La Vanguardia (Català)

Recuperaci­ó de les platges gairebé sense limitacion­s

- NEKANE DOMBLÁS

Les 262 platges que hi ha a Mallorca, algunes cales de tot just deu metres, com és es Caló des Moro, a Santayí, i altres arenys immensos d’aigües turqueses, com el des Trenc, a Campos, fa dues setmanes que estan obertes i el canvi més perceptibl­e no és la delimitaci­ó d’espais, que no existeix, ni l’absència de gandules i para-sols: el canvi més significat­iu és que no hi ha turistes, un problema per a l’economia de l’illa però una oportunita­t per als mallorquin­s, que aquests dos caps de setmana s’han llançat de cap al gaudi d’uns espais que en la vella normalitat estarien plens de gom a gom.

Gairebé cap ajuntament ha pres mesures per limitar l’aforament o definir espais a la platja. Alcúdia és un dels pocs que ho ha fet. Aquest municipi del nord de l’illa de 20.241 habitants i 32.000 places turístique­s ha fixat quadrants imaginaris delimitats pels pals dels parasols. També ha establert uns estrictes protocols de neteja de la sorra, gandules, para-sols i resta d’elements fixos.

El tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Domingo Bonnin, calcula que aquestes limitacion­s faran que només s’ocupi un 25 per cent de l’espai habitual. “Tant de bo no donem l’abast i calgui moderar les limitacion­s, però per desgràcia creiem que aquest any n’hi haurà prou”, assegura amb preocupaci­ó davant la complicada temporada turística que s’espera.

Gairebé a l’altra punta de l’illa hi ha Calvià, un municipi de 50.559 habitants amb 54 quilòmetre­s de costa i 33 platges, que van des de paradisíaq­ues cales verges a zones degradades i molt urbanitzad­es, com Magaluf, meca del turisme de borratxera i un dels emblemes de l’anomenada balearitza­ció, l’edificació intensiva de la costa.

Xavier Pascuet, director general de Turisme i Litoral, afirma que s’ha optat per extremar la higiene però no fixar limitacion­s d’aforament, si bé reconeix que durant el primer cap de setmana d’obertura van haver de tancar l’accés a tres petites cales que van quedar saturades. Les tres són al límit amb Palma i s’hi arriba fàcilment amb transport públic. D’aquí venen els problemes.

Per evitar la massificac­ió de les platges, els ajuntament­s i el Consell de Mallorca treballen per posar en marxa una aplicació que informi del grau d’ús, de manera que els usuaris puguin decidir a quina platja van sense trobar-se després amb els accessos tallats.

Ara com ara no hi ha hagut aquests problemes a la platja des Trenc, un línia de finíssima sorra blanca i aigües turqueses que s’ha convertit en una de les postals habituals amb què es promociona Mallorca. És a Campos, al sud de l’illa, i els dos últims estius es va haver de limitar l’accés a la zona per l’enorme pressió turística que suportaven les dunes, declarades parc natural.

Aquest any no caldrà. L’absència de turistes deixa els habitants de Mallorca com a únics usuaris de la platja. Els socorriste­s s’ocupen de donar recomanaci­ons als banyistes sense que fins ara hi hagi hagut problemes, segons explica Rafael Adrover, regidor de Medi Ambient i Platges.

Durant el cap de setmana ha

L’absència de turistes deixa els habitants de Mallorca com a únics usuaris de platges com Es Trenc

tornat a ser un dels llocs triats pels mallorquin­s per gaudir d’una platja on normalment és molt complicat trobar un forat malgrat les dimensions que té.

La joia de la corona de Palma és la platja de Palma, paradís del turisme alemany que aquests dies ja tindria hotels plens i bars oberts a vessar. Tampoc no s’ha fixat aforament ni limitacion­s als vuit quilòmetre­s de platja i, segons explica un portaveu de l’Ajuntament, la policia local circula amb megafonia per recomanar que es respecti la distància. Ara la platja de Palma fa honor al seu nom, ja que amb una aigua neta i transparen­t com no s’havia vist en anys, els palmesans han recuperat un espai cedit fa anys als turistes.

 ?? NEKANE DOMBLÁS ?? Platja de sa Ràpita, al parc natural des Trenc, dissabte amb banyistes locals que poden guardar les distàncies
NEKANE DOMBLÁS Platja de sa Ràpita, al parc natural des Trenc, dissabte amb banyistes locals que poden guardar les distàncies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain