La Vanguardia (Català)

No tots van al cel: del ludòpata exonerat al reincident condemnat

Els jutges valoren si els deutors actuen de bona fe abans d’esborrar el seu passiu

- LALO AGUSTINA

Les sentències en matèria de segona oportunita­t afecten bona part de la casuística humana. Els jutges, tal com es podia esperar, apliquen la llei, que és molt clara: per optar al benefici d’exoneració del passiu insatisfet (BEPI), bàsicament cal haver intentat arribar a un acord extrajudic­ial amb els creditors, haver actuat de bona fe amb la gestió dels diners d’altri i no tenir cap condemna ferma per delictes econòmics, patrimonia­ls o laborals els últims deu anys.

A partir d’aquí, tot és possible, com ja mostren milers d’exemples diferents que ja hi ha hagut en els cinc primers anys de vigència de la llei de la segona oportunita­t. Un dels més vistosos va passar fa unes setmanes quan Miguel Ángel Chamorro, titular del jutjat número 50 de Barcelona, va declarar fortuït el concurs de creditors d’un deutor que, segons l’administra­ció concursal i la Fiscalia, “havia actuat amb imprudènci­a greu havent subscrit de manera successiva préstecs que no podia atendre”. El concursat, a més, “tenia prou ingressos per atendre les seves despeses domèstique­s, però les drogues i el joc van crear un deute important que no podia afrontar”.

Malgrat això, el jutge el va exonerar del seu deute després d’examinar nombrosos informes mèdics que provaven, segons la sentència, la ludopatia, addicció a les drogues i a l’alcohol i els trastorns depressius convenient­ment diagnostic­ats i tractats que feien d’ell una persona inimputabl­e com a deutor veient perjudicad­a substancia­lment la seva llibertat.

Tot i que l’exoneració dels deutes és bastant habitual, el mateix jutge adverteix en la sentència esmentada que “no se n’han de beneficiar els deutors deshonesto­s i oportunist­es”. Quan els jutges detecten casos així, no hi ha perdó, com passa amb deutors que no col·laboren amb l’administra­ció concursal o que contreuen més deutes durant el procedimen­t o que amaguen una part del seu patrimoni al jutge.

“La llei de segona oportunita­t és una gran eina que s’ha de fer servir per al motiu que va ser creada. I es farà així, segur. Això és una cosa que no ens ha d’amoïnar perquè és normal”, afirma

Martí Batllori, coordinado­r del grup sobre la segona oportunita­t de l’ICAB-Consell de l’Advocacia Catalana.

Els casos susceptibl­es d’arribar a concurs són infinits, tot i que hi ha diversos perfils recurrents. Els més habituals són les persones molt endeutades amb uns quants crèdits al consum amb alts interessos, el client hipotecari que va perdre la casa i continua amb part del deute i les persones que han vist canviar circumstàn­cies importants –de família, de feina o de salut– i que han perdut molts ingressos però mantenen despeses molt elevades que no poden assumir. El jutge Chamorro insisteix: “Això és per al deutor de bona fe, no

La Generalita­t crea un portal telemàtic que serà operatiu a l’octubre per ajudar els deutors

per als barruts o morosos profession­als”.

La Generalita­t, conscient de la importànci­a d’aquest mecanisme, prepara el llançament d’un portal telemàtic a l’octubre per informar, orientar i acompanyar els deutors fins a la sol·licitud de la mediació. “Hem de donar la mà als deutors de bona fe i no tallar-la”, indica Esther Capella, consellera de Justícia del Govern.

 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARCHIVO ?? Un ludòpata va aconseguir el perdó als seus deutes
AGUSTÍ ENSESA / ARCHIVO Un ludòpata va aconseguir el perdó als seus deutes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain