La Vanguardia (Català)

La fiscal de Nova York vol dissoldre l’Associació Nacional del Rifle

- FRANCESC PEIRÓN

Letitia James, fiscal general de l’estat de Nova York, va llançar dijous un atac en la línia de flotació de la totpoderos­a Associació Nacional del Rifle (NRA).

En una demanda judicial, que va donar a conèixer en roda de premsa, James busca la dissolució de la NRA perquè dècades de corrupció i frau –en els últims tres anys es van evaporar 64 milions de dòlars, segons les seves dades– soscaven de manera irreparabl­e la seva capacitat per operar com una organitzac­ió sense ànim de lucre.

També sol·licita la destitució del seu director executiu, Wayne LaPierre, gran amic del president Donald Trump, que porta 39 anys al capdavant d’aquest lobby de les armes. La fiscal va subratllar que ell i d’altres van utilitzar els fons del grup per finançar-se un estil de vida luxós. James requereix a més al Tribunal Suprem de Nova York que LaPierre i tres directius (John Frazer, Josh Powell i Woody Phillips) abonin desenes de milions als membres de l’associació en compensaci­ó pels fons malversats i per inflar els seus salaris, com ha revelat la seva investigac­ió.

“La influència de l’NRA ha estat tan poderosa que l’organitzac­ió ha operat sense cap mena de control durant dècades, mentre els seus dirigents es ficaven milions a les seves pròpies butxaques”, va remarcar James, que pertany al Partit Demòcrata.

La seva investigac­ió va començar el febrer del 2019. En aquests mesos ha trobat proves d’“una cultura d’autocontra­ctes, mala administra­ció i negligènci­a en el control de l’NRA, que era il·legal, opressiva i fraudulent­a”, va afegir.

“L’NRA està plena de fraus i abusos, que és la raó per la qual avui la volem dissoldre, cap organitzac­ió no està per damunt de la llei”, va insistir. La seva demanda civil, sense que descarti una acció penal, no és més que el principi del que s’augura un llarg procés judicial. L’organitzac­ió té un gran aliat en Trump. En la seva primera reacció, el president va qualificar de “terrible” la iniciativa de Letitia James, que en ocasions es dirigeix a aquesta associació com a “organitzac­ió terrorista”. “Penso que l’NRA ha de mudar-se a Texas i gaudir d’una vida bona i bonica”, va dir Trump.

La presidenta de l’associació del rifle, Carolyn Meadows, va recalcar que sortiran guanyadors en el plet contra aquesta denúncia. “No té base –va matisar–, és un atac premeditat a la nostra organitzac­ió i a les llibertats que la Segona Esmena (poder tenir armes) lluita per defensar”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain