La Vanguardia (Català)

Escut de calor

- Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Radio Futura” el 1984 i amb la seva “Escuela de calor” ja ens avisava: “Arde la calle al sol de poniente...”. Així estaran els carrers els propers dies, però a causa d’un “escut de calor”. Entre juliol i agost acostuma a situar-se a la Mediterràn­ia un escut càlid, sinònim de la dorsal de la qual parlàvem ahir. Aquest escut d’altes temperatur­es a tots els nivells és fort, resistent als possibles embats de borrasques, no poden erosionar-lo, quedantse a l’Atlàntic. Fins dilluns l’escut serà ferm, impedint qualsevol incursió borrascosa, però a partir de dimarts, potser es debiliti i les tempestes avançaran en territori fins aleshores ocupat per l’estabilita­t i la calor.

CATALUNYA

Divendres tranquil, calorós, xafogor a la costa i a la tarda nuvolots al Pirineu sense conseqüènc­ies, primeres tempestes però al Pirineu d’Aragó. Demà sol, calor intensa però no exagerada i primeres tempestes al Pirineu a la tarda, que s’estendran a algunes zones de l’interior i ponent, més debilitade­s en conjunt. Diumenge situació semblant, una mica insegur al Pirineu amb algunes tempestes i en general sol amb alguns núvols, xafogor intensa a la costa, calor generalitz­ada. La inestabili­tat podria augmentar a partir de dimarts, sobretot a l’interior i el Pirineu, lleuger descens dels termòmetre­s.

ESPANYA I EUROPA

Tempestes entre el sud d’Itàlia, els Balcans i Grècia. A partir de demà xàfecs entre els països Bàltics i Polònia i pluges a Noruega. Sol i calor a gran part del continent, tan sols Irlanda i Escòcia i una reduïda zona entre Grècia i sud d’Itàlia l’ambient serà menys càlid. Algunes màximes de diumenge: Dublín 18 °C, Londres 31 °C i Paris 36 °C. A Espanya primeres tempestes de tarda al Pirineu d’Aragó. Demà a la tarda alguna tempesta també en muntanyes de la meitat nord. Calor generalitz­ada. A partir de dilluns menys calor a la meitat oest, apareixent tempestes en aquesta zona a partir de dimarts, les seguirem, alguna podria ser intensa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain