La Vanguardia (Català)

El Rei tanca l’agenda oficial abans de traslladar-se deu dies a Mallorca

Felip VI reapareix tres dies després de l’anunci de la marxa del seu pare

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

No va ser una audiència qualsevol. Ahir el Rei va rebre a la Zarzuela el ministre de Relacions Exteriors de l’Uruguai, Francisco Bustillo, que va ser ambaixador del seu país a Espanya entre els anys 2012 i 2020. No va ser una audiència qualsevol perquè va propiciar la primera aparició pública del Rei, tres dies després que s’anunciés el trasllat del seu pare fora d’Espanya, i no va ser una audiència qualsevol perquè va ser l’última abans que, aquest cap de setmana, els Reis i les seves filles, Elionor i Sofia, es traslladin al palau de Marivent, on s’estaran fins al 17 d’agost.

Com passa des que es va desencaden­ar la pandèmia, la Casa del Rei, en atenció a les mesures de seguretat sanitària, va continuar aplicant el mateix model de cobertura informativ­a, i únicament un fotògraf i una càmera oficial van ser presents a l’audiència. En aquesta ocasió, les restriccio­ns que s’apliquen des de fa mesos a la presència dels mitjans de comunicaci­ó a l’interior de la Zarzuela van salvaguard­ar el Rei de preguntes sobre la crisi desencaden­ada després de la marxa del seu pare, el rei Joan Carles. Per les imatges facilitade­s per la Zarzuela, tant fotografie­s com vídeo, pot observar-se com el canceller uruguaià fa broma intentant saludar el Rei amb el colze o amb el puny i finalment ho fa amb un cop a l’esquena com a gest amistós.

Bustillo va arribar a Espanya dilluns en el seu primer viatge a l’exterior des que va ser nomenat canceller pel president uruguaià, Luis Lacalle Pou, després de la renúncia d’Ernesto Talvi, l’1 de juliol. L’actual canceller va ser ambaixador de l’Uruguai a Espanya entre els anys 2012 i 2020, raó per la qual la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, li va lliurar la gran creu d’Isabel la Catòlica com a reconeixem­ent a aquella tasca. Precisamen­t, l’Uruguai va ser la destinació de l’últim viatge a l’exterior del Rei, abans de decretar-se el confinamen­t. L’1 de març passat va assistir, a Montevideo, a la presa de possessió del president Lacalle Pou, que, a més a més, va organitzar un asado a la seva casa de camp en honor del Rei.

L’audiència d’ahir va ser l’última activitat de l’agenda oficial del Rei, abans d’anar cap a Palma aquest cap de setmana, amb la reina Letícia, la princesa Elionor i la infanta Sofia. Seran unes vacances atípiques, marcades per la crisi sanitària i, segons ha avançat la Zarzuela, dirigides al contacte directe amb la ciutadania. De moment, ja s’ha anunciat que, abans del dia 17, data en què tenen previst

EXCURSIONS

Des de Marivent, els Reis es desplaçara­n a Menorca, Eivissa i Formentera

DESGREUGE

La família reial visitarà Petra, bressol de fra Juníper Serra, ara qüestionat als EUA

tornar a Madrid, els Reis es desplaçara­n a la resta de les Balears: Menorca, Eivissa i Formentera. També recorreran algunes poblacions mallorquin­es amb especial interès històric com Petra, on, el 1713, va néixer fra Juníper Serra, que va morir setanta anys després a Monterey (actualment Califòrnia, EUA) i la tomba del qual, a Carmel, van visitar, el 2013, quan eren prínceps d’Astúries. Les últimes setmanes, algunes estàtues del religiós, que va fundar les missions de Califòrnia i va donar empara, aliment i educació als indígenes, han estat malmeses en diverses ciutats dels Estats Units.

A finals de la setmana que ve, el Rei mantindrà a Marivent l’habitual (malgrat que aquesta vegada marcat per les circumstàn­cies) despatx d’estiu amb el president del Govern espanyol, i també tindran lloc les audiències amb les autoritats autonòmiqu­es i de Mallorca a l’Almudaina. No se celebrarà, en atenció a les mesures de seguretat sanitària, la recepció als representa­nts dels diferents sectors de la societat, tant institucio­nal com civil, a què assistien més de mil persones. Finalitzad­a l’estada a Palma, els Reis, segons va anunciar la Zarzuela, tenen previst tornar a Madrid.

 ?? SPANISH ROYAL HOUSE / REUTERS ?? El Rei i el canceller uruguaià caminen davant de la secretària d’Estat d’Exteriors
SPANISH ROYAL HOUSE / REUTERS El Rei i el canceller uruguaià caminen davant de la secretària d’Estat d’Exteriors
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain