La Vanguardia (Català)

Sancionats per llogar una habitació demanen l’amnistia

- LUIS BENVENUTY

Centenars de ciutadans a qui l’Ajuntament de Barcelona va obrir un procedimen­t sancionado­r per haver llogat per dies una habitació de l’habitatge on viuen exigeixen la suspensió de les tramitacio­ns d’unes multes que en la majoria de casos arriben als 60.000 euros i que ara estan donant lloc a embargamen­ts de comptes bancaris. Els afectats entenen que al seu dia el govern de l’alcaldessa Ada Colau es va deixar endur pels seus interessos polítics i va fer una interpreta­ció excessivam­ent estricta de la llei per arrossegar-los per unes tortuosita­ts administra­tives extremamen­t angunioses, i que ara el nou decret de turisme de Catalunya de la Generalita­t els dona tota la raó.

L’advocat Dylan Tarín representa al voltant de 450 afectats agrupats en l’Associació de Veïns i Amfitrions de Barcelona i l’Associació d’Afectats pel Conflicte entre Airbnb i l’Ajuntament (Acaba). El més probable és que la xifra d’arrendador­s en una situació semblant en realitat sigui molt superior. El lletrat Tarín detalla que parlem principalm­ent de particular­s que van llogar una habitació de la casa on viuen i també d’altres que van oferir el seu pis sencer d’una manera esporàdica, com ara un cap de setmana de tant en tant. “I, malgrat que van demostrar davant l’Ajuntament que viuen de manera habitual a l’habitatge en qüestió i que per tant no l’estan explotant d’una manera sistemàtic­a –subratlla l’advocat–, i tot i que van ensenyar el seu empadronam­ent, els rebuts de entregues a domicili, fotografie­s i tota mena de proves, l’Ajuntament va tirar endavant els procedimen­ts sancionado­rs”.

L’advocat recorda que poc després de guanyar les seves primeres eleccions Colau i els seus van posar en marxa un potent pla de xoc destinat a posar fi a l’allotjamen­t turístic il·legal a Barcelona. “L’Ajuntament va basar el seu pla de xoc en una campanya de delació veïnal que demanava als ciutadans informar-lo sobre qualsevol que deixés entrar un turista al casa i dels mateixos anuncis penjats a les plataforme­s digitals per emetre ordres de cessament de l’activitat mentre obria procedimen­ts sancionado­rs fonamentat­s en una interpreta­ció molt estricta de les normatives. El Consistori considerav­a que qualsevol que llogués el que fos sense disposar de llicència cometia una irregulari­tat molt greu, i no senzillame­nt greu, de manera que el procedimen­t sancionado­r arrencava amb 60.000 euros, i no amb 3.000. Molts d’aquests procedimen­ts ara estan derivant en embargamen­ts de comptes bancaris, amb abundants recàrrecs i interessos”.

Molts d’aquests arrendador­s senten que els van ficar d’una manera injusta al sac dels especulado­rs, que els estan tractant com tracten els mafiosos que lloguen pisos per després deixar de pagar la renda i sotsarrend­ar-los o a els propietari­s que sense cap mena de llicència lloguen els seus pisos a turistes durant centenars de dies a l’any. Tarín assegura que aquests procedimen­ts que poden durar fàcilment més d’un any són desproporc­ionats, i que desencaden­en una gran angoixa i molts problemes personals i familiars entre unes persones que van llogar una habitació del seu habitatge, precisamen­t, perquè passaven per problemes

Els arrendador­s al·leguen que el govern de Colau va fer una interpreta­ció dura de la llei i que el nou decret del Govern els empara

Els afectats consideren que l’Ajuntament els tracta com si fossin mafiosos de l’especulaci­ó

econòmics. “Fa anys que l’Ajuntament actua amb una gran falta de sensibilit­at”, acaba l’advocat.

El decret de turisme de Catalunya aprovat dimarts pel Govern estableix que qualsevol ciutadà pot llogar habitacion­s del seu habitatge habitual un màxim de quatre persones durant estades que no superin els 31 dies. La Generalita­t va tardar més de cinc anys a tramitar aquesta disposició, una demora que no va fer res més que posar de manifest el profund buit legal sobre la qüestió. Ara els ajuntament­s catalans tenen un any per elaborar les correspone­nts ordenances que articulara­n la nova norma. Al cap de poques hores el govern de Colau va atacar amb molta duresa la nova normativa i va assegurar que està confeccion­ada segons els interessos d’Airbnb. El portal de lloguer vacacional, per la seva banda, va aplaudir la mesura de la Generalita­t. I ara, sobre la tempesta política se n’està formant una altra de caràcter judicial.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Una protesta veïnal contra els apartament­s turístics il·legals al barri de la Barcelonet­a
XAVIER GÓMEZ Una protesta veïnal contra els apartament­s turístics il·legals al barri de la Barcelonet­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain