La Vanguardia (Català)

CATALUNYA MANTÉ EL TANCAMENT DE LA NIT

Salut vol iniciar el curs amb millors dades que donin calma

- ANA MACPHERSON

Salut Pública demanarà que les restriccio­ns al lleure nocturn es prolonguin a Catalunya quinze dies més. L’evolució de la crisi sanitària ha millorat els últims dies, però les autoritats no volen abaixar la guàrdia. A la foto, l’envelat instal·lat a la plaça Picasso de Sabadell per al cribratge massiu amb proves PCR.

No hi ha previstes noves mesures de restricció de mobilitat ni tampoc cap classe de relaxament en l’activitat nocturna. Les mesures actuals estan funcionant, i les xifres de nous contagis i el ritme d’expansió milloren a poc a poc: hi ha una tendència a l’estabilitz­ació, i fins i tot és possible apreciar un cert descens en els nous casos.

Així doncs, Salut Pública demanarà que es prorroguin les limitacion­s del lleure nocturn que estan en vigor quinze dies més. Pel que fa al tancament a les dotze de la nit de xiringuito­s, terrasses i bars que va tombar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el recurs no es pot presentar fins a la setmana que ve per problemes del Departamen­t de Justícia, però s’aspira a recuperar la mesura.

“Sortirem d’aquesta si mantenim aquestes mesures de protecció i prevenció, no per més requerimen­ts i sancions, sinó amb la mascareta, la distància i la higiene de mans, i sobretot amb la mobilitat responsabl­e. No podem limitar més la mobilitat en aquest moment ni ho necessitem”, va dir Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública en la seva compareixe­nça dels dijous.

Ara l’esforç especial es duu a terme en els cribratges massius que ahir van començar Ripollet i Sabadell i que avui farà Terrassa i una nova població molt diferent, Torregross­a, al Pla d’Urgell, on s’ha detectat una pujada ràpida de nous contagis que volen delimitar perquè no és un brot controlat, sinó dels fàcils de dispersar.

L’objectiu principal d’aquestes accions de recerca massiva de casos és sobretot població jove, entre els 15 i els 44 anys. Persones que habitualme­nt no tenen símptomes i no se senten en risc.

“Però, si qualsevol persona creu que ha mantingut algun comportame­nt arriscat els últims cinc o deu dies, per exemple en una reunió sense mascaretes o en concentrac­ions de molta gent, el millor és que vagi a fer-se una PCR”, va assegurar Jacobo Mendioroz, coordinado­r de la unitat de seguiment Covid.

Barcelona ciutat i l’àrea metropolit­ana sud milloren; la part nord, no tant. Els dos Vallesos estan en plena recerca per l’augment de contagis; Lleida continua millorant, i hi ha brots en moltes ciutats, com Salou, però tots delimitats, sota control. “Avaluarem totes les mesures que adoptem, i, si no funcionen, les anul·larem, però continuem intentant avançar-nos més”, assenyala Argimon.

“Hem d’aconseguir arribar al final de l’estiu i les vacances amb taxes de contagi més controlade­s i menys transmissi­ó comunitàri­a perquè puguem obrir les escoles i torni l’activitat laboral en condicions amb la màxima tranquil·litat possible”, va apuntar Mendioroz, que va tornar a cridar a la responsabi­litat individual i col·lectiva.

I preparant l’augment d’activitat que vindrà amb el setembre, el CatSalut ultima un pla de reforç de l’atenció primària, que se sent col·lapsada perquè és el principal contenidor de la infecció amb les mateixes mans d’altres estius.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ
 ?? XAVIER CERVERA ?? La plaça del Sol sense participan­ts en cap botellot
XAVIER CERVERA La plaça del Sol sense participan­ts en cap botellot

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain