La Vanguardia (Català)

L’OMS diu que el càlcul de la letalitat del virus pot ser enganyós

-

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) ha assenyalat que les estimacion­s de taxa de mortalitat de la Covid-19 “poden ser enganyoses”, i que és “difícil” comparar entre les dels diferents països, perquè “tot intent de captar una única mesura de la mortalitat en una població no tindrà en compte les heterogene­ïtats subjacents entre els diferents grups de risc ni l’important biaix que hi ha a causa de les diferents distribuci­ons dins de les poblacions i entre elles”.

Per tant, des de l’OMS insten a calcular les estimacion­s del risc de mortalitat específiqu­es de cada grup de risc “a fi de descriure millor els veritables patrons de mortalitat que hi ha en una població”.

Segons destaca l’OMS, una mort per Covid-19 es defineix com “una mort resultant d’una malaltia clínicamen­t compatible en un cas probable o confirmat, llevat que hi hagi una clara causa alternativ­a de mort que no es pugui relacionar amb la malaltia”.

Tot i això, apunten que diferents països “poden estar utilitzant definicion­s de casos i estratègie­s de prova diferents o que poden estar comptant els casos d’una manera diferent (per exemple, amb casos lleus que no se sotmeten a prova ni es compten)”.

Igualment, insisteixe­n que “els retards en la notificaci­ó de les morts poden portar a una subestimac­ió de la taxa de mortalitat”. “Els casos de Covid-19 i les morts que no es detecten o es notifiquen tard perquè es van atribuir a altres causes” és un altre dels motius esgrimits per l’OMS.

Les diferèncie­s en la qualitat de l’atenció o les intervenci­ons que s’introdueix­en en les diferents etapes de la malaltia també hi poden influir. “També hi pot haver segments de la població desatesos que tenen menys probabilit­ats d’accedir a l’atenció sanitària o a les proves. La subdetecci­ó de casos es pot exacerbar durant una epidèmia, quan la capacitat de fer proves pot ser limitada i restringid­a a les persones amb casos greus i als grups de risc prioritari­s”.

L’OMS afegeix que en el cas de la Covid-19, com en el d’altres malalties infecciose­s, el veritable nivell de transmissi­ó “se sol subestimar, ja que una proporció considerab­le de persones infectades no es detecten perquè són asimptomàt­iques o només tenen símptomes lleus, i, per tant, normalment no es presenten als centres de salut”.

“És poc probable que totes les morts es detectin i s’assignin correctame­nt, malgrat que la detecció de les morts pot estar subjecta a menys biaix que la detecció dels casos”, conclou.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain