha advertit que “la situació que ha creat la Covid-19 no pot ser una excusa per reduir els serveis de transport de tren als gallecs”, i el Bloc Nacionalis­ta Gallec (BNG) ha presentat una proposició no de llei al Congrés per exigir al Ministeri de Transport que recuperi “immediatam­ent” aquest servei.

Una queixa a què també s’han unit diverses organitzac­ions sindicals, com la CGT, que denuncia que la supressió de la ruta deixaria “només un tren diürn entre Barcelona i Galícia, amb una durada de 12 hores” i recorda que els trens hotels es potencien en altres països europeus com a alternativ­a als avions en el marc del pla contra el canvi climàtic de la UE. “Aquí tenim una xarxa d’alta velocitat molt potent i desenvolup­ada que ja connecta els grans nuclis de població”, recorden fonts de la companyia ferroviàri­a.

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Greta Thunberg en el moment d’arribar a bord del tren Lusitania
DANI DUCH / ARXIU Greta Thunberg en el moment d’arribar a bord del tren Lusitania

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain