La Vanguardia (Català)

La pandèmia enfonsa un 18% la recaptació d’impostos a Espanya

La ministra Montero tem que empitjorin els ingressos si el turisme no remunta

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

L’aturada de l’activitat econòmica a causa de la pandèmia de la Covid-19 ha impactat greument en la recaptació d’impostos a Espanya. El primer semestre d’aquest any els ingressos fiscals han caigut 14.500 milions, amb un descens d’un 18% respecte al mateix període del 2019. L’IRPF i l’IVA han estat els impostos més damnificat­s per la coronacris­i.

El tancament del primer semestre de l’any comença a donar pistes sobre l’impacte del daltabaix econòmic pel coronaviru­s a les arques públiques. La recaptació tributària, principal font d’ingressos de les administra­cions, acumula una caiguda del 18%, la qual cosa suposa tornar a nivells que no es veien des del 2016. Quan el Govern central va comunicar a Brussel·les que aquest any esperaven recaptar un 5% menys a causa de la pandèmia, organismes com l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef) ja van advertir que el cop seria molt més dur, d’almenys un 8,7%. I per descomptat acabaria contribuin­t a generar un dèficit molt voluminós, en anar aparellat a un fort augment de la despesa sanitària, social i de suport al teixit empresaria­l. Ara que l’Executiu treballa en els comptes per al 2021, s’enfronten al difícil equilibri entre intentar recaptar més i no malmetre la recuperaci­ó.

Ahir la portaveu del Govern i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va aclarir que a curt termini tenen previst introduir alguns canvis impositius mitjançant els pressupost­os generals de l’Estat, encara que part de les pujades acordades amb Podem haurà d’esperar a la reforma fiscal de pes anunciada dimarts pel president del Govern. Una reforma que Pedro Sánchez va situar el 2023, una vegada superada totalment la crisi de la Covid-19. Serà doncs un procés en dos temps, va explicar Montero, per “compassar-lo” amb la situació econòmica. En una entrevista a l’agència Efe, la ministra va assegurar que les pujades per al proper any buscaran la “progressiv­itat” –el pacte de coalició recull un augment de l’IRPF per als qui guanyen més de 130.000 euros–. Tot i això, la màxima responsabl­e d’Hisenda no va parlar d’augmentar l’impost de societats per a les grans companyies, amb l’establimen­t d’un tipus mínim.

És més, va indicar que la reforma a mitjà termini se centrarà en l’impost que grava l’activitat de les empreses i en “figures tributàrie­s noves”, adaptades a la transforma­ció ecològica i a la nova economia. També va esmentar l’IVA i els beneficis fiscals que l’Airef ha escrutat en els últims mesos.

De moment, quins són els impostos que han estan patint en gran part l’aturada de l’activitat i la mobilitat des de març i la caiguda de sectors clau com el turisme? Segons l’últim informe de l’Agència Tributària, entre gener i juny, la

pèrdua de recaptació va assolir els 14.500 milions, respecte al mateix període de l’any passat –malgrat afectar totes les figures impositive­s, destaca la caiguda del 18% de l’IVA, un impost que suposa més d’un terç dels ingressos–. La ministra d’Hisenda va reconèixer ahir la seva preocupaci­ó per l’evolució de l’IVA davant l’impacte de la pandèmia en el turisme internacio­nal i el comerç exterior. I va assegurar que estarà “alerta” perquè, si el turisme no remunta, tem una caiguda d’ingressos més important.

En el primer semestre de l’any, la hibernació i la desescalad­a també van comportar una baixada dels ingressos per IRPF de més del 28% (5.300 milions menys), mentre els de l’impost de societats es van reduir un 18%.

Els rebrots i les dificultat­s per arrencar l’activitat turística –sobretot de cara als visitants estrangers– introdueix­en noves incerteses sobre l’evolució fins a final d’any. En tot cas, l’Airef ja va estimar el maig que, enfront dels 212.000 milions ingressats per Hisenda el 2019, la recaptació per impostos es reduirà aquest exercici entre el 8,7% i el 12,8% –fins a uns 27.000 milions menys–. L’organisme que dirigeix Cristina Herrero va avisar a més que l’ona expansiva de la crisi per la Covid es notarà també el 2021, quan es presentin les declaracio­ns de l’IRPF i societats –referits a l’exercici anterior–. És aleshores quan els dos impostos reflectira­n les conseqüènc­ies de la pandèmia. Per això, assenyalen que el fisc recuperarà només part dels ingressos perduts, en preveure una millora dels ingressos fiscals per al proper any d’entre el 5,3% i el 6%.

Pel que fa al llarg camí per negociar uns pressupost­os que substituei­xin els gairebé perennes de Cristóbal Montoro, la portaveu governamen­tal va avançar que al setembre presentara­n un sostre de despesa amb un increment inèdit, “que pot estar per damunt dels 20.000 milions d’euros”, ja que incorporar­à fons europeus destinats a la reconstruc­ció. “No hi ha hagut cap sèrie històrica que ens permeti comparar la injecció de recursos”.

Finalment, la ministra es va mostrar “oberta” a establir objectius de dèficit diferencia­ts per a les comunitats autònomes. L’Executiu no ha comunicat encara quin serà el repartimen­t per a aquest i el proper any dels esmentats objectius entre administra­cions. L’elevat desequilib­ri pressupost­ari que està provocant la crisi també afecta les autonomies, encarregad­es en primera instància de la lluita sanitària contra el virus i receptores d’uns ingressos tributaris en clar retrocés.

Els nous comptes recolliran només part de la pujada fiscal pactada amb Podem, explica la portaveu

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? L’impacte de l’esclat de la pandèmia es notarà també el 2021 en l’IRPF i l’impost de societats
LLIBERT TEIXIDÓ L’impacte de l’esclat de la pandèmia es notarà també el 2021 en l’IRPF i l’impost de societats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain