La Vanguardia (Català)

L’Ajuntament posa en marxa un telèfon per prevenir suïcidis

- RAÚL MONTILLA

A Barcelona el suïcidi és la primera causa de la mortalitat dels homes que tenen entre 15 i 44 anys i la segona causa entre les dones, després del càncer de mama. Es calcula que cada any vora 2.000 persones intenten llevarse la vida a la ciutat. I es tem que ara hi pugui haver un increment, a causa de les conseqüènc­ies socioeconò­miques negatives de la pandèmia i també perquè s’ha acabat el desconfina­ment (hi deixa d’haver entorns controlats i és més fàcil accedir a materials letals). Per això, entre altres elements, l’Ajuntament ha decidit posar en marxa un telèfon de prevenció del suïcidi que va presentar ahir.

“Cal posar llum a una problemàti­ca que existeix i sovint està molt silenciat. No per deixar de parlar-ne deixarà d’existir”, va manifestar la regidora de Salut juntament amb el responsabl­e del pla director de salut mental de la Conselleri­a de Salut de la Generalita­t, Jordi Blanch; la directora de la Fundació Ajuda i Esperança, Esperança Esteve, i la presidenta de l’associació Després del Suïcidi-Associació de Superviven­ts, Cecília Borràs.

El telèfon gratuït (900-925555) funcionarà les 24 hores del dia. A l’altre costat de la línia hi haurà cinc voluntaris que seran selecciona­ts, formats i capacitats per atendre aquest tipus de trucades. A més a més, el servei, en col·laboració amb la Fundació Ajuda i Esperança, estarà coordinat i supervisat per personal de l’àmbit de la psicologia i també hi haurà al darrere un comitè d’experts.

No va ser l’únic anunci: també s’obrirà un nou punt d’atenció per donar suport als familiars, amistats i l’entorn laboral de les persones amb risc de suïcidi. Es calcula que per cada suïcidi hi ha entre sis o set persones de l’entorn de la víctima que resulten afectades de manera greu i directa per aquesta mort. El nou punt d’atenció estarà ubicat a les instal·lacions de l’espai Barcelona Cuida (el seu telèfon és el 93-41321-21) i, en aquest cas, dependrà de l’Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi i Després del Suïcidi-Associació de Superviven­ts.

Les dues accions que va presentar Tarafa s’emmarquen dins del pla de xoc de salut mental que el Consistori de la capital catalana ha posat en marxa amb motiu de la Covid-19 i que està dotat amb 1,5 milions d’euros.

Segons van explicar fonts municipals, durant l’any passat es van registrar 1.139 episodis de conducta suïcida i durant els primers mesos han estat 467.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain