La Vanguardia (Català)

L’impression­isme esgota les entrades a Londres

La Royal Academy celebra la tornada amb la fabulosa col·lecció Ordrupgaar­d

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Hi ha pitjors maneres de compliment­ar els convidats que la que tenien el magnat danès de les asseguranc­es Wilhelm Hansen i la seva dona Henny. A l’hora de les postres, juntament amb el formatge, els dolços i el cafè, despenjave­n Panera de peres, de Manet, i el feien circular per la taula perquè tothom el pogués admirar. Era només una de les desenes de joies impression­istes que tenien a la mansió d’Ordrupgaar­d, als afores de Copenhague­n. La resta eren a la caixa forta, al soterrani o penjades de les parets.

Ara seixanta dels quadres de Hansen han arribat a Londres. Bé, de fet fa uns quants mesos que són sota candau a la Royal Academy de Piccadilly, encallats per la pandèmia, com tants altres aspectes de la vida. L’exposició Gauguin i els impression­istes: les obres mestres de la col·lecció Ordrupgaar­d s’hauria d’haver inaugurat a la primavera, però ho fa avui al públic coincidint amb la reobertura del museu londinenc, seguint els passos de la National Gallery i en espera que facin el mateix la Tate i d’altres.

El centre de la capital anglesa ofereix un aspecte desolador, sense turistes, amb botigues i restaurant­s tancats (que en molts casos segurament no tornaran a obrir), més dependents que compradors als grans

El magnat danès de les asseguranc­es Wilhelm Hansen va comprar moltes joies després de la Gran Guerra

magatzems, antigament desbordant­s de gent. Així i tot, però, totes les entrades que la Royal Academy ha posat a la venda s’han esgotat en qüestió d’hores. És cert que el nombre de visitants és molt reduït a causa de les regles de distància social, però fins i tot així hi ha pocs quadres amb tant de ganxo popular com els impression­istes, amb virus o sense. Si per anar a un museu cal mascareta, gel, premeditac­ió i traïdoria, no hi ha cap ham millor que un Renoir o un Monet.

La col·lecció Ordrupgaar­d, en aquest sentit, és la millor del nord d’Europa i una de les millors del món, reunida durant les primeres dècades del segle vint, quan l’empresari danès (el seu país va ser neutral en la Gran Guerra) va aprofitar les misèries franceses per adquirir joies a preu de ganga. El 1916, amb 48 anys, va escriure una carta a la seva dona Henny des de París en què deia: “Millor que t’ho expliqui, ja que he estat una mica irresponsa­ble i gastat sumes considerab­les de diners. Però quan vegis en què, em perdonaràs de seguida”. I així va ser.

Les asseguranc­es havien de ser un magnífic negoci a la Dinamarca de l’època, perquè Hansen va col·leccionar com si fossin cromos quadres de Degas, Manet, Monet,

Renoir, Sisley, Pissarro i Morisot. També de precursors de l’impression­isme com Camille Corot, Jules Dupré, Gustave Courbet i CharlesFra­nçois Daubigny, i obres postimpres­sionistes de Gauguin. Quan arribava a la capital francesa es corria la veu i els galeristes més importants (incloent-hi els de les cases Durand-Ruel i Bernheim-Jeune) es posaven a la seva disposició per ensenyar-li les mercaderie­s que tenien, que comprava assessorat pel crític (el seu amfitrió a París) Théodore Duret.

La col·lecció impression­ista de Hansen té un toc molt nòrdic, reflex del calvinisme protestant escandinau, la sensibilit­at danesa, i el concepte de janteloven, un codi no escrit de comportame­nt social que rebutja l’individual­isme desfermat i l’ostentació innecessàr­ia. A excepció dels Gauguin, en els quadres que va reunir hi predominen els colors grisos, el cel plomís i els mars turbulents. De la sèrie londinenca de Monet en va triar una imatge del pont de Waterloo envoltat de boira, en part natural i en part provocada per les xemeneies industrial­s. De Pissarro i de Sisley també es va quedar amb representa­cions de dies ennuvolats, lúgubres i inclements, i va deixar per al seu gran competidor, Samuel Courtauld, les

escenes més alegres i lluminoses.

Ara bé, després d’adquirir de manera metòdica dotze obres de cadascun dels mestres impression­istes i preimpress­ionistes, des de Degas fins a Corot i des de Cézanne fins a Delacroix, una crisi financera i el perill de fallida el van obligar a vendre part de la seva col·lecció el 1922. Tot i això, es va recuperar en poc temps, i va tornar a la càrrega. I va ser aleshores quan es va enamorar de Gauguin, l’artista més ben representa­t a l’exposició de la Royal Academy, amb clàssics de l’erotisme d’ultramar, com ara la voluptuosa Dona tahitiana, i persuadint els advocats del pintor a Papeete perquè li venguessin el Retrat d’una noia, la imatge d’una jove occidental vestida de missionera que reflecteix la nostàlgia i la malenconia de l’artista, el caràcter meditabund i la seva ambivalènc­ia existencia­l sobre el colonialis­me. Potser Hansen, tan nòrdic ell, s’identifica­va amb aquell cel de coure, aquella terra porprada i aquells troncs d’arbre de color cobalt.

L’exposició reuneix obres que no s’havien vist mai a Londres i està dividida en quatre apartats. La secció A l’aire lliure es concentra en paisatges dels voltants de París, el bosc de Fontainebl­eau i la costa normanda, i escenes urbanes de Londres i la capital francesa; la segona, Col·leccionant mestres francesos, conté quadres d’Ingres, Delacroix, Corot i Courbet; Dones impression­istes ofereix els retrats femenins d’Eva Gonzalès, Morisot, Renoir i Degas; i Gauguin i el postimpres­ionisme estén les xarxes fins a Cézanne i Matisse. Un autèntic banquet per als dies de pandèmia. Només hi falta un amfitrió que amb les postres tregui la Panera de peres de Manet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gauguin
Retrat d’una noia , la malenconio­sa imatge d’una jove occidental vestida de missionera
Cézanne. Bany de màniga curta per a dona (a dalt), un altre dels olis que va adquirir Ordrupgaar­d
Monet
El pont de Waterloo (al mig). L’impression­ista francès el va pintar el 1903
Courbet
Una joia de la sèrie de cérvols caçats que va plasmar el fundador del realisme
Gauguin Retrat d’una noia , la malenconio­sa imatge d’una jove occidental vestida de missionera Cézanne. Bany de màniga curta per a dona (a dalt), un altre dels olis que va adquirir Ordrupgaar­d Monet El pont de Waterloo (al mig). L’impression­ista francès el va pintar el 1903 Courbet Una joia de la sèrie de cérvols caçats que va plasmar el fundador del realisme

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain