La Vanguardia (Català)

El gran error racial d’Amy Cooper

Una novaiorque­sa blanca perd la feina, el gos i l’honor per una denúncia falsa contra un negre

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Cooper i Cooper. Així s’ha denominat aquest afer, malgrat que l’un i l’altre no guarden parentiu i la seva trobada es va limitar a uns minuts a Central Park.

Casualment els dos tenen el mateix cognom i diferent color de pell, un detall clau en un país que transpira el racisme.

Un fet que aquests dies s’ha fet evident un cop més amb les explosions de ràbia als Estats Units per la mort de George Floyd a Minneapoli­s, després de ser detingut i que un policia blanc el pressionés amb el genoll al coll durant gairebé nou minuts, sense fer cas del crit de “No puc respirar!”.

Amy Cooper –a partir d’aquí se la cita pel nom, per evitar confusions– es va sentir ofesa després que l’afroameric­à Christian Cooper, de 57 anys, llicenciat per Harvard en Ciències Polítiques i observador d’ocells–, li demanés que lligués el gos (sempre és obligatori en aquesta zona, anomenada The Ramble). Com que ella s’hi va negar, la va començar a gravar amb el telèfon.

Això encara va disgustar més l’Amy, de 41 anys i titulada en negocis per la Universita­t de Chicago. Va trucar al 911 per denunciar que “un afroameric­à m’està amenaçant”. Quan la policia li va respondre en aquest número d’emergència, va adoptar un to de veu melodramàt­ic, de risc imminent. “Ella va expressar el seu gran malestar com només una persona blanca pot fer, desafiant el dret que li facin aquesta petició”, va escriure Joan Walsh a The Nation.

Al seu article, Walsh va afirmar que Amy va recórrer “a l’última arma de l’arsenal d’una senyoreta blanca, atès l’historial de respostes violentes de la policia sobre reclamacio­ns davant homes negres perillosos”.

En una de les senyes d’identitat d’aquests temps d’ubiqüitat de càmeres, el seu cara a cara de dilluns va quedar registrat, va aparèixer a les xarxes socials –el va penjar la germana d’en Christian– i va entrar en aquell procés en què una cosa es fa viral, que en aquest cas vol dir que desenes de milions de persones han vist aquestes imatges. Fins al punt que l’Amy va exclamar a la CNN: – M’han destruït la vida.

Cal acceptar que ella se senti desgraciad­a. Aquella breu trobada ha tingut la conseqüènc­ia que l’han acomiadat de la feina com a vicepresid­enta en la firma Franklin

Templeton, on, segons el seu perfil a Linkedin, gestionava la cartera d’asseguranc­es. Ha perdut el gos –en Henry, un cocker spaniel, reclamat per l’organitzac­ió que l’hi va donar en adopció– i la seva reputació ha quedat més que tacada.

No només això. Fins i tot hi ha hagut peticions que li prohibeixi­n l’entrada a perpetuïta­t al majestuós bosc de Manhattan –el seu jardí particular, com a resident a l’Upper West Side–, la Comissió de Drets Humans de l’Ajuntament li ha obert una causa i s’ha reclamat que se la investigui criminalme­nt per haver fet una denúncia falsa.

“Si es pot arrestar per fer sonar l’alarma de bombers, podem actuar contra algú que intenta destruir i cremar l’existència d’una persona innocent”, va remarcar l’afroameric­à Eric Adams, president del districte de Brooklyn. El mateix alcalde Bill de Blasio va donar suport a aquesta investigac­ió. “Penso que és una qüestió més que vàlida si algú truca a la policia per la falsa reclamació d’un delicte”, va afirmar.

Aquesta història es podria reduir a una disputa entre els Cooper, l’Amy i en Christian, una dona que passeja un gos i un home que té passió pels ocells des de petit. Però s’ha convertit en molt més, en una radiografi­a social en diversos aspectes, incloent-hi el poder de control que ofereix la càmera d’un telèfon. “Hi ha racisme i odi, en aquest incident”, va insistir De Blasio. “Aquesta situació ens ensenya que encara hem de fer molt més”, va afegir.

La dona va emetre un comunicat en què va demanar perdó a en Christian. “Espero que uns quants segons mortificad­ors en 40 anys no em defineixin davant els seus ulls i espero que accepti la meva disculpa sincera”, va recalcar.

“Qualsevol pot cometre un error, no necessària­ment un error racista, però un error”, va replicar en Christian, exeditor de Marvel Comics que ara treballa en comunicaci­ó.

“S’ha posat molt el focus en ella –va subratllar–, quan es tracta del problema subjacent del racisme que ha infestat aquesta ciutat i aquest país durant segles. Tristament ha estat a costa d’ella”.

Amy Cooper es va negar a lligar el gos a Central Park, com li havia demanat un observador d’ocells

 ?? JOHANNES EISELE / AFP ??
JOHANNES EISELE / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain