La Vanguardia (Català)

S’ha acabat el bufet lliure

Mesures d’higiene turística per a aquest estiu

- ALBERT MOLINS RENTER

El final de l’estat d’alarma ha coincidit amb l’arribada de l’estiu. Aquest any la planificac­ió de les vacances ha estat marcada, d’una banda, per la incertesa de si seria possible viatjar i a on, i, de l’altra, per la preocupaci­ó pel que fa a la higiene d’hotels, allotjamen­ts, cotxes de lloguer, avions i trens.

“La pandèmia ha alterat els patrons habituals de la indústria turística. La confiança dels viatgers en les destinacio­ns i mitjans de transport per poder fer el viatge en condicions segures davant el virus serà una de les claus de la recuperaci­ó de la indústria”, assegura Javier Díaz-Laviada, director general d’Hertz a Espanya.

“La higiene sempre ha estat un element important i present al sector turístic, però ara haurà de ser més evident, i tothom s’esforçarà a donar una imatge extra de seguretat i higiene”, diu Ricard Santomà, degà de la facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi-URL.

De tota manera, aquest expert creu que aquestes mesures “seran conjuntura­ls mentre no hi hagi una vacuna o un tractament”, però que el que segurament ha arribat per quedar-se “és el fet d’assegurar a la gent que podrà fer les vacances i, en aquest sentit, el més probable és que les polítiques de cancel·lació més flexibles que s’ofereixen aquest estiu no desaparegu­in”.

LLOGUER VACACIONAL. Airbnb ha posat en marxa un protocol “que inclou un procés de neteja de cinc passos, llistes de verificaci­ó habitació per habitació, mòduls educatius, un qüestionar­i de certificac­ió i un manual que permet als amfitrions donar fe que han seguit els estàndards i i també obtenir una certificac­ió”, expliquen.

Sobre com es pot assegurar que un amfitrió realment ha complert, diuen que “aquests tenen un clar incentiu per garantir que els seus espais estiguin nets: ningú no vol que li deixin males crítiques a les valoracion­s. A més, abans que el seu allotjamen­t obtingui la icona per haver seguit el protocol, els amfitrions han de tenir i mantenir un bon historial de neteja en valoracion­s anteriors, llegir el manual i fer un qüestionar­i en línia per demostrar que han entès els materials educatius”.

També recorden que “molts amfitrions comparteix­en l’espai, de manera que tenen un incentiu personal”. A més, “en el cas que un hoste informi que algú no està complint amb el que s’ha compromès, prendrem mesures”, asseguren.

D’altra banda, els que no es puguin comprometr­e amb aquest protocol “poden optar per una nova funció anomenada booking buffer, amb què crearan un espai de fins a 72 hores en les quals l’allotjamen­t quedarà buit fins a la pròxima arribada d’hostes i no es podrà reservar”.

HOTELS. El problema més gran és que s’hi congrega molta gent alhora, sigui al bufet, a la piscina o a la recepció. Així, per exemple, el Barceló Hotel Group té previst que els clients puguin fer aquests tràmits des de la mateixa aplicació de la cadena i que l’smartphone

“La neteja sempre ha estat important al sector, però ara haurà de ser més evident”, diu Santomà

serveixi també com a clau de l’habitació. A més, també, podran “demanar serveis oferts per l’hotel i buscar informació sobre l’establimen­t, de manera que es reduirà l’ús de paper, i fins i tot podran fer anar la domòtica de l’habitació per obrir cortines o encendre llums, de manera que es minimitzar­à el contacte als hotels que ho permetin”, expliquen. Aquesta cadena valora, fins i tot, incorporar la figura de l’higienista, responsabl­e de l’aplicació de protocols de neteja amb desinfecta­nts de grau hospitalar­i.

A l’hora de menjar, per poder reduir els aforaments dels restaurant­s, molts hotels optaran per augmentar les hores en què es podran fer els àpats, i el típic bufet en

què el mateix client se servia el menjar donarà pas a altres modalitats “per evitar la manipulaci­ó d’aliments i superfície­s d’alt contacte per part dels clients”.

AVIONS. “Tot el sector turístic està pensat per ser rendible a partir d’un cert volum d’ocupació. Els avions necessiten que sigui de dos terços. Si s’elimina el seient central, deixen de ser-ho”, explica Santomà. Tant l’Organitzac­ió d’Aviació Civil (OACI) com l’Agència Europea de Seguretat Aèria (AESA) no obliguen les companyies a limitar les places als avions, perquè es considera que l’aire que es respira és gairebé pur gràcies als filtres HEPA que hi ha als aparells. De tota manera, l’ús de la mascareta serà obligatori per a tots els passatgers i tripulants, i s’hauran de canviar per una de nova cada 4 hores de vol. Els viatgers l’hauran de portar posada des del moment que arribin a l’aeroport, on només podran entrar les persones que viatgin, que, als països que ho estableixi­n, hauran de passar un control de temperatur­a abans d’accedir a la terminal. En el cas de superar els 38 graus, no es podrà volar.

L’EASA recomana que s’afavoreixi­n els processos automàtics per a la facturació per minimitzar els contactes, i també que es limiti o es prohibeixi l’equipatge de cabina, ja que això facilita les operacions d’embarcamen­t i desembarca­ment, un altre dels punts en què aquesta agència demana a les aerolínies que extremin les precaucion­s perquè es mantinguin les distàncies entre persones, i també al moment de passar els controls de seguretat.

TRENS. Renfe tampoc no reduirà les places als trens de llarga distància i els AVE, de manera que l’ús de les mascaretes serà obligatori. Tampoc no es repartiran auriculars, premsa i se suprimirà el servei de cafeteria. A més, es distribuir­an tovallolet­es desinfecta­nts entre els passatgers, i els trens es desinfecta­ran completame­nt cada vegada que arribin a destinació, cosa que en reduirà la freqüència.

Tant l’embarcamen­t com el desembarca­ment es durà a terme de manera organitzad­a. Per pujar al tren es donarà prioritat a la persones grans, famílies amb nens i persones amb mobilitat reduïda. A l’hora de baixar es farà de manera progressiv­a, començant per les files més pròximes a la porta. Tant a l’hora de pujar com de baixar,

Als avions i els trens, que no reduiran places, l’ús de les mascaretes és obligatori

Renfe assegura que es farà de manera que es respecti la distància de seguretat.

COTXES DE LLOGUER. A diferència dels mitjans de transport col·lectius, els cotxes de lloguer permeten un desplaçame­nt individual o familiar sense entrar en contacte amb altres viatgers.

Hertz recomana “l’ús de la mas

careta facial, tot i que no és obligatori utilitzar-les al vehicle tret dels casos establerts pel Ministeri de Sanitat”. A més, “els cotxes es desinfecte­n abans i després de cada lloguer per garantir la seguretat de cada client”, assegura Díaz-Laviada.

A les oficines de lloguer de vehicles també hi haurà novetats. “Després de cada transacció, el nostre personal desinfecta els elements de més contacte amb els clients. Les oficines estan dotades de mampares protectore­s, senyals per garantir el distanciam­ent social i el personal ha estat format en l’ús correcte dels equips de protecció personal i processos per minimitzar el contacte amb el client, a més de la desinfecci­ó de les claus prèvia al lliurament”.

 ??  ?? Menys aforament
Els restaurant­s dels hotels hauran de reduir el nombre de taules i, per tant, es veuran obligats a estendre els horaris en què s’hi pot menjar. A més, el bufet lliure serà menys lliure i gran part del menjar ja estarà servit en racions
Menys aforament Els restaurant­s dels hotels hauran de reduir el nombre de taules i, per tant, es veuran obligats a estendre els horaris en què s’hi pot menjar. A més, el bufet lliure serà menys lliure i gran part del menjar ja estarà servit en racions
 ?? ALONSO CUPUL / EFE ??
ALONSO CUPUL / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain