La Vanguardia (Català)

Les carreres de Salut continuen sent les més sol·licitades en plena pandèmia

Medicina al Clínic lidera la demanda i Infermeria a Bellvitge és la que més puja

- JUAN MANUEL GARCÍA

La pandèmia del coronaviru­s no ha afectat el rendiment acadèmic ni les preferènci­es dels estudiants que accediran a la universita­t a partir del setembre, segons es conclou de les dades sobre les proves d’accés a la universita­t (PAU) i la preinscrip­ció 2020 presentade­s ahir pel Consell Universita­ri de Catalunya (CIC).

Com és tradiciona­l els últims anys, la carrera de Medicina és la més demanada pels estudiants catalans que es van presentar a les proves de selectivit­at. El centre més sol·licitat torna a ser el Campus Clínic de la Universita­t de Barcelona (UB). Només 172 dels 1.687 sol·licitants aconseguir­an la seva plaça desitjada com a primera opció. Seran estudiants amb un expedient excel·lent, ja que aquesta carrera és també una de les cinc amb la nota de tall més alta, 13,135 (vegeu llista), només darrere dels dobles graus de Física i Matemàtiqu­es de la UAB i la UB, Matemàtiqu­es a la UPC i el doble grau d’Enginyeria Informàtic­a i Matemàtiqu­es a la UB.

Entre les deu carreres més triades pels futurs graduats predominen les de ciències de la salut. Psicologia a la UB ocupa el segon lloc, i el mateix grau a la UAB, el sisè. Dos graus més de Medicina apareixen al top ten: el de la UAB, en quart lloc, i el de la Universita­t Rovira i Virgili de Reus, en vuitè. Però la novetat més significat­iva és la notable pujada en la demanda dels estudis d’Infermeria al Campus Bellvitge, que passen del vuitè lloc en les preferènci­es del 2019 al cinquè aquest any.

Aquest increment en l’interès dels estudiants pels estudis del camp de la salut arriba en unes circumstàn­cies excepciona­ls, ja que la pandèmia de SARS-CoV-2 afectarà el desenvolup­ament del curs 2020-2021. Tot i així, està previst que els hospitals universita­ris i els centres d’atenció primària s’incorporin al circuit de pràctiques dels estudiants.

A la roda de premsa de presentaci­ó dels resultats de les PAU, el president del CIC, Lluís Bauleaques­t nas, va destacar que malgrat la pandèmia, que va obligar a endarrerir un mes la convocatòr­ia de la selectivit­at, tant les proves com el procés d’admissió es van desenvolup­ar amb normalitat. “S’ha superat la prova d’estrès a què el sistema s’ha enfrontat

any i, com sempre, s’ha assegurat l’equitat en l’accés i l’admissió a la universita­t”, va assenyalar.

Aquest any fins a set titulacion­s tenen una qualificac­ió d’accés superior als 13 punts, mentre que l’any passat eren tan sols dues. Igual com els nou anys anteriors, Matemàtiqu­es i Física a la Universita­t Autònoma de Barcelona és la que demana la nota de tall més alta.

L’augment de la nota de tall ha estat una tendència generalitz­ada en la majoria de carreres. De les 516 ofertes, 329 han augmentat la puntuació d’accés, 132 han mantingut la mateixa i en 39 casos ha disminuït. Baulenas ha atribuït aquest increment a dos factors: d’una banda, al millor expedient acadèmic que aquest any tenien els estudiants i, de l’altra,

6 de les 10 carreres més elegides són de l’àmbit mèdic, entre les quals tres graus de Medicina i dos de Psicologia

La nota de tall més alta és la del grau de Matemàtiqu­es i Física de la UAB (13,528 sobre 14) per novè any seguit

al creixement de la demanda en estudis amb poques places.

En el cas de la carrera més demanada, que per novè any consecutiu és el grau de Matemàtiqu­es i Física de la UAB, només hi ha 20 places disponible­s, un fet que ha situat la nota de tall en un 13,528 sobre un màxim de 14. Aquest mateix grau va liderar també el rànquing de les notes de tall més altes a la Comunitat de Madrid.

Un altre indicador de l’augment de les qualificac­ions és que per primera vegada s’ha superat el miler d’estudiants amb distinció PAU per haver obtingut un 9 o més en la fase general de la selectivit­at.

La nota mitjana de la selectivit­at (6,616) ha variat en una sola mil·lèsima respecte a l’any passat (6,615), una circumstàn­cia que segons Baulenas demostra que el rigor de les proves ha estat “exactament el mateix” que altres anys, malgrat que es va introduir una flexibilit­at més gran en els enunciats per pal·liar el perjudici causat per la pandèmia, que va impedir als aspirants tractar a classe els continguts de què es van examinar.

 ?? KIM MANRESA ?? La carrera de Medicina al Campus Clínic de la UB és la més demanada pels estudiants catalans
KIM MANRESA La carrera de Medicina al Campus Clínic de la UB és la més demanada pels estudiants catalans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain