La Vanguardia (Català)

“No em plantejo un Nadal recollit, el garantiré sense virus”

L’alcalde de Vigo i president de l’FEMP, Abel Caballero, critica Feijóo per no haver-li trucat, defensa l’acord amb l’Executiu i diu que la Covid-19 no li aixafarà els llums nadalencs

- ANXO LUGILDE

Abel Caballero rep La Vanguardia al despatx de l’alcaldia, davant un finestral amb una vista espectacul­ar de les illes Cíes.

En un míting va afirmar que Salvador Illa i Fernando Simón són com uns nebots que té a Madrid. Què volia dir?

A la tarda, durant el confinamen­t, la meva dona i jo miràvem la tele al sofà, i hi vèiem Illa i Simón, com si fossin de la família, dos personatge­s molt seriosos, molt rigorosos, però entranyabl­es. Tot Espanya els veia com a part de la seva família. No és fàcil aconseguir-ho en política. Ho va fer Felipe González.

Amb 28.000 morts, la gestió ha estat bona?

Tant de bo que no n’hi hagués hagut cap. Però la pandèmia va entrar, i això no és culpa de ningú. Segurament, amb el desconeixe­ment previ que hi havia, està molt a prop de ser el millor que es podia fer. Esclar que es cometen errors, perquè no hi havia brúixola. Jo soc mariner mercant. Si no saps com anar a un lloc, la brúixola t’hi va portant. Després és fàcil dir què s’havia de fer. Va ser valent parar un país sencer.

A la campanya electoral el PPdeG va utilitzar un àudio de Fernando Simón en què elogiava la “feina excel·lent” de la Xunta. Comparteix aquesta apreciació? Ho va dir de totes les comunitats, per buscar la proximitat amb els que entraven a gestionar la crisi. Quan es va decretar l’estat d’alarma, la pandèmia aquí feliçment no hi havia arribat. Venen d’est a oest. La decisió important la pren Pedro Sánchez, que paralitza el país. De la Xunta hi va haver coses bones i d’altres de no tan bones o dolentes.

Entre les dolentes hi inclou la de no trucar als alcaldes?

És senzillame­nt intolerabl­e. Un president de la Xunta ha de buscar la complicita­t, donar la informació i fer algun plantejame­nt per anar plegats. Hauria estat molt important que reunís els alcaldes de les ciutats i presidents de diputació. La trucada que vaig rebre va ser la del gerent de l’àrea sanitària de Vigo. Cap del president ni de cap conseller. A través de l’FEMP sé què va passar en totes les autonomies, i va ser insòlit.

Feijóo addueix que al comitè de la crisi sanitària hi havia el president dels alcaldes gallecs, que és socialista, i que vostè viu en la confrontac­ió.

A mi no em representa ningú en la salut de la meva ciutat. No vaig rebre aquella trucada, perquè Feijóo es va instal·lar en la supèrbia, sempre. Jo li vaig oferir en públic tota la meva cooperació.

Diu que la Xunta va fer coses bones. Per exemple?

Doncs la previsió dels hospitals de campanya si feien falta.

El seu acord amb el Govern sobre el superàvit ha trencat la unitat a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). El PP va optar per la visió de partit en lloc de la dels ajuntament­s. És un acord que permet utilitzar els romanents que el PP ens va prohibir. És gastar-se els nostres diners i que el dèficit se l’apunti l’Estat.

El president Torra anuncia un recurs d’inconstitu­cionalitat. Em crida l’atenció que no vulgui que els ajuntament­s catalans rebin la part que els correspon dels 5.000 milions que hi posa el Govern. Tampoc no deu voler que es gastin els seus romanents. Em sorprèn aquesta posició tan antimunici­palista de qui hauria d’estar donant suport a aquest acord, perquè significa recursos ingents per als ajuntament­s catalans.

Parlava de la pandèmia com a mariner mercant. Com a economista, com la veu?

Primer, l’aparell productiu no està fet malbé. Segon, el problema és la desconfian­ça en la salut. En el moment en què aparegui una vacuna, el creixement econòmic es restablirà immediatam­ent.

Quin paper ha de tenir Vigo en l’anunciada reindustri­alització?

Molt important. La indústria no s’improvisa; requereix dècades d’aprenentat­ge col·lectiu, i Vigo fa molt temps que en té. Hi va haver una etapa a Europa en què semblava que era bo que la indústria se n’anés a altres llocs, però és la clau d’una economia, la que l’arrela.

El virus obliga a plantejar un Nadal de Vigo més recollit, amb menys llums i menys gent?

No, no m’ho plantejo. Qui ens havia de dir que les platges continuari­en funcionant? Doncs ho hem fet. Les vam pintar de colors, i no hi ha aglomeraci­ons. Garantirem que la Covid-19 sigui absent al Nadal de Vigo. Farem una inauguraci­ó diferent. Tenim espai per a tothom amb seguretat 100%.

Vaig estar en rodes de premsa seves de mitjans dels noranta, i em sorprèn la seva reinvenció, d’un perfil de tecnòcrata a un altre, no ho sé, d’empàtic, proper, populista...

Que cadascú en digui com vulgui. Aquesta ciutat té un procés d’unitat que em van encarregar liderar.

Com es va reinventar?

RELACIÓ AMB LA XUNTA “És intolerabl­e que ni Feijóo ni cap conseller no em truqués per la pandèmia”

SENSE CONSENS A L’FEMP “L’acord amb el Govern suposa recursos ingents per als ajuntament­s”

No em vaig reinventar. És l’evolució mateixa. De cop i volta vaig visualitza­r que podia empatitzar molt.

El resultat de la nit electoral a Galícia va ser el mateix que el 1997 amb vostè de candidat. Què li va evocar? El seu fracàs?

Que governava Feijóo i que no és bo per a aquest país, però és una decisió democràtic­a que respecto. Jo tinc el 70% a la ciutat de Vigo, que és un fenomen a tot Europa. Avui superaria el 75%.

El seu nebot Gonzalo ha de continuar al capdavant del PSdeG? Si tot Galícia tingués el resultat de Vigo, governaria. Del partit, deixi que no en parli. És un embolic, i no vull embolics. El meu partit és Vigo.

Parla de 25 anys a l’alcaldia. Des de quan? En té 73 anys...

Des d’ara. Si fos des del 2007, serien només dotze més... És un tema de vocació, no d’edat. Si la situació i la salut m’acompanyen, continuaré almenys tres mandats més.

 ?? SALVADOR SAS / EFE ?? Caballero manté que, si la salut l’acompanya, continuarà tres mandats més com a alcalde
SALVADOR SAS / EFE Caballero manté que, si la salut l’acompanya, continuarà tres mandats més com a alcalde

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain