La Vanguardia (Català)

Quina relació té l’actriu Anjelica Huston amb Mataró?

- JOSEP PLAYÀ

Anjelica Huston, nascuda a Santa Monica (Califòrnia) el 1951, és filla del director de cinema John Huston i de la ballarina italoameri­cana Enrica Soma. Va debutar molt jove amb alguns papers, però, després de la mort de la seva mare, es va traslladar a Nova York, on va treballar com a model i es va casar amb l’actor Jack Nicholson. De tornada al cinema va treballar amb grans directors com Elia Kazan, Woody Allen o el seu pare, amb qui va guanyar l’Oscar a la millora actriu de repartimen­t per L’honor dels Prizzi. També va triomfar amb papers més lleugers com els que va protagonit­zar a La maledicció de les bruixes i La família Addams. Com a directora, va aconseguir amb la pel·lícula Agnes Brown el premi Donostia al Festival de cinema de Sant Sebastià el 1999. I sis anys després va tornar a aquest festival per presidir-ne el jurat.

Malgrat la seva presència a Sant Sebastià, la seva relació amb Espanya ha estat escassa. Una vegada va explicar que el seu pare, John Huston, tenia al lavabo de casa fotos del torero Manolete. I aquest vincle amb els toros explica que en la seva primera visita a Barcelona anés a veure una cursa, malgrat que assegura que només va resistir deu minuts. Tot i així, hi va tornar un altre cop, a Madrid, perquè el seu tercer marit, Robert Graham, n’era un gran aficionat.

El crític de cinema Jaume Figueras va entrevista­r Anjelica Huston a Sant Sebastià, i li va preguntar sobre un detall anecdòtic que li havien comentat: la relació epistolar que havia mantingut amb un grup de nens de Mataró. La diva ho va confirmar amb certa sorpresa, però va ratificar que es tractava d’uns alumnes molt simpàtics.

La història té l’origen a l’escola pública Camí del Mig de Mataró. Una de les seves mestres més actives, Lola Casas, autora també de diverses obres de literatura infantil i juvenil, havia passat als seus alumnes la pel·lícula La maledicció de les bruixes. I poc després els va llegir una notícia d’una revista del cor en què s’explicava que Anjelica Huston s’havia tornat a casar. “La bruixa s’ha casat”, van cridar els nens.

Lola Casas ja havia organitzat un intercanvi de cartes entre els seus alumnes i l’escriptor britànic Roald Dahl, i van decidir que escriurien una carta de felicitaci­ó a l’actriu. Li van enviar un paquet amb una carta i el petit regal d’un ninot que agafava una núvia a coll.

Lola Casas ho explicava així: “Ho vam enviar a l’agent de l’actriu i vam advertir els nens que era poc probable que ella respongués. No els volíem desenganya­r, però tampoc crear-los falses esperances”. Però pocs dies després Anjelica Huston els va respondre amb una missiva encapçalad­a per un “Dear Lola and the children of Camí del Mig”. Els deia que la felicitaci­ó l’havia fet molt feliç i els animava en la seva tasca. I a partir de llavors hi va haver més cartes en què els alumnes li explicaven les seves activitats, i ella no els va deixar de respondre. Una història que sembla més un conte de fades que un exercici escolar.

 ?? DIMITRIOS KAMBOURIS / GETTY ?? L’actriu Anjelica Houston
DIMITRIOS KAMBOURIS / GETTY L’actriu Anjelica Houston

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain