La Vanguardia (Català)

Rècord de flamencs al delta de l’Ebre

-

La colònia de flamencs del parc natural del Delta de l’Ebre ha registrat aquesta temporada un rècord històric de parelles reproducto­res d’ençà que aquesta espècie va començar a criar a la desembocad­ura del riu, el 1992. Segons el darrer cens, elaborat per primera vegada amb imatges de dron, el 22 de maig hi havia 4.303 parelles reproducto­res, fet que suposa 1.300 més que el 2019, però també un rècord històric.

Segons van explicar fonts del Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat de la Generalita­t, les 4.303 parelles d’aquest any s’han situat molt per sobre de la mitjana, 1.523,7, d’ençà que aquest ocell es va establir al Delta.

En aquest sentit, aquestes mateixes fonts van recordar que en els primers anys la població reproducto­ra va oscil·lar entre 251 i 1.677 parelles, i des del 2006 va començar una tendència a l’alça, amb un màxim històric de 3.139 el 2009, que es va trencar el 2013. El 2013 va començar un període advers de quatre anys, amb valors inferiors a les 1.000 parelles, a causa de problemes de convivènci­a amb la gavina de potes grogues i la guineu.

Segons la Generalita­t, la implementa­ció d’accions de control dirigides a les dues espècies ha permès la recuperaci­ó dels flamencs fins al rècord d’aquest any.

La de l’Ebre és l’única colònia existent de flamencs a Catalunya i se situa en un dic de les salines de la Trinitat de la Punta de la

A partir del 2017 va començar un període de recuperaci­ó després d’augmentar el control de guineus i gavines

Banya, a Sant Carles de la Ràpita.

La intermitèn­cia de la barra del Trabucador des del temporal Gloria i, més tard, les condicions de confinamen­t arran de la Covid-19 han provocat que el seguiment de la colònia no s’hagi pogut desenvolup­ar amb el mateix detall d’altres anys.

No obstant això, apunten des de la Generalita­t, “tot sembla indicar que la reproducci­ó s’ha avançat unes quantes setmanes i, en aquests moments, algunes parelles ja estan cuidant els primers pollets”.

 ??  ??
 ?? XAVI JURIO ?? No hi ha hagut mai tants flamencs al Delta com aquest any
XAVI JURIO No hi ha hagut mai tants flamencs al Delta com aquest any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain