La Vanguardia (Català)

Petició d’un examen imparcial que expliqui l’alta mortalitat a Espanya

21 experts en salut pública reclamen a ‘Lancet’ aquesta revisió per corregir errors

- ANA MACPHERSON

Més de 300.000 casos; més de 28.000 morts confirmade­s, gairebé 20.000 en residèncie­s de gent gran; un excés de mortalitat de 44.000 persones, i més de 50.000 treballado­rs sanitaris infectats porten una vintena d’experts en Salut Pública a pensar que els resultats d’Espanya en l’epidèmia Covid-19 són molt pitjors dels que li tocaven. Del que seria lògic amb un dels millors sistema sanitaris i la posició 15 a l’índex de seguretat sanitària mundial.

Aquesta situació inexplicab­le ha empès aquest grup d’experts de diversos organismes i universita­ts a demanar una avaluació independen­t de la crisi Covid-19 a Espanya. La petició s’ha fet formalment a través d’una carta a la revista de medicina The Lancet, que la va publicar ahir a la nit.

Entre els signants d’aquesta alerta hi ha investigad­ors, professors, gestors i epidemiòle­gs d’una vintena de centres d’investigac­ió i universita­ts, entre els quals ISGlobal, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Escola de Salut Pública de la John Hopkins de Baltimore, l’Escola Andalusa de Salut Pública, les universita­ts de Santiago de Compostel·la, Rovira i Virgili, de València, d’Alacant, de Gran Canària, de Singapur i d’Oxford, la London School d’Higiene i Medicina Tropical i el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa.

“Aquesta avaluació no ha de ser un instrument per repartir culpes”, adverteixe­n al text. Hauria de servir per “identifica­r les àrees de salut pública i del sistema sanitari i d’assistènci­a social que necessiten millorar”.

I recorden que, malgrat que no sigui una cosa habitual a Espanya, la mateixa Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) s’ha sotmès a aquesta anàlisi independen­t per identifica­r els errors, i també l’ha acceptat Suècia.

“Animem el Govern espanyol a considerar aquesta avaluació com una oportunita­t que podria conduir a una millor preparació per a la pandèmia, per prevenir morts prematures i construir un sistema sanitari resilient i amb l’evidència científica com a base”, conclouen.

Entre els problemes que podrien haver col·laborat a aquesta resposta a l’epidèmia tan lluny de l’esperable, els experts citen alguns errors en la preparació davant l’allau de casos: uns sistemes de vigilància epidemiolò­gica deficients –“Encara avui no sabem al dia quantes persones estan hospitalit­zades”, apunta Alberto García-Basteiro, un dels signants–, una escassa capacitat diagnòstic­a i falta manifesta d’equips de protecció individual (els EPI) al començamen­t de l’embat del coronaviru­s.

A més a més, pensen que hi va haver retard en la presa de decisions i una alta mobilitat de poblacions, tant per turisme com per migracions.

I l’estructura d’Estat tampoc

“Aquesta avaluació no ha de ser un instrument per repartir culpes”, reclamen els signants

Els resultats de la resposta a la crisi no casen, segons aquests experts, amb el nivell sanitari espanyol

no hi va ajudar: parlen de la falta de coordinaci­ó entre el Govern central i els de les comunitats autònomes. El quart grup de problemes es concentra en la falta de mitjans i de preparació a les residèncie­s de gent gran.

“Aquests problemes s’han exacerbat pels efectes d’una dècada d’austeritat que ha esgotat el personal sanitari i ha reduït la salut pública i les capacitats del sistema”, assenyalen.

Per tot plegat consideren imprescind­ible una avaluació independen­t que analitzi tots els aspectes del que ha passat, tant pel que fa al Govern central com pel que fa a cada autonomia. I que hauria d’incloure aspectes com la presa de decisions, les capacitats dels sistemes d’informació, els recursos humans i financers (la factura de les retallades), la infraestru­ctura disponible (anys sense inversions), l’accés als serveis diagnòstic­s (PCR sobretot) i de tractament (no oblidem el pànic per la possible falta de respirador­s) o el paper de la investigac­ió en la resposta a la crisi sanitària: “Un escàs assessoram­ent científic”.

Entre els signants hi ha Alberto García-Basteiro, Helena Legido-Quigley, Ildefonso Hernández, Carlos Álvarez-Dardet, Àlex Arenas, Carme Borrell, Rafael Bengoa o Miquel Porta, entre d’altres.

 ?? DANI DUCH ?? Durant el pic de la pandèmia els metges espanyols van haver de fer front a moltes dificultat­s
DANI DUCH Durant el pic de la pandèmia els metges espanyols van haver de fer front a moltes dificultat­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain