La Vanguardia (Català)

Nàpols: un equip imprevisib­le

- Àlex Delmàs

SISTEMA

L’equip de Gennaro Gattuso juga amb un 4-3-3 en què la rotació de jugadors és habitual. En fase defensiva, l’equip italià es disposa en un 4-1-4-1 en bloc mitjà en què les sortides per pressionar es van succeint segons la zona de la pilota.

PUNTS FORTS

DINAMISME I POTENCIAL OFENSIU. Malgrat que a l’inici de temporada va incorporar jugadors per guanyar consistènc­ia defensiva, la millor caracterís­tica del Nàpols continua sent l’atac. Tenen un gran nombre d’opcions a dalt. Mobilitat i habilitat amb Mertens, Lozano, Politano, Insigne o Callejón, rematada amb Milik o capacitat per a l’emergència amb Llorente. Ara bé, i tenint present aquest ventall, els jugadors amb més pes són tres. Entre Milik, Mertens i Insigne acumulen un 53% dels gols marcats.

LA SORTIDA I LA PROGRESSIÓ DEL

JOC. És un equip capacitat per treure el joc des del darrere. S’obren bé a l’inici i fan servir el pivot (Lobotka o Deme) per progressar. Ells dos són els que més fiabilitat de passada tenen (per sobre d’un 90%) i els que més joc aglutinen del conjunt de Gattuso. No és casualitat que, malgrat la seva classifica­ció discreta, sigui el millor equip en possessió de pilota i en fiabilitat de la Serie A (57,2% i 88,1%, respectiva­ment).

ELS EXTREMS DAVANTERS. Encara que podrien arribar a jugar centrats, a l’exterior disposa de dinamita. Perquè Mertens, Insigne o Callejón són futboliste­s que juguen d’extrems en el 4-3-3 però que, en realitat, són davanters. Així doncs, a la destresa amb pilota cal afegir-hi la seva voracitat de cara a la porteria rival. No deixen mai clar si la rebran al peu o traçaran una diagonal a la recerca de l’espai.

EL REMAT EXTERIOR. Xuten molt i bé. Amb 18,2 xuts per matx, són el segon conjunt que més ho intenta. Especialme­nt activa és la segona línia (Fabián Ruiz i Zielinski), ja que tots dos tenen un gran cacau amb l’esquerra que posen en pràctica a la mínima oportunita­t (2,1 per partit). Molta atenció sobretot a Fabián, atès que un 80% dels seus xuts són des de la llarga distància i només un 40% no van entre els tres pals.

L’ESTRATÈGIA. Molt forts en aquest apartat. Tenen grans xutadors (Mertens o Fabián) i diversos futboliste­s amb un potencial aeri considerab­le (Manolàs,

Koulibaly, Milik...). Amb 11 gols a favor i 5 en contra, presenten la millor diferència en aquest apartat de tota la Serie A. Tot i que és curiós que a la Champions no han marcat a pilota aturada i sí que n’han encaixat dos gols.

DEBILITATS

PROBLEMES PER MOURE’LS. En bona part pels perfils atacants de la majoria dels seus futboliste­s, els italians presenten autèntique­s dificultat­s quan han d’anar al darrere de la pilota. S’aprecien unes consignes clares per a la primera posició defensiva, però es desajusten en qualsevol seqüència de passades. El Barça podria aprofitar que es parteixen en les tornades a la defensa en zona i es desubiquen amb molta facilitat davant les centrades decantades repetitive­s.

ASPECTES CLAU

LA COBERTURA EXTERIOR. Els seus laterals (Mario Rui i Hysaj i Di Lorenzo) en la defensa de l’1 contra 1 no tenen la seva millor virtut, a la qual cosa s’hi suma la poca ajuda de les bandes. Un aspecte pel qual la presència de Callejón, tal com es va donar a l’anada, guanya punts. Per fora és un equip altament superable, com va demostrar el gol de Griezmann a l’anada a San Paolo.

EL PLANTEJAME­NT DE GATTUSO. És una incògnita saber quin pla de partit plasmarà demà el tècnic del Nàpols. A l’anada es va veure un conjunt força diferent de l’habitual. Els italians van situar el bloc molt més enrere del que acostumen a fer. Mentre que a la seva lliga juguen només un 23% del partit al seu propi terç, davant el Barça ho van fer un 37%. El Barça haurà d’estar preparat per a tot.

ATACAR EL SEU DESQUADRAM­ENT DEFENSIU. Manolàs podrà jugar, i això suposarà que els italians puguin disposar de la seva parella titular a l’eix (KoulibalyM­anolas). Això els aporta solvència però també ofereix una oportunita­t al Barça, perquè, quan juguen plegats, es desalineen sovint. Són ràpids i contundent­s, però entenen la posició diferent. Manolàs acostuma a estar al davant de la línia, i això reverteix en més espai per a la profundita­t. Buscar aquest aspecte amb Fati, Alba o Griezmann pel seu perfil dret pot ser una magnifica opció.

LA PASSADA DE LATERAL A MESSI.

Atès que els italians es comprimeix­en i deixen lliures les bandes, la passada del lateral cap a Messi serà més oberta que des del pivot, interiors o centrals. Ara bé, hauran de ser ràpids tant en l’execució com en la decisió, perquè és just en el moment de la passada cap a ells quan es faran els seus salts a la pressió.

MARCAR PER OBLIGAR. Per bé que el Barça parteix amb un petit avantatge, és imprescind­ible marcar. En primer lloc, per a la tranquil·litat del joc blaugrana, però també per convertir el partit en favorable per al Barça. Un escenari en què els italians tinguin l’obligació d’apujar línies; és el millor per al joc blaugrana. El Barça actual surt més bé de la pressió del que ataca a camp rival. A més a més, el Nàpols gaudeix de més alternativ­es des de la banqueta, o sigui que serà important que l’eliminatòr­ia estigui en bona situació durant l’últim terç de partit.

 ?? CIRO FUSCO / EFE ?? Lorenzo Insigne, que estava tocat, ahir ja es va entrenar amb el grup
CIRO FUSCO / EFE Lorenzo Insigne, que estava tocat, ahir ja es va entrenar amb el grup
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain