La Vanguardia (Català)

Plácido torna a Europa decidit a netejar el seu nom

El tenor recull un premi a la seva trajectòri­a en ple aeroport de Salzburg

- MARICEL CHAVARRÍA Barcelona

Plácido Domingo ha tornat a Europa per rebre el premi del Teatre Musical Austríac a la seva trajectòri­a, que li va ser lliurat ahir a Salzburg. No al festival, ni tan sols a la ciutat: va ser a l’aeroport on es va estendre una catifa vermella que el tenor va trepitjar somrient, de bracet amb la seva dona.

L’estrella operística tenia previst actuar al Festival de Salzburg en aquesta edició del centenari, on havia de debutar al paper de Guy de Montfort a Les vêpres sicilienne­s, però la pandèmia ho ha fet impossible. Aquest premi suposa, així, un gest de suport al cantant, que aquest any ha protagonit­zat un bon escàndol al món de l’òpera.

Va ser just l’agost del 2019 quan va saltar la notícia: una desena de dones –al setembre ja eren una vintena– revelaven als Estats Units que havien estat víctimes d’assetjamen­t sexual i abús de poder per part del tenor en l’entorn laboral. Mesos després, just abans de la pandèmia, una investigac­ió duta a terme pel sindicat d’artistes musicals dels EUA donava per vàlides les acusacions. I, si bé Plácido Domingo havia qualificat en un inici les acusacions de “tan impossible­s com inconcebib­les”, ara el discurs era d’assumpció de responsabi­litats per les accions denunciade­s. Demanava disculpes.

Setmanes després, el tenor donava positiu en Covid-19. I, segons explica en una entrevista amb el rotatiu italià La Repubblica, quan “vaig saber que tenia Covid, em vaig prometre a mi mateix que, si en sortia viu, lluitaria per netejar el meu nom”. Plácido insisteix ara: “No vaig abusar mai de ningú; ho repetiré mentre visqui”. Diu que ha canviat: “Ja no tinc por”.

Domingo ha preferit conversar amb els mitjans italians perquè “Itàlia està preparada per abraçar-lo de nou”, diu, ja que ha celebrat els seus 50 anys de carrera tant a la Scala com a l’Arena di Verona. Un cop superat el tancament pel virus a Acapulco (Mèxic), Domingo explica que ha estat un miracle recuperar la veu i que va tenir por que no tornaria a cantar. Però lamenta que el ressò mediàtic l’hagi “desestabil­itzat”, a ell i a la seva família. “M’han fet més mal que el virus”, diu. A l’entrevista afirma també que, si mira enrere, no veu situacions en què hagi

“He canviat; ja no tinc por”, ha declarat el cantant en una entrevista a ‘La Repubblica’

deixat ferides obertes. “Si m’hagués adonat que havia ofès algú, especialme­nt una dona, hauria intentat remeiar-ho”, diu. “Ara només puc prendre consciènci­a que no podré cantar als EUA i Espanya, i no per la decisió del públic, que em continua enviant missatges de solidarita­t”.

El ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, va manifestar ahir que “quan es cometen actes greus i s’assumeixen, això té conseqüènc­ies en la vida publica”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain