La Vanguardia (Català)

Euskadi diu que està davant una segona onada

- Jokin Lecumberri

Les dades ho apunten, i el Govern basc ja parla obertament d’una segona onada de coronaviru­s. La consellera de Salut, Nekane Murga, ho va admetre ahir “sens dubte”, d’acord amb l’important augment de positius registrats en l’últim balanç, 338 –partint de 5.617 proves PCR–, 97 més que el dia anterior i que es remunten a xifres que no s’assolien des de principis d’abril, quan es mantenia el confinamen­t. “El virus ens està guanyant terreny dia a dia, setmana a setmana; està infectant més persones”, va subratllar. I alhora va destacar que, en aquestes condicions, s’ha demostrat que “no és possible una nova normalitat”.

La titular de Salut de la comunitat va destacar que la Covid-19 “té la mateixa capacitat de propagació” que al març, i per això va demanar, “ara més que mai”, “conscienci­ació” col·lectiva i que es limiti “al màxim l’activitat social”. Murga va posar l’èmfasi en les reunions familiars i d’amics, situacions en què es tendeix a estar sense la mascareta i sense guardar la distància de seguretat, motiu pel qual, va explicar, és en aquestes trobades on s’estan detectant “més contactes”. “Ens enganyem si ens reunim en txokos –societats– o cases rurals”, va indicar la consellera Murga.

Així mateix, malgrat que va reconèixer que aquesta segona onada “s’ha començat a propagar amb menys força”, va deixar clar que “no hi ha motius per pensar que el virus és més feble o menys letal”. En la mateixa línia, va recordar, a part de la seva mortalitat, l’“alta gravetat” que comporta, ja que pot crear seqüeles permanents, com fibrosi pulmonar. A Euskadi hi ha 2.000 persones amb infecció activa, 57 d’ingressade­s als hospitals i 3 a l’UCI, i s’està fent un seguiment a més de 10.000 contactes estrets d’aquests positius. A Bizkaia, el territori amb més afectació, Salut ja està habilitant plantes especialit­zades als hospitals de Basurto i Urduliz per atendre contagiats. /

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain