La Vanguardia (Català)

El pacte dels ERTO

-

L’acord entre el Govern central, els sindicats i la patronal per prorrogar fins al setembre els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) constituei­x un nou i important avenç en el diàleg social que garanteix la supervivèn­cia de centenars de milers d’empreses i de més de tres milions de llocs de treball. Aquesta extensió dels ERTO comporta carregar 11.000 milions d’euros més als comptes de la Seguretat Social, que s’acumularan al seu dèficit ja elevat, atès que assumeix els pagaments dels salaris dels treballado­rs –en un elevat percentatg­e–, de les prestacion­s dels autònoms i de les bonificaci­ons a les quotes socials de les empreses. Però, malgrat tot, aquest cost per a l’Estat és molt inferior al que suposaria el tancament massiu d’empreses i l’augment brutal de l’atur que s’hauria produït sense aquest mecanisme de protecció social i econòmic, inclòs al seu dia en la reforma laboral del Partit Popular, i que també s’aplica de manera similar a tota la resta d’Europa.

Gràcies a la ràpida adopció dels ERTO, així que va començar la pandèmia, ja són 1,4 milions de treballado­rs els que han pogut recuperar la feina després del confinamen­t, especialme­nt als sectors de l’automòbil, la construcci­ó, les activitats sanitàries i la fabricació de productes metàl·lics. Encara queden acollits als ERTO 1,9 milions de treballado­rs, fonamental­ment del sector turístic i de serveis, així com 1,4 milions d’autònoms que reben la prestació per cessament de l’activitat. L’impacte econòmic i social de la pandèmia ha estat de dimensions històrique­s, ja que a més cal sumar un augment de 900.000 nous aturats, fins a un total de 3,3 milions de persones que estan inscrites a les llistes de l’atur.

Al setembre caldrà tornar a convocar el diàleg social perquè, probableme­nt, moltes de les empreses incloses en els ERTO encara no estaran en disposició de reprendre la seva activitat, sobretot les del sector turístic, ni de garantir el mantenimen­t de les plantilles durant sis mesos més, tal com exigeixen les condicions laborals fixades pel Govern espanyol. Tot dependrà en bona mesura de com vagi finalment la temporada estiuenca i de com impactin en l’economia els rebrots de la pandèmia que es poden produir. Però, de moment, la pròrroga pactada entre Govern central, sindicats i patronal aporta tranquil·litat i confiança mentre progressa a poc a poc la recuperaci­ó econòmica, que segons tots els pronòstics requerirà més de dos anys per arribar a la situació que hi havia abans de la pandèmia.

En qualsevol cas, com ha afirmat la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, els agents socials una vegada més han donat exemple de diàleg i han allargat la mà quan hi ha més crispació social, per aconseguir un acord equilibrat, ponderat i que reflecteix la responsabi­litat de totes les parts.

La pròrroga acordada en el marc del diàleg social garanteix la supervivèn­cia d’empreses i llocs de treball

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain