La Vanguardia (Català)

La pandèmia encoratja el sentiment antixinès a Zàmbia

- LUSAKA

La dona del propietari xinès d’una empresa tèxtil a Lusaka, la capital de Zàmbia, i dos dels treballado­rs van ser assassinat­s el 24 de maig per un grup d’homes que es van fer passar per clients. Armats amb un matxet, els intrusos van desmembrar els cossos dels tres ciutadans xinesos i van calar foc al magatzem. Els fets van ser parcialmen­t recollits per una càmera de circuit tancat a què va tenir accés la CNN.

Els assassinat­s han causat commoció entre la colònia xinesa al país africà i tenen lloc després de setmanes de tensions racistes durant les quals l’alcalde de Lusaka, Miles Sampa, ha encoratjat el sentiment antixinès afirmant en un vídeo difós a les xarxes socials que “el virus no l’han provocat els zambians negres, sinó que s’ha originat a la Xina”. Sampa ha parlat també de “nova esclavitud” per referir-se als propietari­s de negocis regentats per xinesos.

S’estima que hi ha uns 22.000 ciutadans xinesos vivint a Zàmbia, on gestionen al voltant de 280 companyies que operen a l’àrea de la capital i al nord del país, ric en coure. La Xina també té un 44% del deute de Zàmbia, cosa que ha estès la percepció que la Xina controla el país africà.

Malgrat que la policia no ha relacionat els assassinat­s amb la qüestió racial, han tingut un fort impacte entre la comunitat xinesa, que afronta un entorn cada vegada més hostil.

Zàmbia va registrar el primer cas de coronaviru­s el 18 de març. Com en altres països africans, el virus no va arribar de la Xina, sinó d’Europa. Zàmbia va tancar les fronteres i va ordenar el confinamen­t parcial de les empreses. De manera gairebé immediata, van començar a circular informacio­ns que indicaven que les empreses xineses eludien el tancament o

Tres xinesos són assassinat­s en un magatzem tèxtil de Lusaka, on l’alcalde ha atiat la retòrica racista

que obligaven els treballado­rs a passar una quarantena, fets que van ser esbombats per l’alcalde Sampa.

La municipali­tat de Lusaka va tancar un restaurant xinès que havia negat l’entrada a zambians i dies després va revocar la llicència d’una barberia per “discrimina­ció cap a la població negra”. També va acusar empreses xineses d’obligar els treballado­rs negres a viure al lloc de treball mentre durés la pandèmia. “Hem trobat treballado­rs zambians obligats a dormir a l’interior d’un petit contenidor” va escriure Sampa al seu compte de Facebook.

La presència xinesa a Zàmbia ha estat discutida els últims anys. El 2005 una explosió en una mina a prop de Chambeshi, en una àrea rica en coure, va matar desenes de zambians. Cinc anys després, un grup de gestors xinesos van disparar contra treballado­rs zambians que protestave­n per les condicions de treball a la mina de Collum. El 2012 treballado­rs d’aquesta mina van assassinar un supervisor xinès.

Aquests incidents van atreure l’atenció dels mitjans sobre les condicions de treball imposades per les empreses xineses a Zàmbia, que és avui el país de l’Àfrica amb què la Xina manté unes relacions comercials més estretes, només superat per Kènia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain