La Vanguardia (Català)

De tapes amb seguretat

Quines mesures d’higiene s’han de prendre en bars i restaurant­s?

- CRISTINA SÁEZ

El final de l’estat d’alarma ha coincidit amb l’arribada de l’estiu i ha convertit en habitual la imatge de cues de persones esperant per asseure’s en terrasses de bars, xiringuito­s de platja i restaurant­s. Si bé la incidència del coronaviru­s ha baixat, hi continua havent rebrots i els experts alerten que cal observar les mesures de prevenció per evitar la transmissi­ó potencial del SARSCoV-2, sobretot en llocs on hi pot haver molta gent, com ara els locals de restauraci­ó.

En aquest sentit, l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), que depèn del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme d’Espanya, ha redactat un document de recomanaci­ons i mesures per als serveis de restauraci­ó a fi de minimitzar el risc de contagi. Així, estableix que els bars i els restaurant­s han d’extremar les precaucion­s d’higiene, netejant i desinfecta­nt el local amb productes viricides autoritzat­s, abans d’obrir el públic. Durant la jornada, a més a més, s’ha d’augmentar la freqüència de neteja i desinfecci­ó de zones de contacte freqüent, com ara els poms de les portes, aixetes, el botó de descàrrega del WC i els interrupto­rs. També dels lavabos, que el Ministeri fixa que almenys s’han de netejar sis vegades al dia.

Segons la normativa recollida al BOE, els locals hauran de col·locar solucions desinfecta­nts en llocs visibles i accessible­s per a l’ús dels clients i s’haurà d’instar la clientela a desinfecta­r-se les mans abans d’entrar al local. L’aforament continuarà limitat, un 50% a l’interior i un 75% en terrasses, amb l’objectiu de garantir la distància de seguretat entre taules. Al document també s’insisteix en la importànci­a de dur a terme una ventilació adequada i continuada del local (La Vanguardia, 20 de juny).

Les taules no poden estar muntades ni pot haver-hi disposats elements com argolles, elements de decoració, escuradent­s o setrillere­s. El Ministeri aconsella fer servir estovalles i tovallons de paper d’un sol ús, o si s’utilitzen de tela, canviarlos entre clients i després rentar-los a més de 60ºC. Quan no es facin servir estovalles, cal desinfecta­r amb viricides o lleixiu diluït la superfície de les taules i també les cadires, sobretot el respatller i els reposabraç­os, les zones que més se solen tocar.

En lloc de menús en paper, es recomana “cantar” els plats, o utilitzar cartes digitalitz­ades –aquests dies és freqüent trobar un QR per escanejar amb el mòbil i accedir a la carta en línia– o fer servir elements com ara pissarres o cartells. També és preferible el pagament amb sistemes contactles­s, sigui targeta o mòbil, i el TPV s’ha d’higienitza­r després d’haver-lo fet servir

El personal de restauraci­ó ha de portar mascaretes i rentarse les mans amb freqüència, sobretot després d’esternudar, tossir, o tocar superfície­s que potencialm­ent puguin estar contaminad­es, com ara els diners. La vaixella i coberts s’ha de netejar al rentaplats amb programes de temperatur­a superior als 80 ºC; les baietes i fregalls també s’han de desinfecta­r i renovar amb freqüència. Segons el document del Ministeri, és preferible utilitzar paper de cuina d’un sol ús per netejar, que ha d’estar col·locat al porta-rotlles.

Els clients, per la seva banda, poden contribuir a minimitzar les condicions de risc triant, sempre que es pugui, espais a l’aire lliure, rentant-se les mans amb freqüència, i evitant compartir racions i picar d’un mateix plat, sobretot si es comparteix taula amb persones amb qui no es conviu.

Tot i que alguns locals han començat a utilitzar un segell en què es llegeix Covid-free ,en què que asseguren que el local és lliure del virus, el cert és que és una cosa que no es pot garantir del tot.

D’aquí la importànci­a de no relaxar-se amb les mesures de seguretat.

Les taules no poden estar muntades ni tenir elements com ara argolles o decoracion­s

 ?? MARÍA JOSÉ LÓPEZ / EP ?? Els bars han de netejar les taules amb un viricida o amb lleixiu després de cada ús
MARÍA JOSÉ LÓPEZ / EP Els bars han de netejar les taules amb un viricida o amb lleixiu després de cada ús

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain