La Vanguardia (Català)

La finestra indiscreta de Márquez

Puig atribueix la reoperació a un “mal gest domèstic” del ‘93’ i no posa data al retorn

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Ni al mestre del suspens i els girs inesperats Alfred Hitchcock se li hauria acudit un passatge com el de Marc Márquez i el seu masegat braç dret: el motiu de la segona operació de l’húmer, dilluns d’urgència a l’hospital Universita­ri Dexeus-Quirón, va ser “un mal gest domèstic”. En concret, “quan va obrir una finestra molt gran de casa seva”, segons va descobrir Alberto Puig, el cap de l’equip Repsol Honda, que no va posar data a la tornada del campió.

Va donar més detalls de l’insòlit motiu de la reoperació el seu germà Àlex. “El que li va passar a en Marc li pot passar a qualsevol a casa. Es va despertar per treure els gossos i va anar a obrir un finestral força gran que dona accés al pati. Quan el va obrir se li va trencar la placa de titani. Ens va despertar a mi i al fisioterap­euta, i ja sabia que se li havia trencat perquè se li movia el braç”.

Segons Alberto Puig, el trencament de la placa “probableme­nt es va deure a un excés d’estrès acumulat de tots els dies en aquella zona. Els metges en cap moment no van pensar que aquesta placa es podia trencar; així ens en van informar”, comentava el team manager barceloní, que destacava el fet “positiu que això li va passar a casa , i no a Brno ni a Àustria sobre la moto, perquè les conseqüènc­ies haurien estat molt més greus”.

Després de la intervenci­ó inesperada del cerverí dilluns i l’anunci de baixa per a aquest cap de setmana a Brno, s’esperaven ahir noves dades d’Honda, que no va poder concretar quan podria reaparèixe­r el català. L’equip i el pilot s’han imposat cautela i prudència, sense presses ni terminis. “A partir d’ara, en Marc entra en un període de recuperaci­ó, a veure com evoluciona la fractura, com es consolida i s’estabilitz­a. Només el pas del temps ens dirà quan està a punt per anar amb moto”. Així doncs, es fa impossible i especulati­u aventurar si Márquez es perdrà o no les dues següents curses del trio de GP seguits d’agost. “No estem donant cap termini, així que no podem dir que no hi serà en aquestes tres curses seguides”, va dir Puig. “L’objectiu ara és que es recuperi bé”.

I tan incert és el moment de la reaparició com si quan torni estarà en disposició de lluitar pel Mundial de MotoGP, en una temporada, a més, atípica, per la crisi del coronaviru­s, que ha compactat el calendari a només 14 curses. Si a

Brno aquest diumenge guanyés altre cop Fabio Quartararo, el francès s’allunyaria a 75 punts, amb 11 curses al davant (225 punts en joc). Una missió cada vegada més complicada per a un Márquez que el 2011, a Moto2, va ser capaç d’eixugar 82 punts de desavantat­ge amb Bradl en 8 curses. Però era una altra categoria.

“Esclar que el Mundial ara és més difícil”, admetia Puig, sense ganes de donar per perdut el campionat. “No hi podem fer res. Però no és l’últim Mundial de la història. No pots dir mai de la vida. Matemàtica­ment és més difícil. Si el Mundial està acabat? La vida fa molt voltes...”, responia evasiu i amb un missatge als rivals: “El campionat està més obert, sobretot per a altres pilots que no haurien tingut gaires opcions en altres circumstàn­cies; es posa més interessan­t”.

Amb tot, en el fur intern de Puig i de l’equip, tots tenen fe que Márquez, si no es complica la lesió, lluitarà pel campionat. “En Marc és fort, físicament i mentalment, i es recuperarà i tornarem a córrer i a guanyar curses. Quan aspires a unes coses i no pots, et sents malament. Lògic. Tots som éssers humans. Ell està frustrat, però no és derrotista ni s’enfonsa, és un lluitador total, i es recuperarà i sortirà més fort d’aquesta lesió. Tornarem a estar al capdavant”, comentava el cap del Repsol Honda.

Per la seva part, el líder Quartararo, amb 10 punts sobre Maverick Viñales i 50 sobre Márquez, assegurava que no canviarà els plantejame­nts sense el de Cervera en pista. “El campionat és el mateix, hi sigui en Marc o no. Per descomptat que és un pilot supercapda­vanter, però per mi és el mateix que hi sigui o no”.

OPCIONS DE MUNDIAL “Matemàtica­ment és més difícil; en Marc està frustrat, però no s’enfonsa i tornarà amb més força”

 ?? ROMÁN RÍOS / EFE ?? Marc Márquez a Jerez abans de retirar-se adolorit al braç acabat d’operar
ROMÁN RÍOS / EFE Marc Márquez a Jerez abans de retirar-se adolorit al braç acabat d’operar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain