La Vanguardia (Català)

Madrid centra ara les preocupaci­ons de les autoritats sanitàries

El ministeri es reuneix avui amb els responsabl­es autonòmics per analitzar l’augment de casos i esbrinar per què falla el rastreig

- CELESTE LÓPEZ

Els responsabl­es de salut pública del Ministeri de Sanitat es reuniran avui amb els seus homòlegs de la Comunitat de Madrid per analitzar l’evolució de la pandèmia en aquesta regió. I és que la situació en aquesta comunitat no va gens bé. Les últimes setmanes els casos positius no han parat d’augmentar (310 casos en 24 hores, només superats per Aragó, amb 3.363 els últims set dies), però el que preocupa més és una altra xifra, que és la comunitat que detecta menys asimptomàt­ics (un 15% davant el 60% de la mitjana espanyola). Això suposa que el sistema de detecció i vigilància, en altres paraules, el rastreig dels casos, no està funcionant, com no han parat de denunciar els profession­als sanitaris. Madrid no busca en l’entorn de les persones que donen positiu.

Madrid no ha sabut o no ha volgut reforçar el sistema de vigilància. Va dir que contractar­ia rastrejado­rs al maig, però avui dia no ha arribat a la xifra de 400. I ara, amb l’epidèmia en fase ascendent al seu territori, busca rastrejado­rs entre els funcionari­s de l’administra­ció municipal i entre els estudiants d’algun grau de la salut. Els rastrejado­rs són els principals instrument­s per aturar el virus, cosa que s’ha repetit insistentm­ent per part dels experts, però Madrid ha endarrerit inexplicab­lement la decisió de reforçar el servei.

També hi ha dubtes sobre a qui està fent Madrid els PCR (la comunitat amb més capacitat per fer aquestes proves se situa per sota de la mitjana nacional) i el retard en la pràctica d’aquestes proves a persones asimptomàt­iques que, si no s’aïllen, poden continuar transmeten­t el virus (poden ser preasimpto­màtiques). Perquè la raó de localitzar els asimptomàt­ics és aïllar-los, una detecció precoç que permet anul·lar el coronaviru­s.

Molts dubtes en la gestió de la Comunitat de Madrid, que continua, tot i això, assenyalan­t l’aeroport de Barajas com el seu problema principal. Però les dades no responen a la seva por: dels 19.400 casos diagnostic­ats els últims set dies, 222 eren casos importats. Però Madrid continua parlant de Barajas.

El focus es trasllada de nou a aquesta regió, de 6,6 milions d’habitants, a causa dels increments de les últimes setmanes, mentre que a l’Aragó i Catalunya la situació sembla estabilitz­ar-se. És veritat que el nombre de contagis és més elevat, però també la capacitat de rastreig que tenen. La mala fama persegueix aquestes dues regions, com també el País Basc i Navarra, però són les que més proves estan fent (també perquè han tingut més brots).

Ho va indicar el director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, Fernando

Simón, que de moment no creu que estiguem davant la temuda segona onada, com va indicar ahir el Govern basc (vegeu informació en aquest sentit en aquesta pàgina). No, va indicar, perquè els casos que s’estan detectant estan associats amb brots, de moment no hi ha transmissi­ó comunitàri­a descontrol­ada.

Tot i això, no tots els casos que es detecten estan vinculats a brots. Almenys això diuen les xifres. Segons les dades facilitade­s pel mateix Simón, en aquest moment hi ha 580 brots amb 6.900 casos associats. Però els últims set dies se n’han diagnostic­at més de 19.000. Les últimes 24 hores s’han notificat 1.683 casos nous, però se n’han inclòs 4.088 més al còmput global (309.855). No és fàcil explicar aquestes xifres perquè en molts

La xifra total de contagis augmenta en 4.088 casos, 1.683 les últimes 24 hores i 22 morts en set dies

casos hi ha retards en les notificaci­ons i s’afegeixen a dies anteriors. Però la realitat és que de cop i volta han aparegut 4.088 contagis més.

Pel que fa als brots, es torna a comprovar que els relacionat­s amb el lleure nocturn són els que comporten més contagis. Avui dia hi ha 46 brots lligats a aquesta activitat, amb 1.500 casos associats. És a dir, una mitjana de 32 contagis per brot. Això explica, va indicar Simón, la contínua reducció de l’edat mitjana dels contagiats, que l’última setmana se situa per sota dels 40 anys.

Hi ha 106 brots vinculats a les reunions familiars i d’amics, amb 900 casos, cosa que representa vuit casos per brot. I els vinculats a l’activitat hortofruct­ícola s’han reduït a 30 brots amb 500 casos (15 per brot), una reducció molt significat­iva respecte del que passava fa un mes i mig. “Sembla que les mesures de control estan fent efecte”, va assenyalar l’epidemiòle­g.

Pel que fa als morts, l’edat mitjana se situa per sobre dels 80 anys, cosa que torna a revelar que la població més vulnerable és la més gran. La majoria dels morts són d’Aragó, Catalunya i Madrid i estan vinculats a residèncie­s de gent gran. Madrid ha notificat un brot important en un geriàtric a la localitat de San Martín de la Vega, amb més de 50 contagis i dos morts. Set més estan hospitalit­zats. Els residents que no estan infectats han estat traslladat­s a altres residèncie­s.

El director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries creu que cal intensific­ar els esforços per aturar el virus (més proves, més rastrejado­rs, aïllament efectiu i real dels contactes...) abans que arribi el mes de setembre i comencin les escoles i les universita­ts i els treballado­rs tornin als seus llocs de treball. Aquest és l’objectiu, va indicar, arribar al setembre en un punt baix per afrontar el que ve, que no és res més que nous brots que caldrà anar combatent amb els mateixos instrument­s. Si s’arriba al setembre amb molts contagis, la situació es complicarà clarament.

Ara sembla un objectiu complicat d’assolir perquè el virus circula amb certa amplitud. De fet, un 7% de les PCR que es fan actualment donen positiu, davant un 2% a començamen­ts de juliol”. “A l’Aragó ha passat del 3% de fa un mes al voltant d’un 20%. A Madrid ha passat de l’1,5% del juliol a entre un 6% i un 10% l’última setmana. Tot això es deu a una mobilitat més gran amb les vacances”, va indicar.

Simón demana reforçar la lluita contra la Covid per poder afrontar els brots del setembre amb la tornada a l’escola

 ?? DAVID FERNÁNDEZ / EFE ?? Sanitaris fan proves PCR als veïns de San Martín de la Vega, on s’ha detectat un brot important en una residència de gent gran
DAVID FERNÁNDEZ / EFE Sanitaris fan proves PCR als veïns de San Martín de la Vega, on s’ha detectat un brot important en una residència de gent gran

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain