La Vanguardia (Català)

“La península Ibèrica ha de funcionar en xarxa”

-

vam passar a una segona fase, on som ara, de mantenir un programa proactiu de tests de diagnòstic per identifica­r i aïllar els riscos d’infecció.

Es refereix a la necessitat d’aturar els rebrots?

Fins i tot en una situació sota control sempre hi ha el risc de rebrots, que poden alterar la realitat estadístic­a, com hem vist aquesta setmana.

El seu Govern acaba de confinar 19 barris de la regió de Lisboa. Què està passant? Hi ha un retard en el cicle de l’epidèmia, rebrots, una segona onada...?

No es tracta de Lisboa, sinó d’alguns barris de municipis veïns. No hi ha un agreujamen­t. En aquestes zones no hi va haver la reducció generalitz­ada registrada a tot el territori. Són 19 parròquies de les 3.091 del país. La nostra mesura té per objectiu disminuir el nombre de casos que afecten població jove i asimptomàt­ica, només detectada pels tests proactius que fem. La taxa d’ocupació hospitalàr­ia continua en un 63%.

Aquesta situació pot afectar la celebració a l’agost de la fase final de la Champions a Lisboa?

No hi ha cap relació amb el centre de la ciutat de Lisboa, on se celebrarà la Champions.

Parlem d’Europa. Tots els països afectats estan pendents de les decisions del Consell Europeu sobre el fons de recuperaci­ó. Quina és la seva opinió sobre aquest programa de reactivaci­ó?

Per ser justos, Europa ha reaccionat molt bé pel que fa a les institucio­ns, com el Banc Central, la Comissió i el Parlament. El que es retarda és la resposta del Consell.

Com avalua la proposta presentada per la Comissió?

Crec que el programa de recuperaci­ó Next Generation és molt equilibrat des del punt de vista de les subvencion­s, dels préstecs i de la solució que ha trobat per a una emissió conjunta de deute amb un llarg període de cadència, fins al 2028, i un termini de 30 anys.

Com creu que s’afronta el pròxim Consell Europeu? Serà una oportunita­t única, la que tindrem al juliol al primer Consell de la presidènci­a alemanya, per poder aprovar aquest programa. Les empreses, els treballado­rs i les famílies necessiten respostes urgents a aquesta pandèmia econòmica i social, l’altra dimensió de la Covid-19.

Confia llavors que es pugui aprovar al juliol?

Hi ha moments que els polítics no tenen cap altra opció que fer el que és necessari. És molt clar. No es pot perdre temps, perquè la crisi exigeix una resposta urgent per a tothom, no només per a Espanya, Itàlia o Portugal, sinó per al conjunt de països, també per als que es beneficien més del mercat intern. És essencial per a una recuperaci­ó global de l’economia. És un cas en què tots depenem els uns dels altres.

Considera que la sortida de la crisi només pot ser conjunta?

Sí. Pots perdre una, dues, tres setmanes... Però al cap i a la fi només tens l’opció d’aprovar la proposta de la Comissió, que guarda un bon equilibri per a tothom, tant per als que reclamaven un pressupost ambiciós com per als frugals. Ens hem de centrar en l’essencial, que és tenir un programa prou robust per respondre a aquesta crisi.

Què suposaria un retard?

Si no es tanca al juliol, el programa no estarà en vigor al gener, quan gairebé ja farà un any de crisi i probableme­nt serem en una segona onada. Cal actuar ara.

Quina condiciona­litat acabarà tenint el pla?

La proposta de la Comissió té la condiciona­litat adequada, la que el fons ha de finançar inversions i reformes que augmentin el potencial de creixement de cada economia, en coherència amb les opcions estratègiq­ues de la Unió Europea, de transició climàtica i digital, i de reformar l’autonomia estratègic­a en les de cadenes de valor afegit a escala global, a més de respectar les recomanaci­ons específiqu­es per a cada país. És molt raonable. No és una nova troica. Cada país farà el seu programa, a mida, respectant els objectius i regles comunes.

Vostè va destacar durant les primeres setmanes de la crisi per una crítica forta a certs països del nord. La manté?

Va ser una reacció a una intervenci­ó molt desafortun­ada del ministre d’Hisenda d’Holanda en relació amb Espanya i Itàlia. Era necessària una resposta molt forta i molt clara. Crec que hem passat aquella fase. A l’últim Consell, malgrat l’existència d’opinions diferents, hi va haver un esperit constructi­u, que no té res a veure amb la posició inquisitor­ial de la declaració d’aquell ministre. Ara no és el moment de reobrir la confrontac­ió. Les institucio­ns europees responen. Cap país no es pot queixar de Brussel·les. Ara com ara només ens podem queixar de les capitals.

Vostès han deixat una vacant molt rellevant, la de la presidènci­a de l’Eurogrup, després de la sortida de Mário Centeno. Portugal dona suport a la candidatur­a de la ministra espanyola Nadia Calviño?

Seria molt important que el càrrec es quedés a la família socialista. Hem de fer una concertaci­ó entre tots, però per descomptat que Nadia Calviño té totes les condicions.

Manté l’obertura de les fronteres per a l’1 de juliol? Celebrarem amb tota la dignitat aquest dia l’obertura de la nostra frontera, la més antiga d’Europa, que hem vist tancada amb molta tristesa aquests mesos.

L’FMI traça previsions lúgubres per a l’economia espanyola. Tem un contagi a Portugal, com el 2008?

ELS NÚMEROS DE LA PANDÈMIA “Portugal continua lluitant contra el virus; evitem les comparacio­ns”

CONFINAMEN­TS A LA CAPITAL “Tenim rebrots a la regió de Lisboa, que no afecten el centre de la ciutat”

LA SEU DE LISBOA “S’obrirà la frontera l’1 de juliol i la final de la Champions no perilla”

Espanya és el nostre primer client. Tot el que li vagi malament ens afecta a nosaltres. Totes les previsions que van sortint, no només per a Espanya, sinó per a tots els països, són més dolentes avui que fa unes setmanes. Tot depèn de la intensitat de la recuperaci­ó.

Amb quina perspectiv­a temporal treballa per a la reactivaci­ó?

Hem de prendre consciènci­a que serà molt dur, perquè no tornarem als índexs de febrer del 2020, ni en un mes, ni en un any. Necessitar­em segurament dos anys com a mínim per recuperar el nivell en què érem quan va aparèixer la Covid-19.

Senyor primer ministre, molts espanyols estan observant Portugal amb admiració, per la tranquil·litat del seu debat polític. És tan idíl·lic com ens sembla?

Quedo molt agraït per la seva visió del meu país. Cada país té les seves tradicions polítiques, la seva cultura, els seus partits... És evident que amb més unitat territoria­l, Portugal, un país més petit i menys fragmentat des del punt de vista partidari, té condicions molt diferents de les que hi ha a Espanya, un país més complex i amb moltes més tensions. No som pitjors ni millors, som diferents. Entenc l’interès pel meu país, ho agraeixo, però no ha de ser un factor de depreciaci­ó de l’autoestima espanyola.

Com es pot incrementa­r la compenetra­ció política entre Espanya i Portugal en l’àmbit europeu i internacio­nal?

Hem tingut una coordinaci­ó intensa amb els últims governs espanyols. No recordo cap qüestió essencial al marc europeu en la qual no hàgim tingut una posició conjunta o semblant. Des del punt de vista bilateral hem de recuperar el temps que les diferents dinàmiques electorals –i també aquesta crisi– han retardat. Vam aprovar a la cimera ibèrica de Vila Real del 2017 la constituci­ó d’un equip transfront­erer per combatre la despoblaci­ó de la zona fronterera. La frontera Espanya-Portugal és una excepció al marc europeu, on les àrees transfront­ereres solen ser les més desenvolup­ades. Tenim un equip bilateral treballant en aquesta matèria.

I en altres àrees?

La UE té com a gran objectiu estratègic combatre el canvi climàtic. La península Ibèrica pot ser un subministr­ador extraordin­ari d’energia neta, solar, eòlica, hidràulica i de l’hidrogen verd: l’hidrogen verd, combustibl­e del futur, molt rellevant per a la indústria i per al transport per ferrocarri­l.

Durant la pandèmia ha arribat la trista notícia de la supressió del tren nocturn Madrid-Lisboa. Ja no hi ha connexió ferroviàri­a entre les dues capitals. Vostès es poden replanteja­r l’AVE? Com queda el transport ferroviari de mercaderie­s?

En mercaderie­s tenim molt desenvolup­ada la connexió de Portugal amb els corredors internacio­nals. Hem de reflexiona­r sobre les connexions ferroviàri­es amb Espanya, sense obsessiona­r-nos amb la connexió entre Lisboa i Madrid. Cal pensar en la connectivi­tat de les ciutats portuguese­s amb una xarxa ibèrica d’alta velocitat. No només és la relació de Lisboa amb Madrid, hem de pensar en la connexió de Porto amb Galícia, la connexió amb Sevilla, amb Barcelona... Hem de tenir una visió global de la península Ibèrica, no reduïda a la relació entre les dues capitals.

Quin consell donaria als polítics catalans davant l’Europa que sorgeix d’aquesta crisi?

Jo no dono consells a cap polític. Nosaltres tenim una relació no només de veïnatge, sinó d’amistat amb Espanya, un estat que va experiment­ar una transició simultània a la nostra i que ha construït una democràcia forta, amb un Estat de dret exemplar. No em pronunciar­é sobre la política interna espanyola, però nosaltres no tenim cap dubte sobre la dimensió democràtic­a del país de llibertats que és Espanya.

UN CONSELL EUROPEU CRUCIAL “Les institucio­ns europees funcionen; només ens podem queixar de les capitals”

RELACIÓ BILATERAL IBÈRICA “Portugal veu bé la candidatur­a de Nadia Calviño per presidir l’Eurogrup”

LA QÜESTIÓ CATALANA “No donaré consells per a Catalunya; només dic una cosa: Espanya és una democràcia forta”

 ??  ?? António Costa respon a les preguntes d’Anxo Lugilde durant l’entrevista
António Costa respon a les preguntes d’Anxo Lugilde durant l’entrevista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain