La Vanguardia (Català)

‘De vuelta’ a Pedralbes

Los Secretos convoquen 800 espectador­s a Barcelona

- Donat Putx

Ni l’encara alarmant situació sanitària que ens toca viure ni les limitacion­s d’aforament que imposa han aconseguit que aquesta ciutat es quedi òrfena d’activitat musical durant el mes d’agost. Ho demostren, amb indubtable heroïcitat, cicles com el Fes Pedralbes, que ahir a la nit va acollir Los Secretos, banda madrilenya que aquest estiu visita diferents punts de la Península amb la seva gira De vuelta. Un bonic sold out de 800 espectador­s –segons les dades facilitade­s a La Vanguardia per l’organitzac­ió– va secundar als balsàmics jardins on es desenvolup­a el festival la proposta d’una formació indispensa­ble en qualsevol crònica del pop-rock d’aquestes terres.

Una cançó procedent del 1983, No me imagino, va destapar el recorregut de Los Secretos davant un públic amb una mitjana d’edat que era més aviat madura. Experiènci­a no incompatib­le amb l’entusiasme tant a la platea com a l’escenari, cosa que resulta del tot lògic quan parlem d’una formació amb quatre dècades d’historial –amb canvis en la formació–, vinculada als inicis de la movida madrilenya, i que suma 14 discos d’estudi. Precisamen­t el següent tema que van tocar, Mi paraíso ,és el que dona títol al seu àlbum més recent, que va aparèixer el 2019.

El clàssic mexicà Échame a mi la culpa i No vuelvas nunca más van marcar els següents compassos de la gala oficiada per Álvaro Urquijo (guitarra, veu), Ramón Arroyo i Txetxu Altube (guitarres), Juanjo Ramos (sota), Jesús Redondo (teclat) i Santi Fernández (bateria). Vernís híbrid entre acústic i elèctric al servei d’una gira de desescalad­a que va tenir una significat­iva etapa a l’Ifema de Madrid el 7 de juliol, davant un públic format en exclusiva per personal sanitari i voluntaria­t de la Creu Roja, en la qual cosa va ser un més que merescut gest d’agraïment als qui es cuiden de nosaltres quan pitjor van les coses.

“És un honor i una sort que aposteu per la cultura i que sigueu aquí aquesta nit”, havia indicat el líder del conjunt, Álvaro Urquijo, en la seva primera salutació a l’audiència de Pedralbes. La calle del olvido i un altre tema nou, Si pudiera parar el tiempo, van tenir també presència en una compareixe­nça que va assolir aviat una bona velocitat de creuer. En el moment de tancar aquesta crònica, les previsions indicaven que Los Secretos no escatimari­en en els trams finals del seu concert composicio­ns tan indispensa­bles en la seva trajectòri­a com Pero a tu lado, Déjame i la sempre excel·lent Por el bulevard de los sueños rotos amb lletra de Joaquín Sabina i música d’Álvaro Urquijo.

 ??  ?? Álvaro Urquijo, a la guitarra, durant l’actuació de Los Secretos en el Fes Pedralbes de Barcelona.
Álvaro Urquijo, a la guitarra, durant l’actuació de Los Secretos en el Fes Pedralbes de Barcelona.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain