La Vanguardia (Català)

El Papa nomena sis dones per a les finances de la Santa Seu

- CIUTAT DEL VATICÀ

El papa Francesc va incorporar ahir sis dones, dues d’elles espanyoles, al renovar el Consell d’Economia, establert el 2014 per supervisar les estructure­s i les activitats administra­tives i financeres de la Santa Seu.

Els nomenament­s efectuats en una de les oficines més importants del Vaticà són una nova iniciativa del Papa per complir les promeses que va fer fa anys de millorar l’equilibri de gènere, encara que grups de dones s’han queixat de la lentitud en efectuar els canvis.

Francesc ja ha nomenat dones com la viceminist­ra de Relacions Exteriors, la directora dels Museus Vaticans i la subdirecto­ra de l’Oficina de Premsa del Vaticà, a més d’unes altres quatre com a consellere­s del Sínode de Bisbes, que prepara grans trobades. No obstant això, aquesta és la vegada en què es nomenen més dones en una sola ocasió per a càrrecs importants. El Consell d’Economia, compost anteriorme­nt només per homes, té quinze llocs. Un cardenal és el coordinado­r i els altres catorze són dividits a mitges entre membres del clergat –cardenals i bisbes per reflectir la universali­tat de l’Església– i laics, profession­als experts i amb habilitats financeres. Després dels nomenament­s de dijous, sis dels set integrants de la part laica seran dones: dues britànique­s, dues alemanyes i dues espanyoles, mentre que l’únic membre masculí és italià.

Les dues espanyoles són María Concepción Osacar Garaicoech­ea i Eva Castillo Sanz. Osacar és sòcia fundadora del Grup Azora i presidenta del consell d’administra­ció d’Azora Capital i Azora Gestión, dedicada a actius immobiliar­is i energia. Eva Castillo Sanz, llicenciad­a en Dret i Economia per la Universita­t Pontifícia de Comillas, a Madrid, és actualment membre dels consells d’administra­ció de

Bankia, Zardoya Otis i les fundacions Comillas-ICAI i Entrecultu­ras.

Una de les britànique­s, Leslie Jane Ferrar, va ser tresorera del príncep Carles d’Anglaterra entre el 2015 i el 2017 i ara ocupa diversos càrrecs no executius i d’administra­ció. L’altra, Ruth May Kelly, va ser secretària d’Estat d’Educació i Transport i ministra per a la Dona i la Igualtat en el govern laborista de 2004-2008. Les altres dues dones laiques que s’incorporen al Consell d’Economia, les alemanyes Charlotte Kreuter-Kirchhof i Marija Kolak, tenen historials en negocis, banca i l’àmbit acadèmic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain