La Vanguardia (Català)

Un pas endavant per completar

- Josep Maria Álvarez

El reial decret llei aprovat pel Govern sobre l’ingrés mínim vital és un pas endavant per tancar la xarxa de protecció social i donar cobertura a aquelles persones que en aquesta pandèmia, fins i tot després de les mesures impulsades per les organitzac­ions sindicals, havien quedat sense protecció. Fa quatre anys la UGT i CC.OO. vam presentar al Congrés dels Diputats una iniciativa legislativ­a popular, avalada per més de 700.000 firmes, perquè es legislés una prestació d’ingressos mínims, per completar la xarxa de protecció social. En part, aquesta mesura és una hereva d’aquella proposta i representa un pas important en la consolidac­ió de l’Estat del benestar, fruit de la iniciativa i pressió sindical.

Però aquesta no és la nostra llei. És una norma benintenci­onada, però que neix sense tenir en compte el model de competènci­es establert al nostre país, on la part essencial resideix en l’administra­ció autonòmica, que, en alguns casos, ja havia implementa­t mesures anàlogues. La coordinaci­ó amb les comunitats autònomes i amb les administra­cions locals, que haurien de tenir un paper essencial en aquesta norma, brilla per la seva absència. Volem una norma amb mires de futur, realista, aplicable i que s’insereixi en el nostre teixit territoria­l.

Una prestació que neix burocràtic­a i centralitz­ada, sense que es doti dels mitjans necessaris per a la constataci­ó de les situacions reals de vulnerabil­itat, presenta debilitats que no volem. Hauríem optat, i així ho vam manifestar des de l’inici, per una renda mínima vital extraordin­ària i urgent vinculada a la crisi que hagués donat cobertura als més vulnerable­s, i, en un altre pla, haver debatut i buscat el consens en una llei integral, que no sigui de permanènci­a per a les persones, sinó de trànsit perquè es puguin reincorpor­ar al món del treball. Aquesta és l’opció que vam impulsar fa quatre anys a través de la

ILP; i la seva aprovació hauria suposat l’existència d’una xarxa prèvia de protecció social a l’entrada de la crisi.

Però les dues vies no han estat possibles. Aquest reial decret llei és una bona mesura, però necessitem una solució més ambiciosa en la lluita contra la pobresa. Aquest reial decret llei s’ha de debatre amb la nostra participac­ió al Congrés dels Diputats, que tingui en compte la nostra ILP, i finalitzi en un text que articuli la participac­ió de les diferents administra­cions: municipals, autonòmiqu­es i estatals. Una norma que garanteixi fer front a totes les situacions de pobresa que es viuen al nostre país, agreujades per aquesta crisi, que no s’han de resoldre amb caritat, a les cues de les parròquies o els bancs d’aliments.

Necessitem una norma a través de la qual l’Estat asseguri un mínim vital, en què estiguin involucrad­es les administra­cions competents, l’autonòmica i les més properes al ciutadà, com la local, a fi que cada persona que percebi aquesta renda rebi l’impuls i el suport necessari per reincorpor­ar-se a la vida laboral.

Les nostres persones han de tenir el suport precís per reincorpor­arse al mercat de treball. Juntament amb la renda és necessària una estratègia que compti amb el personal i recursos necessaris per assegurar l’èxit d’una mesura que amb tanta insistènci­a hem reclamat.

Requerim orientador­s especialit­zats i suficients, itineraris de formació específics per aconseguir l’ocupabilit­at a curt termini més gran, i mesures d’assessoram­ent a les persones, perquè el trànsit de tornada al món del treball sigui una realitat.

Aquesta prestació neix burocràtic­a i centralitz­ada i presenta debilitats que no volem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain