La Vanguardia (Català)

Sánchez demana al PSOE de defensar la monarquia i Podem va al xoc

Asens reclama que Felip VI doni explicacio­ns davant el Congrés dels Diputats

- PEDRO VALLÍN

Els socis de la coalició del Govern eixamplen les seves diferèncie­s després de la sortida del rei emèrit d’Espanya. Mentre que Pedro Sánchez ha demanat a la militància del PSOE que defensi tota la Constituci­ó,

incloent-hi la monarquia, i ha garantit que Joan Carles I retrà comptes, des de les files de Podem s’alimenten iniciative­s parlamentà­ries per exigir explicacio­ns fins i tot a Felip VI.

L’incendi polític causat pel desterrame­nt del rei emèrit continua cremant hectàrees. No està apagat, i comença a ser dubtós que estigui controlat. Ahir la distància –retòrica o real– entre els dos socis de l’Executiu de coalició es va eixamplar uns quants metres més, amb la carta que el president Pedro Sánchez va enviar a la militància socialista fent pinya amb el pacte constituci­onal del 78 i la monarquia parlamentà­ria, i amb la resposta del grup parlamenta­ri confederal d’Unides Podem, que insisteix en la deslleialt­at i demana llum i taquígrafs.

“La Constituci­ó no es pot trossejar i selecciona­r a caprici. Som lleials a la Constituci­ó; a tota, des

CARTA A LA MILITÀNCIA El líder socialista promet als militants que el rei emèrit “retrà comptes”

DESCONFIAN­ÇA Els liles exigeixen fiscalitza­r la Corona i temen un “gir susanista” del PSOE

del principi fins al final. I la defensarem de totes totes”, diu Sánchez als militants socialiste­s. Ratifica així el compromís amb l’anomenat pacte del 78 de què ja va fer gala durant la roda de premsa de dimarts passat, que va mirar, sense èxit, de tancar la polèmica. Malgrat que el president intenta tranquil·litzar els socialiste­s assegurant que “ningú no pot sostreure’s de la transparèn­cia dels mitjans informatiu­s, ni de l’acció dels tribunals” i que “tot responsabl­e públic ha de retre comptes de la seva conducta, i passarà així sense excepcions”, del seu discurs n’ha desaparegu­t la voluntat, expressada fa tot just un mes, d’abordar un debat sobre la reforma constituci­onal i la limitació de l’estatut d’inviolabil­itat del cap de l’Estat, així com la “inquietud i la preocupaci­ó” que llavors expressava respecte a les informacio­ns compromete­dores que afecten Joan Carles de Borbó.

La resposta del president del grup confederal d’Unides Podem i líder dels comuns a Madrid, Jaume Asens, va ser reclamar que l’actual cap de l’Estat, Felip VI, doni explicacio­ns personalme­nt al Congrés dels Diputats, una idea sense precedents que va expressar a RNE i que va agafar totalment per sorpresa una bona part del grup parlamenta­ri lila. A la tarda els comuns desenvolup­aven la iniciativa d’Asens anunciant una bateria de mesures perquè el Congrés dels Diputats pugui fiscalitza­r l’activitat de la prefectura de l’Estat.

Aquests moviments suposen, més enllà del debat precís sobre la forma de l’Estat o l’exemplarit­at i la transparèn­cia en l’acomplimen­t institucio­nal de la monarquia, l’aflorament d’una fractura substancia­l entre PSOE i Unides Podem que afecta l’enfocament de la legislatur­a, però també el diagnòstic històric sobre el moment polític. En la missiva, Sánchez al·ludia en diverses ocasions a la longevitat del PSOE, als seus “140 anys d’història” i a la seva centralita­t en la transició a la democràcia, uns atributs que, pressenten els liles, poden apuntar a un “gir susanista” en l’estratègia de Sánchez. És a dir, un gir cap a les posicions que defensen els barons socialiste­s i l’expresiden­t Felipe González, davant la que fins ara havia estat una posició més heterodoxa de Sánchez, més afí a la visió política de l’expresiden­t José Luis Rodríguez Zapatero.

El sentit d’aquest moviment de Sánchez ve expressat a la mateixa carta, amb la consigna de la unitat per a la negociació pressupost­ària: “Treballare­m per assolir aquesta unitat amb totes les forces polítiques disposades a posar-hi l’espatlla per aprovar els pressupost­os de la recuperaci­ó”, diu el president als socialiste­s. L’opció d’obrir la negociació dels pressupost­os més enllà de les aliances de la investidur­a sempre ha estat molt volguda a la Moncloa, però es pot convertir en peremptòri­a atès, paradoxalm­ent, l’efecte que l’operació de sortida del rei emèrit està causant en la sempre convulsa política catalana. A Esquerra Republican­a de Catalunya, la participac­ió del Govern de coalició –o almenys dels socialis

tes– en aquesta operació li ha complicat encara més asseure’s en una taula de negociació pressupost­ària. La incomodita­t dels republican­s és patent, i el món exconverge­nt sent que la sortida plena d’interrogan­ts de l’anterior cap de l’Estat omple d’aire de sobte les seves veles i crea un fil de legitimita­t per a Carles Puigdemont.

Per això, la diputada de JxCat al

Parlament Elsa Artadi disparava ahir directamen­t contra el president Sánchez i demanava la seva dimissió per haver participat en el que considera una operació per protegir el rei emèrit de la justícia suïssa: “Si no sap on és, després d’haver negociat tot això, Pedro Sánchez hauria de dimitir; i si sap on és i ens està enganyant, hauria de dimitir”, va dir la que serà vicepresid­enta del nou JxCat de Carles Puigdemont.

Artadi, que va acusar de complicita­t en l’operació Podem i els comuns –el republican­isme dels quals ha posat en dubte–, està convençuda que el president i la seva vicepresid­enta primera, Carmen Calvo, “saben perfectame­nt on és” l’emèrit, entre altres motius perquè, a parer seu, “li han d’estar pagant la seguretat”.

Aquests míssils dirigits a l’Executiu de Sánchez estrenyen el marge de moviments d’Esquerra, i per això el coordinado­r nacional d’ERC i vicepresid­ent del Govern català, Pere Aragonès, va replicar a Artadi adduint que posar el focus en el Govern central és desviar l’atenció. Aragonès creu que cal centrar-se en el monarca actual, en Felip VI, que ha “d’assumir responsabi­litats” per la condició de “fill d’un rei corrupte”. El líder dels republican­s coincideix que l’Executiu central ha de donar explicacio­ns, però “cal enfocar correctame­nt quin és i on és el problema: l’existència d’una monarquia anacrònica”. Per això, “evidentmen­t cal demanar explicacio­ns però fonamental­ment al Monarca”.

Ara mateix a la finestreta del registre del Congrés comencen a acumular-se les peticions de compareixe­nces i explicacio­ns, incloent-hi un ple extraordin­ari monogràfic, una petita muntanya de papers firmats –tot i que no només– pels qui van donar suport a la investidur­a de Sánchez. Els que el PSOE esperava citar ben aviat per començar a parlar dels pressupost­os generals de l’Estat més importants dels últims quaranta anys. L’Executiu minimitza el seu paper, indici que no està còmode. La ministra portaveu, María Jesús Montero, negava ahir que la Moncloa hagués participat en la sortida de Joan Carles I. La Casa Reial, va dir, pren “les seves pròpies decisions”. “Ni consens, ni negociació”, va afegir.

 ?? MARISCAL / EFE ?? La ministra portaveu, María Jesús Montero, va negar ahir en una entrevista amb Efe que la Moncloa negociés la sortida de Joan Carles I
MARISCAL / EFE La ministra portaveu, María Jesús Montero, va negar ahir en una entrevista amb Efe que la Moncloa negociés la sortida de Joan Carles I

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain