La Vanguardia (Català)

Torra s’afegeix a l’oposició local al pacte de romanents i el porta al TC

Alcaldes de diferent signe de tot Espanya firmen un manifest contra el decret llei

- SERGI QUITIAN

En temps de fragmentac­ió política poques iniciative­s reuneixen el consens a favor de la immensa majoria dels colors polítics. O el consens en contra, com el que en aquest cas ha provocat l’acord del Govern de Pedro Sánchez amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), ja materialit­zat com a decret llei en l’últim Consell de Ministres, a fi de relaxar la regla de dèficit local i que els municipis puguin fer servir el seu superàvit prèvia transferèn­cia, això sí, a les arques de l’Estat, que després l’aniria cedint gradualmen­t. Contra això ja s’està organitzan­t el món local, però el president de la Generalita­t, Quim Torra, ha decidit prendre la iniciativa a Catalunya i anunciar que el Govern català presentarà un recurs d’inconstitu­cionalitat contra aquest pacte.

“El Govern iniciarà tots els tràmits legals per recórrer contra aquesta decisió”, va subratllar ahir Torra en una carta enviada a tots els ajuntament­s de Catalunya, després de recalcar que en la quinzena de videoconfe­rències de líders autonòmics amb Pedro Sánchez per la pandèmia de coronaviru­s ja havia reclamat “insistentm­ent” a la Moncloa que “permeti” als ajuntament­s catalans “la utilitzaci­ó de la totalitat dels romanents municipals” perquè aquests els puguin destinar a les polítiques que convinguin per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social de la Covid-19. Torra calcula un “espoli” de com a mínim 3.500 milions d’euros.

Anunciat el recurs, el president de la Generalita­t va convidar en la seva carta a tots els alcaldes catalans a “emprendre totes les accions per impedir i evitar que l’Estat pugui utilitzar, de manera injusta, insolidàri­a i unilateral” els recursos municipals. “Com a president de la Generalita­t seré al vostre costat per fer front a aquest gravíssim perjudici als ciutadans que represente­u”, va emfatitzar, després que fonts de Presidènci­a expliquess­in que el cap del Govern estava entaulant contactes amb agents i entitats municipals de Catalunya per coordinar una resposta. Des de l’Associació Catalana de Municipis, presidida pel postconver­gent Lluís Soler, han traslladat a tots els ajuntament­s una moció de rebuig a l’acord segellat pel Ministeri d’Hisenda i la FEMP, i confien que en la seva propera tramitació parlamentà­ria s’incorpori las seves demandes o, en cas contrari, es freni la seva convalidac­ió.

En qualsevol cas, avui tindrà lloc una reunió important en aquest sentit. L’alcalde de Saragossa, el popular Jorge Azcón, ha citat alcaldes d’arreu d’Espanya i de diferent signe polític per subscriure un manifest amb la missió de modificar l’“injust” reial decret del Govern central per a l’accés dels ajuntament­s als romanents locals. Han confirmat la seva participac­ió alcaldes del PP, Podem, Cs, ERC, JxCat, PNB o Coalició Canària. “Això no va d’ideologies, sinó de recursos per fer front a les necessitat­s dels ciutadans”, justificav­a l’alcalde saragossà. De fet, el PP ja ha manifestat la seva intenció de recórrer el decret llei davant el Tribunal Constituci­onal pel que veu com una “invasió” de l’autonomia local.

Per tot això, l’aterratge del decret llei al Congrés anticipa turbulènci­es. Si l’acord en el si de la FEMP ja es va haver de valer del vot de qualitat del seu president, el

L’acord ha de ser convalidat en un Congrés que ara per ara presenta una majoria contrària a la iniciativa

socialista Abel Caballero, per tirar endavant únicament amb el suport del PSOE i l’abstenció d’Unides Podem, sembla més complicada la seva convalidac­ió a la Cambra Baixa a començamen­ts de setembre. Una majoria del Congrés, amb PP, Vox, Cs, ERC, JxCat, EH Bildu, BNG, Coalició Canària, Navarra Suma o Compromís ja han anunciat el seu rebuig, mentre que Unides Podem també manté una posició molt crítica. “El decret forçat per Hisenda és un error: treballare­m des de la unitat municipali­sta perquè es modifiqui al Congrés”, ja va avisar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

 ?? GENERALITA­T DE CATALUNYA / JORDI BEDMAR ?? El president Torra ahir en una reunió per videoconfe­rència des del Palau de la Generalita­t
GENERALITA­T DE CATALUNYA / JORDI BEDMAR El president Torra ahir en una reunió per videoconfe­rència des del Palau de la Generalita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain