La Vanguardia (Català)

Mateo nega tenir relació amb la Moncloa i defensa els últims nomenament­s

L’administra­dora de RTVE afirma que l’objectiu dels relleus és atraure audiència

-

L’administra­dora única provisiona­l de RTVE, Rosa María Mateo, va assegurar ahir que no ha tingut cap relació amb la Moncloa –“més enllà de la salutació correcta”– i que no està al servei de cap partit sinó de la corporació pública, i ha defensat els seus últims nomenament­s de “càrrecs temporals i de confiança”. Són algunes de les considerac­ions que va fer Mateo durant la seva compareixe­nça en sessió extraordin­ària davant la comissió mixta de control parlamenta­ri de la Corporació RTVE i les seves societats, acordada per la diputació permanent a petició del PP, a fi d’explicar el criteri en els darrers nomenament­s i cessaments de TVE i RNE.

Entre els nous nomenament­s hi ha el de Josep Vila com a nou director d’informatiu­s de TVE, el d’Ignacio Elguero com a director de Ràdio Nacional d’Espanya i el de Mamen del Cerro com a directora d’informatiu­s de RNE, la feina de la qual va elogiar. També es va anunciar el de Rosa Maria Quitllet com a directora d’informatiu­s per a Catalunya, sobre la qual Ciutadans ha recordat que és independen­tista i que a les xarxes retuiteja polítics d’aquesta tendència.

Mateo va defensar la seva tasca perquè “es poden tenir opinions personals, però quan s’arriba a la feina el que s’ha de fer és guardarse-les a la butxaca”, i fins al moment “no ha utilitzat mai les seves opinions personals en la informació; mentre no ho faci és una profession­al a qui cal respectar”.

Sobre els relleus i nomenament­s ha dit que en la història de TVE i de RNE “hi ha hagut desenes de presentado­rs i de directors generals”, i que el normal és buscar el millor per a cada moment. “Com a administra­dora única provisiona­l de RTVE defenso la meva obligació i el meu dret a nomenar els millors directors i reivindico el dret que tenen ells per formar els seus equips”, va asseverar.

Pel diputat del PP Eduardo Carazo Hermoso la “purga” a RTVE respon a “lluites internes i d’influència que el Govern [espanyol] està practicant perquè no grinyoli gaire la propaganda a RTVE”, i són producte “de la guerra de l’Executiu de coalició i dels dos partits per utilitzar la TVE en el seu propi interès”.

Els nomenament­s i cessaments de les últimes setmanes “els dona per fer una sèrie” amb què remuntar l’audiència, “que ha estat molt baixa al juliol”, va ironitzar Carazo. Segons Mateo, “l’objectiu dels relleus és rellançar l’oferta i atraure més audiència”, i aquests canvis es fan un cop identifica­des “les carències de les graelles i els productes menys competitiu­s”.

Respecte a RNE, va explicar, ha tingut set directors i cinc caps d’informatiu­s amb mandats de dos

“Cal respectar els profession­als si no fan servir les seves opinions personals en la informació”, afirma

anys o menys: “Que hi hagi relleus és normal”, perquè són “tasques profession­als molt exigents i amb un fort desgast”. “Els càrrecs són temporals i de confiança”, i aquesta confiança “s’atorga i es retira”, va dir Mateo, que va aclarir que això no vol dir “qüestionar la seva profession­alitat, però quan hi ha desacords als equips directius en la seva gestió és millor renovar”.

Mateo també es va pronunciar sobre una possible lluita interna dins de TVE, tal com afirma Vox, i va dir que si n’hi ha és una cosa que desconeix. “Deu ser que no arriba al meu despatx. Potser hi arriben ressons, però no aquesta lluita interna; però n’hi pot haver. En un col·lectiu de 6.500 persones és lògic que hi hagi moltes persones que pensin d’una manera i moltes d’altres d’una altra”.

També va respondre a les crítiques de l’oposició per les dades d’audiència, i va dir que en el negoci de l’entretenim­ent de cada cent projectes en fracassen vuitanta, i que el fet que triomfin depèn del públic, i va etzibar al diputat de Vox Manuel Mariscal Zabala: “Han fet fora mig Espanya com a espectador­a de TVE amb les seves acusacions”.

 ?? FERNANDO VILLAR / EFE ?? L’administra­dora única de RTVE, Rosa María Mateo, ahir durant la seva compareixe­nça
FERNANDO VILLAR / EFE L’administra­dora única de RTVE, Rosa María Mateo, ahir durant la seva compareixe­nça

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain