La Vanguardia (Català)

Llargues cues sota un sol de justícia

Centenars de voluntaris passen a fer-se la PCR pels envelats de Sabadell i Ripollet, i avui comencen a Terrassa

- PALOMA ARENÓS

Exit rotund d’assistènci­a a les proves voluntàrie­s de PCR per al veïnat de la plaça Picasso de Sabadell, però amb moltes crítiques pels retards i la desorganit­zació les primeres hores del matí. Centenars de persones asimptomàt­iques de coronaviru­s van viure ahir llargues cues i molta espera, que encara es va fer més insuportab­le quan s’alineaven sota el sol de plom que queia al migdia.

En paral·lel, i amb una afluència més fluida, els veïns de la plaça de les Termes, també al sud de Sabadell,

i els del parc Maria Regordosa, a Can Tiana-Pont Vell de Ripollet, també es van fer els tests gratuïts que ofereix Salut de la Generalita­t –matí, de 8.30 h a 13 h, i tarda, de 17 a 21 h– fins dissabte. A Terrassa avui, demà i dilluns s’hi instal·len dues carpes a les places Immaculada i Cultura, al voltant dels CAP Rambla, Est i Nord. En total, s’ofereixen 7.500 PCR per a unes zones concretes d’aquestes tres ciutats.

La directora d’Atenció Primària de la Regió Sanitària Metropolit­ana Nord, Núria Prat, va reconèixer que la carpa de la plaça Picasso havia tingut problemes informàtic­s, cosa que va provocar el retard. Des que es va muntar, poc abans de les vuit del matí, es va desinflar, a l’entrada, dos cops, però la van reparar ràpidament. Maite Mora va ser la primera que va capitaneja­r la filera –amb unes 300 persones– que donava la volta a la plaça. Després d’una hora de retard, va explicar que havia arribat “a les 7.40 del matí perquè a les 9.30 entro a treballar, però ja els he avisat que arribaré tard, i m’han dit que tinc un bon motiu”. Mora va decidir fer-se la prova: “Per responsabi­litat amb la meva família i la meva feina i per estar més tranquil·la. Si ets asimptomàt­ic i estàs infectat, és l’única manera de saber-ho”, reconeixia. Una vegada dins, va topar amb un equip de sanitaris amb l’EPI complet que li van extreure material genètic de boca i nas i li van agafar les dades. “És una mica molest, però val la pena”.

Salut i els ajuntament­s confien que amb aquests cribratges massius es podran identifica­r tants contagis com sigui possible per posar en aïllament els positius i no haver de prendre altres mesures més dràstiques que limitin la vida diària. Prat va apuntar que hi ha “la voluntat de tallar la cadena de transmissi­ó; de les dades que surtin d’aquestes PCR intentarem fer, de nou, un estudi de geolocalit­zació per veure si podem trobar els punts que han estat focus de transmissi­ó”. L’alcaldessa accidental de Sabadell, Marta Morell, que va anar fins a la plaça Picasso, va destacar que “cal fer una crida ciutadana perquè vinguin a fer-se les proves; al sud de la ciutat hi ha un rebrot, i és important poder detectar els asimptomàt­ics”.

Molt a prop d’allà, en un supermerca­t del passeig Comerç, dimecres van haver de tancar després de detectar un cas positiu de coronaviru­s entre els treballado­rs. Després de la desinfecci­ó, ja ha reobert.

El tercer a la cua, Roberto Castillo, és pare d’una nena que acaba de néixer i treballa de cara al públic. “Només al juliol dec haver estat en contacte amb 300 persones. Aprofito que estic de baixa per paternitat per fer-me la prova. A la meva dona ja l’hi van fer, i així estarem més tranquils a casa”. Castillo valora positivame­nt l’afluència. “La gent és responsabl­e i es preocupa per la seva salut”. Aquestes proves estan orientades a persones entre 15 i 45 anys, majoritàri­ament. Li hauria agradat veure més “adolescent­s a la cua. En aquesta plaça hi ha joves molt relaxats, sense mascareta”, va lamentar. Ramon Giménez, de 24 anys, i Dolores Rodríguez, de 46, són voluntaris de l’Associació del Poble del Sud de Sabadell, i els últims dies han estat repartint informació dels tests entre comerços i veïns. Giménez opina que “la majoria compleixen les normes, els bars tanquen quan toca i les furgonetes que fan recomanaci­ons amb els megàfons de l’Ajuntament són un bon recordator­i. Lamentable­ment, els pocs que incompleix­en les recomanaci­ons entelen els que ho fem bé”.

Els tests estan orientats sobretot a persones entre 15 i 45 anys, però hi van anar pocs adolescent­s

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? L’entrada a l’envelat de la plaça Picasso es va desinflar, però el problema es va poder solucionar ràpidament
LLIBERT TEIXIDÓ L’entrada a l’envelat de la plaça Picasso es va desinflar, però el problema es va poder solucionar ràpidament
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Maite Mora. La primera de la cua va arribar a la plaça Picasso a les 7.40 del matí
LLIBERT TEIXIDÓ Maite Mora. La primera de la cua va arribar a la plaça Picasso a les 7.40 del matí
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain