La Vanguardia (Català)

Quina actriu va poder tenir un fill amb Ramon Mercader, l’assassí de Trotski?

- NÚRIA ESCUR

El 20 d’agost de 1940 Ramon Mercader, home de partit amb una presència física imponent, s’havia mostrat nerviós com mai amb Sylvia Ageloff –mecanògraf­a i ajudant de Trotski– a qui va fer creure que n’estava enamorat per obrir-se camí fins al dirigent. Primer va intentar aconseguir ajuda de Frida Kahlo, però aquesta s’hi va negar.

Mercader havia tingut altres nòvies, totes compromese­s amb la causa comunista, com Lina Imbert (que va preferir disparar-se un tret a la templa abans que confessar davant els falangiste­s) o Marina Ginestà

(etern rostre de guerriller­a, fusell al rest, a la foto feta a l’hotel Colom amb 17 anys). Així ho recordava Teresa Pàmies: “El que es diu un noi guapo, ben plantat i simpàtic. Les noies se’l rifaven (...) Carismàtic. Li explicaves la teva vida sense adonar-te’n. Era encantador”.

Qui va instar Ramon Mercader a matar Trotski? Doncs la Caridad, la seva pròpia mare. Aquell dia, mentre li clavava el piolet, la seva mare l’esperava en un carrer pròxim a la casa. Dins d’un cotxe. Va tutelar tot el procés. “Diuen que va donar la benedicció al seu fill i va esperar. El que sembla que la Caridad li va donar

va ser l’última empenta”, va escriure Gregorio Luri a El cielo prometido. Una mujer al servicio de Stalin (Ariel), un llibre addictiu que li va portar dues dècades de cocció.

Mercader va estar 20 anys a la presó, després de mil hores de sessions psiquiàtri­ques. No va aconseguir mai oblidar el crit de Trotski quan va rebre l’impacte del piolet, “tan llarg, infinit, que em perfora encara el cervell”. Per molts dels testimonis de Luri, “no va ser un criminal sanguinari sinó un assassí polític, un home atrapat en les seves conviccion­s”, tot i que això tampoc no l’eximeixi. El seu cas va inspirar molts, com recorda la pel·lícula de Joseph Losey amb Richard Burton, Alain Delon i Romy Schneider.

El 2015 el perruquer de Sara Montiel, Pepe de la Rosa, va fer unes declaracio­ns en una revista espanyola que van ser escàndol. L’actriu li hauria confessat que tenint uns 20 anys, a Mèxic, envoltada d’intel·lectuals d’esquerres i exiliats espanyols, va conèixer Ramon Mercader. Que li va semblar guapíssim. Que en una visita a la presó va quedar embarassad­a d’ell, va parir una nena, però li van dir que era morta i la van donar en adopció. Que arran de complicaci­ons del part va quedar estèril i, anys després, ella adoptaria dos nens.

“Tot i que era un assassí, no va ser un home dolent”, va explicar Montiel al seu perruquer de confiança. Alguns dubten, d’altres estan convençuts que així va ser: la nena hauria estat fruit d’un vis-a-vis carcerari. El cas és que Mercader va acabar vivint amb Roquelia, la dona que es va enamorar del reu després de veure la seva foto en un diari.

En 1960 queda lliure. Li donen una datxa a Kràtova, a 42 quilòmetre­s de Moscou, i una pensió del comitè central i del KGB com la d’un general de divisió retirat. “El paradís del qual no hauria volgut sortir”, va dir, a Sant Feliu de Guíxols.

Quin és el robatori més important d’obres d’art que s’ha registrat en la història dels Estats Units?

 ?? APIC / GETTY ?? Ramon Mercader el 1940
APIC / GETTY Ramon Mercader el 1940

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain