La Vanguardia (Català)

Khalifa Haftar

Mariscal rebel de Líbia

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Avalat pel seu aliat el president egipci, Abdul Fattah al-Sissi, el mariscal rebel Khalifa Haftar intenta forçar un pla de pau a Líbia, ara que les seves tropes es troben en retirada després d’un llarg i fallit setge sobre la capital.

El Govern de Trípoli està disposat a negociar amb els rebels, però no pas abans d’haver recuperat Sirte i la base aèria de Jufra. Així ha reaccionat el ministre de l’interior a la iniciativa de pau per a Líbia llançada dissabte al Caire per Abdul Fattah al-Sissi.

El president egipci, flanquejat pel mariscal rebel, Khalifa Haftar, proposa un alto el foc a partir de les sis del matí d’avui. Tot seguit propugna reprendre les negociacio­ns de Ginebra, emparades per l’ONU, per reunificar i pacificar el país. Per això proposa un protagonis­me de les tres regions històrique­s de Líbia –dues de les quals continuen sota control rebel– en un nou Consell, que hauria de preparar eleccions d’aquí un any i mig.

Aquest cap de setmana les tropes i milícies lleials a Trípoli han avançat fins a les portes de Sirte, la localitat natal de Muammar alGaddafi, un dia després de recuperar Tarhuna.

L’oferta egípcia ha estat immediatam­ent aplaudida pels ministeris d’Exteriors de França i de la Unió dels Emirats Àrabs. Diplomàtic­s d’aquests països, com també dels EUA i Rússia, eren presents en la declaració del Caire. Qatar, en canvi, el més ferm suport del president Faiez al-Sarraj, juntament amb Turquia, ja l’ha rebutjat. També a Ankara han carregat contra “el suport d’un colpista a un altre colpista”.

“Aquesta guerra no la vam començar nosaltres, però nosaltres decidirem quan i on s’acaba”, ha afegit un portaveu de Trípoli.

Cal dir que Haftar, en la seva breu intervenci­ó, va acusar “els invasors turcs” de “desplaçar terroriste­s entre Síria i Líbia”. De fet, un dels punts de la proposta és el desarmamen­t i evacuació de totes les “forces estrangere­s”, cosa que hauria d’incloure les que estan a sou d’Abu Dhabi.

Al-Sarraj, al seu torn, acaba de tornar triomfalme­nt a Líbia, després d’entrevista­r-se amb el seu aliat Recep Tayyip Erdogan i amb el benefactor dels seus enemics, Vladímir Putin. El seu Govern d’Acord Nacional està avalat en teoria per l’ONU i, a la pràctica, amb prou feines per Turquia, Qatar i, fins a un cert punt, Itàlia.

Assetjat a Trípoli i Misurata fins fa quinze dies, els seus últims avançament­s territoria­ls l’acosten a la taula de negociació, tot i que no tindrà pressa mentre vagi de victòria en victòria.

Els seus dos rivals principals, Abdul Fatah Al-Sissi i Khalifa Haftar, coincideix­en a haver-se autoprocla­mat mariscals en algun moment, tot i que ara l’egipci

El líder rebel, en retirada, proposa un alto el foc; Trípoli diu que només negociarà quan recuperi Sirte

ocupi el càrrec de president, després d’una pantomima electoral.

Khalifa Haftar –un company d’armes de Gaddafi que va acabar exiliat a Langley, on la CIA té la seva seu, va intentar fa catorze mesos apropiar-se de tot el país. El llarg setge de la capital va ser finalment desbaratat la setmana passada per la intervenci­ó de Turquia, un país molt actiu a Líbia les últimes dues dècades de Gaddafi i que ara espera treure profit de la reconstruc­ció.

Però una hipotètica base turca en territori libi és una línia vermella per als països que donen suport a Haftar i el seu parlament i govern alternatiu­s a Tobruk. De fet, fa mesos que per Egipte es rearma a marxes forçades, i abans-d’ahir va obtenir un préstec de 5.200 milions de dòlars del Fons Monetari Internacio­nal, en principi destinat a pal·liar la Covid-19. Mentrestan­t al sud-oest, la petroliera líbia, amb l’ajuda d’una milícia ad hoc, va aconseguir ahir reobrir l’oleoducte que comunica el pou més gran del país, Al-Sahrara, amb la refineria de Melitah, que exploten Repsol, Total i Eni.

 ??  ??
 ?? -/AFP ?? Abdul Fattah al-Sissi, flanquejat pel mariscal Khalifa Haftar (dreta) i el president del Parlament libi, Aguila Salih, dissabte al Caire
-/AFP Abdul Fattah al-Sissi, flanquejat pel mariscal Khalifa Haftar (dreta) i el president del Parlament libi, Aguila Salih, dissabte al Caire

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain