La Vanguardia (Català)

TRES EXALCALDES DAVANT EL FUTUR DE BARCELONA

Els tres alcaldes anteriors reflexione­n amb esperit crític i des de l’esperança sobre les fórmules que han de permetre que la ciutat superi una nova crisi

-

Joan Clos, Jordi Hereu i Xavier Trias, amb mandats com a alcaldes de Barcelona que sumen 18 anys, han exposat a La Vanguardia les seves receptes per rellançar la ciutat. Entre aquestes mesures hi ha crear ocupació i inversió pública, apostar pels sectors tecnològic­s avançats, i també pel transport públic, sense demonitzar el privat.

Aquesta no ha estat una bona setmana per a Barcelona i la seva àrea metropolit­ana. L’anunci de l’adeu de Nissan ha diluït en part el miratge de recuperaci­ó del batec ciutadà provocat per l’entrada en la fase 1 del desconfina­ment. La recessió desencaden­ada per la pandèmia ha implicat la destrucció massiva de llocs de feina, la desaparici­ó del turisme, la frenada comercial... Tanmateix, al llarg de la seva història recent Barcelona, la ciutat resilient, s’ha sabut refer de les pitjors desgràcies, i aquest cop no ha de ser diferent. Ho certifique­n els tres últims exalcaldes, Joan Clos, Jordi Hereu i Xavier Trias, que a instàncies de La Vanguardia reflexione­n sobre com podem tornar a aixecar cap i recuperar musculatur­a econòmica.

De la conversa amb els tres alcaldes en sorgeixen algunes discrepànc­ies, amb prou feines de matís, i moltes coincidènc­ies. La principal, la necessitat de generar ocupació amb instrument­s com ara la inversió pública, encara que sigui mitjançant l’endeutamen­t de les administra­cions. També l’aposta pel transport públic –sense la demonitzac­ió del vehicle privat– com a gran solució als grans problemes de la mobilitat; la producció d’habitatge assequible; la prioritzac­ió estratègic­a de sectors com les ciències de la salut i les noves tecnologie­s, sense que això impliqui la renúncia que un dia no gaire llunyà tornin els turistes... I, abans de res, la necessitat de prendre decisions ara mateix, de no quedar-se esperant a veure-les venir.

“La clau és la creació d’ocupació. Aquesta hauria de ser una pri

oritat transversa­l”, assenyala Joan Clos, que afegeix que els esforços s’han de dirigir a sectors estratègic­s que creïn ocupació i que ara estan especialme­nt enfonsats, com la indústria, la construcci­ó o el turisme. L’exalcalde socialista entén que les administra­cions han de ser impulsores d’aquesta recuperaci­ó. “Hem d’exigir que es concentrin a invertir, i no valen excuses. Barcelona necessita una injecció econòmica potent i foment de l’ocupació”, sentencia Clos. Pel seu successor, Jordi Hereu, l’aposta de futur ha de partir de les àrees en què la capital catalana ja té tradició i que s’han convertit en fonamental­s al llarg de la pandèmia, com ara la indústria química, la biomedicin­a o les ciències de la salut. “Tant de bo l’Agència del Medicament s’hagués ubicat a Barcelona”, es lamenta. Alhora, l’últim alcalde socialista aconsella reforçar la indústria manufactur­era, que pràcticame­nt ha desaparegu­t del mapa de la ciutat, com a clau de pas de la reindustri­alització de Barcelona. En el pacte de reconstruc­ció de Barcelona hi veu un pas molt important per prioritzar, amb consens polític i sumant esforços, les necessitat­s que es plantejara­n a la ciutat.

Xavier Trias coincideix amb Jordi Hereu en la urgència d’invertir més en sanitat, una obligació social i, a més a més, un nínxol de creació d’ocupació, equiparabl­e al de les noves tecnologie­s. “Quan vam arribar a l’Ajuntament, durant la recessió econòmica anterior, hi havia un 22% d’atur a la ciutat i no s’entenia la nostra aposta per les smart cities, que al final van ser importants en la generació de llocs de feina”, assenyala. En paral·lel, considera imprescind­ible l’explotació d’aquests jaciments d’ocupació. L’exalcalde nacionalis­ta està convençut que el turisme es recuperarà i els viatgers tornaran a una ciutat tan atractiva com Barcelona.

No s’ha de donar per enterrat el turisme. Aquesta és una de les asseveraci­ons compartide­s pels tres exalcaldes. Jordi Hereu afirma que el turisme ha de tornar a representa­r entorn d’un 15% del PIB d’una Barcelona amb una economia diversific­ada. A parer de Xavier Trias, aquesta crisi brinda l’oportunita­t de “reorientar, però no de suprimir” aquesta activitat econòmica. Una advertènci­a davant la temptació que alguns puguin tenir d’intentar erradicar el turisme dels carrers de la ciutat. En els mateixos termes es pronuncia Joan Clos. “Els turistes tornaran –afirma del tot convençut–. Barcelona ha tingut èxit, però s’ha de gestionar bé perquè no generi problemes. És més fàcil gestionar l’èxit que el fracàs; cal redirigir els fluxos, buscar noves àrees de centralita­t a la ciutat i a la seva àrea metropolit­ana... Coses de manual”.

Els tres exgovernan­ts entenen que el comerç, la restauraci­ó i en general l’economia urbana surten molt malparats d’aquesta crisi en comparació amb la llarga recessió començada ara fa 12 anys. Per això argumenten que l’Ajuntament s’haurà d’endeutar i incrementa­r la inversió productiva per poder augmentar la despesa derivada de l’emergència social que ja es visualitza als carrers. En aquest sentit, Hereu assegura que el món local va aprendre de la darrera crisi i que Barcelona, que ha mantingut la solvència, i el seu Ajuntament han de funcionar com a motor econòmic i prioritzar la inversió. En aquest punt assenyala que obres com la Sagrera, la plaça de les Glòries o la construcci­ó de guarderies tenen un fort impacte econòmic perquè generen ocupació i capital públic.

Joan Clos es mostra més crític. Sota el seu punt de vista, Barcelona, que des de fa anys pateix de falta d’ambició, igual com Catalunya, ha de despertar d’una vegada. Insta a reactivar projectes que fa temps que s’arrossegue­n –alguns iniciats durant la seva època d’alcalde– i que no conclouen mai, com ara els habitatges assequible­s a les antigues casernes de Sant Andreu o el barri de la Marina del Prat Vermell. I, si cal, endeutar-se. Clos no entén que des de l’Ajuntament s’intenti limitar la reactivaci­ó de la ciutat i que, per exemple, s’apliquin mesures constricti­ves, com la suspensió de llicències al 22@. “Quan Barcelona anava bé era normal que s’imposés algun a mena de fre; ara no. S’han de revertir certes polítiques per garantir l’impuls econòmic”. Xavier Trias també coincideix en la necessitat d’endeutar-se, però reclama que es faci de manera racional, amb cap, per fer confiança als bancs i també a Europa.

Una de les qüestions centrals del debat de la Barcelona post-Covid-19 és la d’una mobilitat que no pot ser només urbana, sinó que ha de tenir una dimensió metropolit­ana. Xavier Trias és el més crític amb l’urbanisme tàctic que practica el govern d’Ada Colau. Qualifica aquestes intervenci­ons a l’espai públic de “populistes i sense un plantejame­nt seriós al darrere”. Segons la seva opinió, no té sentit “la persecució del cotxe”, i menys en un moment que resulta especialme­nt difícil recuperar la confiança en el transport públic. “El nostre problema –apunta– són les entrades i sortides de Barcelona. Cal invertir en transport públic que connecti amb les altres ciutats metropolit­anes, no posar les coses difícils i provocar embussos. Fa falta un bon pla, consensuat, i no pintar els carrers de coloraines i sense consultar-ho”.

Jordi Hereu tampoc no entén la “fòbia al cotxe”, tot i que ell mateix recorda que, durant la seva època d e regidor i d’alcalde, va adoptar m esures restrictiv­es de l’ús del v ehicle privat. Per ell, el transport p úblic ha de ser, amb diferència, el pilar més sòlid de la mobilitat metropolit­ana i actuar com a “factor de cohesió social i territoria­l”. El seu predecesso­r a l’alcaldia també està d’acord que cal una reducció dels desplaçame­nts en vehicle privat, però alerta que això només serà possible si s’incrementa l’oferta pública de transport. Per això Joan Clos considera imprescind­ible “prendre decisions ara mateix, i no parlo de petites intervenci­ons, sinó de recuperar el gra gruixut”.

En temps d’ERTO i ERO, els exalcaldes es mostren impactats per l’emergència social que castiga amb duresa milers de barcelonin­s. Joan Clos adverteix que encara no hi ha consciènci­a de la gravetat de la situació per a moltes famílies i recorda les imatges de les cues als menjadors socials tan freqüents aquests dies, mentre que Jordi Hereu reconeix que no sabem quant durarà aquesta situació. Explica que en l’última recessió s’esperava una ràpida recuperaci­ó i que al final no va ser així. Per això recomana preparar-se per al pitjor escenari i ajudar els barcelonin­s que més patiran. Al seu torn, Xavier Trias afirma que, a més d’esforços per respondre a l’emergència, l’Ajuntament s’ha de centrar a treure els ciutadans de la pobresa, i que això només s’aconseguei­x impulsant la creació d’ocupació.

Els tres exalcaldes demostren un grau de consens elevat en la formulació de solucions per sortir del pou. Confien en la indomable resiliènci­a de Barcelona i en la seva capacitat per teixir consensos que permetin combatre la crisi amb les millors armes. Significat­iu en un moment que, altra vegada i lamentable­ment, la crispació política és molt present, tant o més que les desgràcies causades per la Covid-19.

“S’han de revertir certes polítiques per garantir l’impuls econòmic”

“Barcelona i Catalunya han perdut ambició; cal que espavilem, i per això la ciutat ha d’assumir el lideratge”

“Estic en contra de la fòbia al cotxe tot i que vaig prendre mesures contra el trànsit, però ens cal un transport públic que estigui a l’altura”

“Cal defensar la ciutat densa amb més bons espais públics, serveis i habitatge”

“El problema més greu a què ara s’enfronta Barcelona és l’atur”

“Els canvis que s’han fet en la mobilitat són populistes i no responen a un plantejame­nt global; necessitem més transport públic”

 ?? PEDRO MADUEÑO ??
PEDRO MADUEÑO
 ?? PEDRO MADUEÑO ?? ‘La Vanguardia’ va reunir dijous Xavier Trias, Joan Clos i Jordi Hereu al Mirador de l’Alcalde de la muntanya de Montjuïc Tres mirades al futur.
PEDRO MADUEÑO ‘La Vanguardia’ va reunir dijous Xavier Trias, Joan Clos i Jordi Hereu al Mirador de l’Alcalde de la muntanya de Montjuïc Tres mirades al futur.
 ??  ?? RAMON SUÑÉ
RAMON SUÑÉ
 ??  ?? SILVIA ANGULO
SILVIA ANGULO
 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Jordi Hereu, Joan Clos i Xavier Trias, retallats sobre el perfil urbà de Barcelona, donen mostres de la bona relació que mantenen
PEDRO MADUEÑO Jordi Hereu, Joan Clos i Xavier Trias, retallats sobre el perfil urbà de Barcelona, donen mostres de la bona relació que mantenen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain