La Vanguardia (Català)

L’alarma de Michelle Obama

L’ex-primera dama reconeix que està deprimida pel virus, l’agitació social i el Govern

- FRANCESC PEIRÓN

A molts nord-americans –excloent-hi els trumpistes, per descomptat– els encantaria escoltar una notícia bomba.

Joe Biden, candidat demòcrata a les eleccions presidenci­als del 3 de novembre, ha d’anunciar els pròxims dies quina dona ha triat per ser la seva companya de viatge, en condició de vicepresid­enta. S’estudien diversos noms, però n’hi ha un que, segons les enquestes, desperta més entusiasme i aconseguei­x un consens general entre els diferents sectors: Michelle Obama.

L’ex-primera dama no és a les travesses perquè ella mateixa s’ha descartat. Però Michelle Obama manté una gran capacitat d’influència als Estats Units. Una de les seves últimes confession­s ha posat veu a una preocupaci­ó general en aquests temps convulsos i, fins i tot, molts troben alleujamen­t en la seva confessió.

En la segona edició del seu podcast, la dona del primer president negre en la història d’aquest país reconeix que té una caiguda en el seu estat emocional.

Durant aquesta entrega parla dels canvis que hi ha hagut a la seva família, en d’altres i en la comunitat a l’hora d’afrontar les conseqüènc­ies de la pandèmia. “Sé que estic lluitant amb alguna mena de depressió de baix grau”, assegura. “No només per la quarantena, sinó també per la lluita racial. I veient aquesta Administra­ció, observant la seva hipocresia, dia a dia, és descoratja­dor”, afirma aquesta dona, amb avantpassa­ts que van patir l’esclavitud.

Aquest malestar psicològic l’afecta a l’hora de dormir. Es desperta a mitja nit a causa que “em preocupa alguna cosa o noto una càrrega”, aclareix.

“He transitat per aquests alts i baixos emocionals que penso que qualsevol experiment­a, en què no et sents a tu mateixa, i de vegades hi ha hagut un punt feble en què vaig haver de rendir-me i no ser tan dura amb mi”, va afegir.

En els moments que el coronaviru­s atacava més fort, Michelle Obama va ser una més de les que es va implicar a fer crides als veïns de Washington, en nom de l’alcaldessa Muriel Bowser, perquè la gent es quedés a casa i combatre la Covid-19. La petició, en aquell moment, era gairebé un missatge subversiu per al president que va substituir el seu marit, que va menystenir i menysté el virus com a una cosa que “desapareix­erà tard o d’hora”.

Per contra, l’ex-primera dama considera frustrant que hi hagi gent que rebutgi posar-se la mascareta. Trump el primer.

El contagi ha costat la vida de prop de 159.000 nord-americans –en especial de les minories–, n’ha infectat 4,8 milions, destrossat molts més milions de llocs de feina, forçat el tancament de milers de negocis que no tornaran mai, el desnonamen­t d’un gran nombre d’habitatges, les protestes contra el racisme als carrers i sí, el neguit interior.

Malgrat disposar d’una existència privilegia­da respecte a la gran majoria, Michelle Obama reconeix que està “exhausta” per llevar-se cada dia amb les informacio­ns de “negres deshumanit­zats, ferits o assassinat­s” mentre continuen les manifestac­ions del moviment Black Lives Matter arreu dels EUA, que van començar al maig amb la mort de George Floyd.

“He de dir que llevar-me cada dia amb aquestes notícies de com aquesta Administra­ció ha respost o no ha respost..., m’ha portat a experiment­ar un pes que no havia sentit mai”, subratlla en la seva al·locució. “Part d’aquesta depressió és el resultat de les protestes, d’aquesta agitació racial continuada que ha afectat aquest país des de la seva fundació”, remarca.

Tant ella com el seu marit han estat víctimes d’insults i menyspreus des dels mitjans de la dreta. Ella també fa referència a les reaccions de malestar que van observar quan va prendre possessió de la presidènci­a un home negre: “En vam veure els senyals”.

“Llevar-me cada dia amb aquestes notícies m’ha portat a experiment­ar un pes que no havia sentit mai”

 ?? NICHOLAS KAMM / AFP ?? Memòries i podcast
Al novembre durant la presentaci­ó de La meva història, les seves memòries, en una llibreria de
Washington (a dalt), i anunciant a l’Instagram el segon podcast amb la periodista Michelle Norris, de convidada (dreta)
NICHOLAS KAMM / AFP Memòries i podcast Al novembre durant la presentaci­ó de La meva història, les seves memòries, en una llibreria de Washington (a dalt), i anunciant a l’Instagram el segon podcast amb la periodista Michelle Norris, de convidada (dreta)
 ?? INSTAGRAM ??
INSTAGRAM
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain