La Vanguardia (Català)

Cs portarà al Tribunal Constituci­onal el ple sobre la monarquia

- JULIO HURTADO

Ciutadans rebutja totalment el ple monogràfic d’avui sobre la monarquia, que considera “surrealist­a” i un “disbarat”, i ha presentat una petició de reconsider­ació davant la Mesa del Parlament perquè impedeixi de celebrar-lo, fins i tot sabent que previsible­ment la majoria sobiranist­a la desestimar­ia. Per això Cs es “reserva el dret d’actuar judicialme­nt”, cosa que vol dir que podria recórrer, com ha fet en ocasions anteriors, contra la convocatòr­ia davant el Tribunal Constituci­onal.

El diputat de Cs al Parlament Nacho Martín Blanco va qualificar ahir d’“immoral i indigna” la sessió extraordin­ària, sol·licitada pel president Torra, per exigir l’abdicació de Felip VI, arran de la decisió de Joan Carles I d’abandonar Espanya.

Més enllà de les considerac­ions ètiques, Cs insisteix que el Parlament no té competènci­es per abordar un debat de tal envergadur­a, com ja va advertir el Constituci­onal, en dues ocasions, el 2019, any que també va sentenciar que “l’ordenament jurídic manté el Rei aliè a tota controvèrs­ia política” i que el Parlament no té “cap potestat de censura o reprovació dels actes regis”. A més, Cs argumenta que la llibertat d’expressió incumbeix únicament a les persones i que el Parlament ha d’exercir les funcions que té atribuïdes com a institució de l’Estat i no arrogar-se’n d’altres “il·legalment i injustific­adament”.

Martín Blanco va criticar l’“obsessió identitàri­a” de Torra, que “només vol parlar de la confrontac­ió amb Espanya”, però, en aquesta línia de fricció oberta, els comuns proposaran en el ple un referèndum per elegir entre monarquia o república –ells optarien per una república plurinacio­nal–, mentre que la CUP demanarà de reprovar el Govern espanyol i el Rei i la supressió del nomenclàto­r monàrquic. I a l’Ajuntament de Barcelona els grups de JxCat i ERC han sol·licitat un ple sobre la monarquia per exigir la “retirada dels honors al rei emèrit”.

Els comuns volen un referèndum sobre la república i la CUP demana de retirar els reis del nomenclàto­r

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain