La Vanguardia (Català)

El PNC llança el seu projecte amb la via escocesa de bandera

- SILVIA HINOJOSA

“Des de fa dos anys el Govern de Catalunya està permanentm­ent aturat, amb un país bloquejat per la divisió política, el tacticisme electoral i la falta de lideratge”. Així de crític amb la gestió del Govern de JxCat i ERC arrenca el manifest que el Partit Nacionalis­ta de Catalunya (PNC) ha enviat als militants, en què la nova formació postconver­gent delimita el seu corpus ideològic amb l’objectiu de presentar-se a les pròximes eleccions al Parlament. La independèn­cia es considera una opció legítima, però hi ha un rebuig frontal de la via unilateral. El PNC s’adreça tant als sobiranist­es pragmàtics com als catalanist­es, i el seu perímetre ideològic és del centredret­a al centreesqu­erra: la sociovergè­ncia clàssica. L’aposta és la via escocesa, en la defensa del dret a decidir.

Per fer oficial l’arrencada han convocat un congrés el 27 de juny, que no és exactament fundaciona­l, ja que la formació està en marxa, sinó més aviat una posada de llarg. El PNC vol ser un partit clàssic, amb desplegame­nt sectorial i territoria­l, amb la voluntat de presentar-se a les eleccions i la possibilit­at de fer-ho amb alguna de les formacions sorgides després del naufragi de CiU. Però encara no volen parlar d’aliances electorals, assenyalen fonts del grup impulsor del PNC. Amb la nova formació simpatitze­n exdirigent­s de CDC (i del PDECat) com Marta Pascal, Carles Campuzano, Jordi Xuclà o Lluís Recoder. “És un projecte per a tothom i hi ha un ventall ampli d’edats, no és de millennial­s ni de nostàlgics”, subratllen.

El PNC parteix de la premissa que hi ha una paràlisi política i fa una defensa del diàleg com a via de solució del conflicte català. “No renunciem a cap ideal, no rebutgem l’entrada de ningú, però la nostra aposta és per l’acord”, assenyalen les fonts del PNC. “No ens dirigim als catalans de l’1-O, sinó a tots. Volem que no es fragmenti la societat”, afegeixen.

En aquesta línia, el text defensa que “la independèn­cia és una opció legítima”, però s’ha d’exercir “a través de mecanismes legals, acordats i sobretot sense improvisac­ió ni falses esperances que donin lloc a frustracio­ns”. I afegeix: “Escòcia és, per tant, el camí a seguir”. I si Escòcia és el model per a un referèndum pactat, el mirall on es miren és el del PNB. “Venim a fer política útil, i els nostres vots –subratllen les esmentades

La nova formació postconver­gent farà la posada de llarg oficial en un congrés el dissabte 27

fonts– aquí, a Espanya i a Europa els posarem al servei dels catalans”. És exactament el que feia CiU.

El document detalla també que “l’objectiu últim de qualsevol acció política ha de ser la prosperita­t de les persones per sobre de qualsevol altra considerac­ió ideològica”. Els militants han rebut, amb el manifest, un text amb més de trescentes mesures concretes per aixecar el país, en àmbits com l’educació, l’economia o la salut. “Serem gent d’acció”, afirmen.

 ?? MARTA PEREZ / EFE ?? Marta Pascal
MARTA PEREZ / EFE Marta Pascal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain