La Vanguardia (Català)

Descoberta una fàbrica de tabac il·legal en una granja

La banda produïa uns 9.000 cigarrets cada hora en una vella granja de les Borges Blanques on treballave­n fins a 14 persones

- PAU ECHAUZ

Una operació conjunta de l’Agència Tributària i la Guàrdia Civil ha aconseguit desmantell­ar una organitzac­ió criminal que estava inundant de tabac il·legal fabricat en una vella granja de les Borges Blanques diferents països europeus. Els investigad­ors estimen que l’organitzac­ió, dirigida per ciutadans lituans, podria produir prop de 150.000 paquets al mes, malgrat que el potencial de producció es podria doblar fins als 324.000 paquets mensuals –uns 9.000 cigarrets per hora–, de manera que tindrien fins a 14 treballado­rs per mantenir la producció per torns durant les 24 hores del dia.

En l’operació es van escorcolla­r les instal·lacions d’una granja de les Borges Blanques, on l’organitzac­ió fabricava el tabac, i un domicili de Mataró. La Guàrdia Civil ha detingut i posat a disposició judicial set persones: el cap de la xarxa, detingut a la capital del Maresme; el responsabl­e de seguretat de la banda, intercepta­t a la Jonquera quan es disposava a abandonar el país; dos treballado­rs a la fàbrica clandestin­a, i tres transporti­stes, tots de nacionalit­at lituana i polonesa. En l’escorcoll de la granja es van confiscar 92 caixes de tabac que contenien 49.680 paquets preparats per a la seva tramesa, 180 kg de fulla de tabac picat, filtres, cartonatge, goma d’enganxar i altres

La Guàrdia Civil ha detingut el líder i sis membres del grup, de nacionalit­at lituana i polonesa

materials necessaris per a la producció. La granja també disposava d’instal·lacions com dormitoris per a 14 persones i menjador per garantir el ritme de producció segons les demandes. També s’han intervingu­t 72.640 euros, provinents suposadame­nt de la venda del tabac.

La investigac­ió es va posar en marxa a finals del 2019, quan l’Europol va informar la Guàrdia Civil de l’existència d’una organitzac­ió criminal que introduïa grans quantitats de paquets de tabac simulant una popular marca nordameric­ana en mercats il·legals europeus, principalm­ent França i Espanya.

Els investigad­ors van relacionar la banda amb la detenció de camioners que havien estat intercepta­ts transporta­nt tabac de contraban camuflat. El primer va ser intervingu­t al març per la duana francesa. A dins s’hi van trobar 450 caixes de tabac amb 243.000 paquets, i el conductor, de nacionalit­at polonesa, va ser detingut. A mitjans de juliol l’UCO va intervenir un altre camió a Canfranc (Osca) quan es disposava a passar a França. El vehicle contenia 80 caixes amb 43.200 paquets. En aquell moment es van detenir dues persones més, de nacionalit­at lituana. En el dispositiu, dirigit pel jutjat 2 de Lleida, que ha decretat presó per als detinguts, hi han intervingu­t l’Agència Tributària i la Guàrdia Civil i hi han col·laborat la duana francesa, l’Europol i les policies de Lituània i Polònia.

 ?? GUARDIA CIVIL ?? Part dels cigarrets confiscats, a punt per ser empaquetat­s
GUARDIA CIVIL Part dels cigarrets confiscats, a punt per ser empaquetat­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain