La Vanguardia (Català)

La Champions més estranya... i més segura

-

Després de més de quatre mesos d’aturada provocada pel coronaviru­s, les competicio­ns europees de futbol tornen a posar-se en marxa. Si dimecres ja es van jugar partits de l’Europa League, avui torna la Champions amb un apassionan­t partit de tornada entre el Manchester City i el Reial Madrid, i demà serà el torn del Barça, que rep el Nàpols al Camp Nou.

La tornada de la gran competició futbolísti­ca europea es produeix després que les principals lligues hagin finalitzat els seus tornejos nacionals gràcies als exhaustius protocols i mesures de seguretat que les autoritats esportives i sanitàries de cada país van implantar perquè la tornada als terrenys de joc fos el més segura possible. En alguns països, com França i els Països Baixos, es va optar per donar per acabada la competició en plena pandèmia, però les principals lligues van decidir finalitzar-les encara que fos en condicions excepciona­ls, com així ha succeït.

Sense públic, amb els equips passant tests abans i després dels partits i vivint en una bombolla quan es desplaçave­n a camp contrari, en general les lligues nacionals a Alemanya, Itàlia, Anglaterra i Espanya s’han pogut acabar amb mínimes incidèncie­s i un molt escàs nombre de contagis als equips. Tornar a jugar era bàsic per no continuar perdent diners. Alguns clubs europeus estaven en perill de desaparici­ó. La màquina no podia parar-se, i s’ha aconseguit que continués funcionant i emmarcar-la en la denominada nova normalitat.

En el cas d’Espanya, no obstant, quan la competició estava a un pas d’acabar sense contratemp­s, ha sorgit l’embolic del Fuenlabrad­a en la Segona Divisió i totes les derivades ja conegudes del cas. A més d’haver alterat els playoffs d’ascens i generat una polèmica que afecta a diversos equips, els positius del Fuenlabrad­a són un toc d’atenció per a Javier Tebas, home sempre polèmic i contundent, que els protocols s’han de complir d’una manera estricta, i ni tot i així eviten totalment la possibilit­at de contagis. Seria bo que LaLiga, el CSD i els clubs els repassin i millorin de cara a la pròxima temporada.

I pel que fa a la Champions, ni més ni menys que 31 pàgines té el document que la UEFA ha redactat amb les mesures de seguretat per garantir la fase final a Lisboa. Una final a vuit que serà la més atípica i estranya, però també la més segura. Els protocols que hauran de seguir els equips seran molt semblants als que ha aplicat la Lliga espanyola i als quals els televident­s, que no els aficionats als estadis, s’han anat acostumant. És el preu que cal continuar pagant perquè la competició pugui finalitzar-se. Però tenint sempre present, com ens recorda el cas del Fuenlabrad­a, que la seguretat sanitària total no existeix i que totes les mesures contra la Covid-19 continuen sent poques.

El cas Fuenlabrad­a mostra els riscos que corre el futbol si no es compleixen estrictame­nt les normes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain