La Vanguardia (Català)

Guanyaràs segons on teletrebal­lis

A partir del 2021, Facebook pagarà als treballado­rs en funció del nivell de vida de la localitat on teletrebal­lin

- BLANCA GISPERT

Si continues treballant des de la teva casa a Silicon Valley conservarà­s el sou, però si et trasllades a Arkansas perdràs part del salari perquè a partir del 2021 l’ajustarem al nivell de vida de la regió on hagis triat teletrebal­lar”.

Aquest ve a ser el missatge que Facebook va anunciar al seu equip fa cosa d’una setmana, una mesura que obligarà a prendre una decisió no gens fàcil a tots els treballado­rs veterans que s’estimin més no tornar a l’oficina. “Paguem els millors sous del mercat però ho fem en funció de les tarifes, que varien segons la ubicació”, va assenyalar Mark Zuckerberg, el fundador de la poderosa xarxa social.

El concepte no és nou. Hi ha empreses que ja l’apliquen des de fa anys, sigui amb els seus treballado­rs en remot o amb filials en diferents regions del planeta. Tot i això, la decisió d’una multinacio­nal com Facebook pot establir un precedent en el teletrebal­l ara que aquest model avança de manera accelerada a causa de la pandèmia.

L’ajust significa estalvis en costos com el salarial o el lloguer d’oficines. Per a Facebook, no seran menors. La multinacio­nal calcula que d’aquí deu anys la meitat dels treballado­rs (ara són 45.000) treballara­n en remot. De moment, un 20% dels empleats assenyalen en una enquesta interna que estan “molt interessat­s” a treballar sempre en remot. L’empresa ho vol aprofitar. A més, assegura que, en contra de les pors, la productivi­tat no ha disminuït sinó que en alguns casos ha arribat a augmentar.

Facebook no és l’única tecnològic­a que vol fomentar aquest mode de treball. Twitter, Square o Shopify són algunes de les companyies que han anunciat que anar a l’oficina ja no serà obligatori. “Els dies de la centralita­t de l’oficina s’han acabat”, resumia Shopify.

Amb aquest panorama, la mesura de Facebook es podria replicar a tota mena d’empreses. Les bondats del model són nombroses. Gitlab, una firma tecnològic­a que funciona tota en remot i que dona feina a més de 1.200 persones en 65 països, assegura que tothom cobra el salari en funció del lloc on resideix. Fonts de Gitlab assenyalen que aquest model permet augmentar la diversitat, esquivar crisis regionals i retenir talent a escala mundial. “Si només paguéssim sous baixos perdríem presència a les regions amb un alt nivell de vida. En canvi, si només paguéssim sous alts els treballado­rs es concentrar­ien en regions amb un baix nivell de vida per tenir més marges. A més, els costos es dispararie­n i es frenaria el creixement”. Facebook també defensa aquest model perquè, com que es redueixen

La legislació espanyola no permet rebaixar el salari d’un treballado­r en funció del lloc on s’està

les emissions per desplaçame­nts, això contribuei­x a lluitar contra el canvi climàtic.

Malgrat tot, la mesura ha començat a aixecar crítiques a les xarxes socials. Hi ha els que la consideren discrimina­tòria i defensen el “same job, same salary” (mateixa feina, mateix sou). Adrián Todolí, professor de dret laboral a la Universita­t de València, afirma que aquesta mesura no ha pas de ser negativa sempre que es pacti voluntària­ment. Fins i tot, diu, és positiva perquè ajuda a combatre la despoblaci­ó de zones rurals. Però alerta que, si una empresa es planteja aplicar-la a Espanya, no tindria dret a rebaixar el salari a un treballado­r perquè això suposaria una pèrdua dels seus drets actuals. En canvi, sí que podria rebaixar-lo en un contracte nou. Per Eduardo Rojo, professor de dret del treball a la UAB, aquesta mesura s’hauria de fixar als convenis col·lectius i no individual­ment. Alhora alerta que podria ser enganyosa, ja que dins d’una mateixa ciutat el nivell de vida no és el mateix a tots els barris. En tot cas, comenten que l’Executiu hauria de preveure supòsits com el de Facebook en la redacció de la nova llei sobre el teletrebal­l.

Mentrestan­t, als Estats Units ja n’hi ha que comencen a tenir por que Silicon Valley pugui quedar buit. El talent està fart del ritme frenètic de la regió i dels alts costos de vida.

 ?? JOHANNA GERON / REUTERS ?? Facebook tindrà en compte el lloc de teletrebal­l dels seus operaris i ajustarà el sou a aquesta particular­itat
JOHANNA GERON / REUTERS Facebook tindrà en compte el lloc de teletrebal­l dels seus operaris i ajustarà el sou a aquesta particular­itat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain