La Vanguardia (Català)

El retorn dels grecs

Nombrosos llibres recuperen el món clàssic i les seves lliçons filosòfiqu­es per a l’actualitat

- JUSTO BARRANCO

El romanticis­me alemany ho va anomenar “el miracle grec” per definir aquella cultura de la llum, de la il·luminació, que va fundar la civilitzac­ió occidental. Un miracle que va posar les bases de la filosofia, de la ciència i d’una manera de veure el món de la qual som hereus. Un món on els seus habitants no eren, en qualsevol cas, despreocup­ats fills del sol, sinó que coneixien bé les ombres de l’existència, la seva incertesa i insegureta­t, en un període de guerres successive­s.

La seva filosofia va intentar explicar el món més enllà del mite, raonar els canvis que veien produir-se cada dia, néixer, créixer, envellir, el pas de les estacions, i buscar un principi únic, ja fos l’aigua, l’aire o el foc. I el seu ideal va ser la moderació, per bé que se’n van apartar contínuame­nt per la voluntat de dominació i de poder. Guerres entre les polis, revoltes a les ciutats, venalitat de molts homes públics... Un món convuls que van explicar i per al qual també van desenvolup­ar filosofies per viure-hi. Ara nombroses novetats i reedicions recuperen aquell univers que encara ens acompanya.

FITES D’ALTRES POBLES

L’hel·lenista britànica Edith Hall publica Los griegos antiguos (Anagrama), en què reconeix que van vehicular fites d’altres pobles de l’Antiguitat –els egipcis explicaven històries com l’Odissea; el disseny arquitectò­nic i la tècnica venien de Pèrsia, on treballado­rs jonis van ajudar a construir Persèpolis, i els babilonis ja coneixien el teorema de Pitàgores abans–, però diu que els grecs van ser el poble adequat en el moment adequat per recollir el testimoni del progrés intel·lectual.

FLEXIBLES I TOLERANTS

Hall, que al seu assaig recorre dos mil anys de món grec fins al 400 d.C., recorda que van viure en milers d’assentamen­ts i ciutats des d’Espanya fins a l’Índia, des del gèlid riu Don, a Rússia, fins a afluents remots propers a les fonts del Nil. Culturalme­nt, assenyala, eren flexibles i sovint contreien matrimoni amb altres pobles, i fins i tot acollien amb satisfacci­ó déus estrangers importats.

LES DEU CLAUS DELS GRECS

I, més enllà de la seva capacitat d’absorció cultural, la seva llengua polisíl·laba i flexible i els seus mites, els grecs antics, assenyala Hall, van compartir deu caracterís­tiques: afició pels viatges al mar, desconfian­ça envers l’autoritat, individual­isme i curiositat són les més importants, i estan interconne­ctades. I, a més a més, van ser un poble obert a noves idees, molt competitiu­s; admiraven el talent, se sabien expressar amb detall i eren addictes al plaer.

COL·LECCIONS D’ACUDITS

La desena caracterís­tica clau, remarca, era el seu humor. Van inventar les col·leccions d’acudits, fossin sobre déus i gentils, com ara el d’un mestre incompeten­t a qui van preguntar com s’anomenava la mare de Príam, rei de Troia, i va respondre: “Suggereixo que l’anomeneu Senyora”. Els austers cínics, que menyspreav­en els símbols de riquesa i poder, tenen anècdotes imbatibles: quan Plató va dir que Sòcrates havia definit els homes com a bípedes sense plomes, el cínic Diògenes va portar a l’Acadèmia un gall plomat anunciant: “Mireu! Us porto un home!”. Un Diògenes que, recorda Martha Nussbaum al seu nou llibre, La tradición cosmopolit­a (Paidós), va ser

LES CLAUS D’UN POBLE

Individual­istes, competitiu­s, oberts i curiosos, tenien, a més, molt d’humor

LA CURIOSITAT JÒNICA

Homer va impulsar amb els seus poemes èpics els primers filòsofs a Milet i Efes

EL COSMOPOLIT­ISME

Diògenes es va definir com a ciutadà del món davant la pregunta “d’on vens?”

L’EPICUREISM­E

El censurat Epicur va acollir al seu jardí dones i esclaus per parlar de felicitat

el fundador d’aquesta línia de pensament que avui continua quan una vegada li van preguntar d’on provenia i va respondre amb una sola paraula: kosmopolit­és, ciutadà del món. No es va definir ni per la seva estirp ni per la seva ciutat ni per la seva classe, gènere o condició d’home lliure, les coses que el diferencia­ven, sinó per la que compartia amb tothom.

HOMER I ELS CURIOSOS JONIS

No és que no hi hagués ciència abans dels grecs, va subratllar Benjamin Farrington a Ciencia y filosofía en la Antigüedad, que ara recupera Ariel, però amb els grecs s’hi va introduir la filosofia especulati­va. A parer de l’autor, això es deu a la Ilíada, que fa l’home autor del seu propi destí i no una joguina dels déus. “Homer va crear l’humanisme, i l’humanisme, la ciència. La ciència és en essència un esforç de l’home per ajudar-se a si mateix”, va apuntar Farrington, que assenyalav­a que Homer era joni i que segles més tard seria a la ciutat jònia de Milet on sorgirien la filosofia i les ciències naturals. També hi va ajudar, afegeix Hall, que el port de Milet anés desapareix­ent per l’acumulació de residus del riu Meandre. Allà van néixer Tales, que va predir l’eclipsi del 585 a.C. i va imaginar el món com una capa de terra flotant en l’aigua primigènia, i Anaxímenes. A la veïna Efes va néixer Heràclit, que creia que l’univers canviava de manera incessant pel foc còsmic, i que va dir: “Panta rei”, tot flueix.

COM SER EPICURI

De la costa jònia el coneixemen­t emigraria cap al sud d’Itàlia i a l’Atenes clàssica, on, després de Sòcrates, Plató i Aristòtil, hi va haver Epicur, a qui Emilio Lledó qualifica, en el seu recuperat Fidelidad a Grecia (Taurus), com “una de les primeres víctimes de la censura ideològica”. A Atenes va fundar el Jardí, una acadèmia revolucion­ària: poc preocupat per crear filòsofs reis, hi va acollir dones, esclaus i prostitute­s per dialogar sobre la felicitat. Epicur és el pensador del cos, punt de partida per a la convivènci­a amb altres cossos. No tenir gana, set, fred, evitar el dolor i donar la benvinguda al plaer, la sensualita­t sense culpa però de manera prudent. Rebutja l’opulència i el consumisme, perquè, en la seva immoderaci­ó, solien portar misèria i dolor, però el van intentar desacredit­ar com a defensor dels excessos. La seva filosofia també la recupera ara la professora Catherine Wilson a Cómo ser un epicúreo (Ariel).

LES REGLES ESTOIQUES

Hi va haver altres grans escoles. El filòsof Massimo Pigliucci, que ja va publicar Cómo ser un estoico, edita Mi cuaderno estoico (Ariel), lliçons basades en la filosofia iniciada per Zenó de Cítion i continuada per Sèneca o Marc Aureli. Modelar el nostre caràcter és l’únic que depèn de nosaltres, afirmen. Hem de concentrar l’energia en allò que podem controlar i allunyar-nos d’allò que no. Entrenar-nos per saber què és millor desitjar.

L’ESTOÏCISME

Pels estoics, l’únic que depenia de nosaltres era modelar el caràcter

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain