La Vanguardia (Català)

Un 40% dels nous positius de Roses són turistes

- SÍLVIA OLLER

Un 40% dels casos positius de coronaviru­s que detecta l’equip d’atenció primària de Roses, que ofereix assistènci­a a la població de Roses, Cadaqués, Empuriabra­va-Castelló d’Empúries, Pau i Palau-saverdera, són turistes nacionals o estrangers que passen les vacances a la zona.

De vegades això dificulta el rastreig i la certesa que segueixen la quarantena correctame­nt. Quan un turista o qualsevol persona dona positiu, s’ha de quedar aïllat durant deu dies. També els seus contactes més estrets; les persones que formen part del seu àmbit de convivènci­a, malgrat que hagin donat negatiu, s’han d’estar en quarantena perquè poden tardar uns quants dies a donar positiu i, en canvi, poden ser contagiose­s.

“És una cosa que no sempre s’entén”, reconeix la gestora Covid del CAP de Roses, Júlia Fulquet. És una de les 73 profession­als que Salut ha contractat per fer el seguiment dels casos sospitosos i contactes a la regió sanitària de Girona. Un 20% d’aquests gestors s’ubiquen en centres de l’Alt Empordà, on el risc de rebrot continua sent alt, malgrat que l’última setmana ha baixat.

“Es tracta de practicar la mobilitat responsabl­e, com farien a casa”, assenyala Josep Maria Argimon

Fulquet explica que entre la població estrangera hi ha el problema afegit de la barrera idiomàtica, i també el fet de no disposar d’un número de telèfon espanyol, cosa que fa més difícil la tasca de rastreig. Tot i així, el director de l’àrea bàsica de salut Roses, Ricard Bonet, explica que s’han fet quarantene­s en bungalous de càmpings, habitacion­s d’hotel i apartament­s.

“Es tracta de practicar la mobilitat responsabl­e i prendre les mateixes precaucion­s de vacances que a casa. Només ens en sortirem amb responsabi­litat i solidarita­t”, va dir Josep Maria Argimon, responsabl­e de Salut Pública, referint-se al turisme.

L’equip d’atenció primària de Roses atén 34.000 persones, una xifra que a l’estiu es multiplica. En aquest municipi, per exemple, han passat de 20.000 a 50.000 habitants. Els darrers dies s’han detectat 25 positius, i al centre cada dia es fan entre 40 i 50 proves PCR.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain