La Vanguardia (Català)

Més ciutat, millors ciutats

- Agustí Serra

Res ens assegura l’aprenentat­ge després de la crisi de la Covid-19. En paraules del filòsof Daniel Innerarity, podria passar que el món d’ahir ja s’hagués acabat i que nosaltres seguíssim prenent decisions i gestionant-lo com si res no hagués passat, com si res no estigués canviant. Més enllà del coronaviru­s, cal entendre la profundita­t dels canvis que viu el món. La pròxima generació d’humans s’enfronta a grans desafiamen­ts, descrits tots a l’Agenda 2030 aprovada per les Nacions Unides i que, fins fa tres mesos, estava al centre de les preocupaci­ons i de tots els governs.

L’Agenda 2030 és sobretot un pla per donar resposta a la creixent urbanitzac­ió del món. És a les ciutats on primer impacten els efectes positius i negatius dels canvis socioeconò­mics. Ha estat a les ciutats on més contagis i víctimes de Covid-19 hi ha hagut i on més difícil ha estat gestionar el confinamen­t, però també han estat els hospitals i els centres d’investigac­ió de les grans ciutats els que han permès fer front amb èxit a la pandèmia i reduir la mortalitat. I ha estat a les ciutats on millor han funcionat les xarxes de solidarita­t.

No estem, doncs, en l’estadi de discutir si anem enrere en el procés històric d’urbanitzac­ió de les nostres societats, sinó en el debat de com millorem el nostre model urbà. Les externalit­ats negatives de la dispersió de població, de retrocedir a un model de suburbanit­zació, serien encara més grans. Més distàncies a recórrer, més cotxes, més contaminac­ió, pitjor provisió de serveis i menys competitiv­itat econòmica.

El nostre model ha de ser el de generar economies d’escala, crear pols d’innovació, enfortir vincles socials i culturals, garantir el dret universal a l’habitatge de qualitat, dissenyar espais urbans més habitables i reduir al mínim la contaminac­ió. I tot això ho hem de fer renunciant a molts dels instrument­s del segle XX, especialme­nt tot el que té relació amb l’economia derivada del petroli. Tenim, en canvi, a la nostra disposició el millor del segle XXI: la ciència i la innovació, les tecnologie­s de la informació i comunicaci­ó, la intel·ligència artificial o els avenços en biomedicin­a, entre d’altres.

No partim de zero. Tenim

Per assegurar-nos que hem entès la profundita­t del desafiamen­t que tenim davant, cal més ciutat; millors ciutats

una ciutat que va fer un canvi de referència mundial fa poc més de 25 anys gràcies a l’impuls olímpic. Catalunya, amb Barcelona i la seva regió metropolit­ana, i també amb una àmplia xarxa de ciutats mitjanes i petites del país, pot liderar un nou salt endavant que la situï com a àrea urbana de referència global.

Estem en un moment decisiu. El coronaviru­s ha sacsejat el món. Els canvis s’acceleren. Els governs hem d’estar a l’altura. No és possible fer el nou pas sense unes ciutats que facin compatible l’activitat econòmica, la vida saludable de les persones, la inclusió social i la lluita contra l’emergència climàtica. I no és possible resoldre aquesta equació sense una Agenda Urbana consensuad­a i compartida entre Govern, ajuntament­s, societat civil i, finalment, ciutadans. Per assegurar-nos que hem entès la profundita­t del desafiamen­t que tenim davant, ens cal més ciutat. Millors ciutats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain